Rolka kotwiczna / wyciągarka kotwicy do pontonu
#61 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 08:58
#62 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 09:01
#63 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2012 - 09:03
kurde tez bym cos takiego zrobił tylko ze w pro-marine jest raczka, która może byc przeszkoda w ustawieniu rolki :/
Kup zwykłą rolkę kotwiczną i jakimś sposobem zamontuj na uchwycie. Jak to mówią: Polak potrafi
ps.
tak wygląda kotwiczenie na ciążarku gumowanym o wadze 9kg:
czerwony kolor kotwiczenie w klatce o małym uciągu
prawie żółty kolor kotwiczenie w nurcie o słabym uciągu
niebieski kolor kotwiczenie w nurcie o silnym uciągu wody, na tzw. długiej lince
(jeśli kotwica złapie jakąś przeszkodę to linka może być krótka ale jeśli ciążarek ciągnie się po dnie to lepiej wypuścić dłuższa line)
pozdrawiam
Załączone pliki
#64 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2013 - 14:29
siemanko , mam Busha favorita 420 i chce wkleić knagę i rolkę , tyle że kształt dziobu nato za bardzo nie pozwala bo jest tam miejsce łączenia dwóch komór. ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić??
#65 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2013 - 14:52
http://www.bushboats...avorit-pro.html tak wygląda przód mojego pontonu , jak tu zamontować rolkę ma ktoś jakiś pomysł ??
#66 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2013 - 20:50
kurde tez bym cos takiego zrobił tylko ze w pro-marine jest raczka, która może byc przeszkoda w ustawieniu rolki :/
Kolego jak masz uchwyt to jestes w komfortowej sytuacji - prosze
#67 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2013 - 10:43
Rowniez mam takiego podobnego Busha, ze w zasadzie na knage nie bylo miejsca z powodu szwow/ klejeń w m-cu, gdzie to powinno byc. Poza tym miejsce musi byc wybrane nieprzypadkowo...bo moze sie okazac, ze np. w silnym nurcie ponton nam dęba staje.
Jako, ze bylo kilka rzeczy w nim jeszzce do zrobienia, zapakowalismy wór i pojechal do sprzedawcy. Sprzedawca sie nie p..il tylko przylepil ten plaster z knaga (w sumie połać jakies 30/ 30cm) nie wnikajac w szwy i laczenia.
Wyglada, ze nie ma to znaczenia - klej dedykowany do tego ma ta wlasciwosc, ze wiaze wchodzac w reakcje z materialem - byle to dobrze przycisnac to trzyma dobrze po wyschnieciu.
Nie do konca tez ta knaga dziala tak jak myslalem - nie trzeba przestrzegac grubosci linki aby nam sie blokowala przy probie ciagniecia w przeciwnym kierunku. Role hamulca pelni rodzaj "łęku", za ktory sie obwiazuje linke po osiagnieciu odpowiedniej glebokosci.
Gumo
#68 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2013 - 20:48
Tu sobie gościu wymyślił fajny patent.
#69 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2013 - 14:03
Dzisiaj będę nad woda to zrobię fotkę mojego patentu na rolkę do kotwicy ;].
#70 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2013 - 17:47
Użytkownik Przemek edytował ten post 28 czerwiec 2013 - 17:48
#71 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2013 - 08:39
#72 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2013 - 11:18
Tutaj http://allegro.pl/po...181470444.html ciekawy patent do pontonu.
#73 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2013 - 11:20
Link nie działa
#74 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2013 - 11:26
może ten zadziała http://forum.wedkuje...y,554028,0.html ten patent na końcu tematu ,nie inwazyjne rozwiązanie.
#75 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2013 - 11:30
Tamten link nie dziala...o to chodzilo?
http://allegro.pl/po...3181470444.html
Troche zaciecia i prawie kazdy jest w stanie to wykonac. Osobiscie zrobilbym to z czegos nierdzewnego.
Odnosnie kolek widocznych kilka postow wyzej...sa w blaszakach do kupienia roznej wielkosci - wybralbym odpowiednio duzej śr. i grubosci coby sie nie zapadaly w miekka ziemie lub piach...
Gumo
p.s. A tak wyglada rozwiazanie "fabryczne". Jakos nie widze problemu...jezeli ktos sie boi o przetarcie (aczkolwiek wyglada, ze linka moze nie miec w ogole kontaktu z powloka - odpowiednio przyklejone) to zawsze mozna zrobic dziure w kawalku gumy (albo czyms innym) i powiesic pod linka...
Załączone pliki
#76 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2013 - 11:32
Tu ,http://pontony.com.p...-rolki-kotwicy/ przejżystszy przekaz fotograficzny tego samego rozwiązania
#77 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2013 - 11:33
Dokładnie Gumo,dzięki
#78 OFFLINE
Napisano 12 sierpień 2013 - 19:00
A oto mój patent do pontonu kolibri:
Jest to podstawka dulki wiosła przyklejona w części dziobowej pontonu i do niej zamocowany własnej konstrukcji ramię wraz z rolką i knagą. Konstrukcja z aluminium, więc waga nieduża, w pełni demontowalne przy składaniu pontonu. Pierwsze testy wyszły pomyślnie. Na zdjęciach ciężarek o wadze 6kg w zupełności wystarczający mi na Narwi.Muszę tylko zmienić knagę bo ta jest przystosowana do zbyt małej średnicy liny. Tylko nie wiem czy kupić taką samą przystosowaną do grubszej liny czy kupić knagę szczękową. Jak uważacie?
No i przydałaby się łożyskowana rolka. Nie wiem gdzie kupić odpowiedniej średnicy ~30mm.
Załączone pliki
- mifek i Krystek lubią to
#79 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2013 - 12:33
Ktora knaga bedzie lepsza do wedkarskiego pontonu?
Użytkownik thug edytował ten post 13 sierpień 2013 - 12:33
#80 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2013 - 13:37
Lepsza będzie knaga szczękowa.
Załączone pliki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych