Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie Semper

semper 500 nowy model łódź wędkarska

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1347 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 25 kwiecień 2017 - 17:06

Dziękuję za poradę - kupiłem tą samą gumę - czekam na dostawę..

Kolejne pytanie - czy linka stalowa o długości 2mb wystarczy by przycumować łódź równolegle do pomostu za pomocą ucha cumowniczego na dziobie ? Macie jakieś sprawdzone linki do 'zabezpieczenia' łodzi przed odjazdem jeśli pójdziecie na 30 minut poza marinę ? Psa nie mam i nie kupię w tym celu :)

Mariusz

Linka stanowi takie zabezpieczenie na jakie się wydaje. Znasz zapewne (przynajmniej pobieżnie) temat kradzieży rowerów - dla chcącego nic trudnego. Nawet gdybyś pięć dobermanów wsadził na łódkę.

Linki, hartowane łańcuchy, czipy lokalizacyjne GPS, naklejki odstraszające że łódź/silnik posiada w/w czipy i "bóg wi" co jeszcze, wszystko jest adekwatne do kompetencji i determinacji złodzieja.

• golenia lubi to

#82 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 25 kwiecień 2017 - 17:25

Dziękuję za poradę - kupiłem tą samą gumę - czekam na dostawę..

Kolejne pytanie - czy linka stalowa o długości 2mb wystarczy by przycumować łódź równolegle do pomostu za pomocą ucha cumowniczego na dziobie ? Macie jakieś sprawdzone linki do 'zabezpieczenia' łodzi przed odjazdem jeśli pójdziecie na 30 minut poza marinę ? Psa nie mam i nie kupię w tym celu :)

Mariusz

Nie ma takiego zabezpieczenia. Na łodzi będziesz miał pewnie jeszcze masę sprzętu wędkarskiego, echo, itp. Przecież tego nie zabierzesz ze sobą. Najlepiej linkę stalową podłącz do akumulatora  :)

#83 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 25 kwiecień 2017 - 18:49

Nie ma takiego zabezpieczenia. Na łodzi będziesz miał pewnie jeszcze masę sprzętu wędkarskiego, echo, itp. Przecież tego nie zabierzesz ze sobą. Najlepiej linkę stalową podłącz do akumulatora  :)

Źle mnie zrozumiałeś - nie zamierzam łódki zostawiać na wodzie na dłużej niż wyjście do W-C :) Łódź będzie wodowana i 'odwodowywana' po każdym wędkowaniu (po to przyczepa do łatwego wodowania) nawet działam nad tym by akumulatory ładować przez zaciski a nie bawić się w rozpiananie i wyciąganie. Pytanie o linkę było takie czy 2m wystarczą 'po długości' by przypiąć łódź na chwilę do pomostu (np na wspomniane siku). Jest wybór linek w pancerzach (fi 10) z dobrze zakutymi okami, ale ich długości kończą się na 2000mm. 

#84 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 25 kwiecień 2017 - 20:27

Źle mnie zrozumiałeś - nie zamierzam łódki zostawiać na wodzie na dłużej niż wyjście do W-C :) Łódź będzie wodowana i 'odwodowywana' po każdym wędkowaniu (po to przyczepa do łatwego wodowania) nawet działam nad tym by akumulatory ładować przez zaciski a nie bawić się w rozpiananie i wyciąganie. Pytanie o linkę było takie czy 2m wystarczą 'po długości' by przypiąć łódź na chwilę do pomostu (np na wspomniane siku). Jest wybór linek w pancerzach (fi 10) z dobrze zakutymi okami, ale ich długości kończą się na 2000mm. 

Długość linki zależy od zastanych warunków. Sam wiesz jaką masz odległość od ucha cumowniczego do konstrukcji pomostu.

Osobiście do swojego roweru stosuję linkę rowerową Knog. Jest to linka w elastycznym tworzywie, która po ściśnięciu (obcinaczkami) "rozplaszcza" się, co bardziej utrudnia obcinkę takimi byle nożycami. Są dostępne w kilku długościach. Do tego dokupić musiał byś jeszcze kłódkę według własnego uznania

Załączone pliki

Użytkownik dżemik edytował ten post 25 kwiecień 2017 - 20:30

#85 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 04 maj 2017 - 17:08

Czy pływa ktoś Semperem 440 XT z silnikiem spalinowym 5KM? Na razie taki mam dostępny. Jak taki motor sobie radzi z 440?

#86 OFFLINE   Grzybek

Grzybek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaLegnica
  • Imię:Kamil

Napisano 04 maj 2017 - 17:23

Cześć,
Kupiłem silnik 6 km do XT w niedzielę napiszę jak się sprawuje ile można tym popłynąć.

#87 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Adam

Napisano 04 maj 2017 - 17:41

Uuu z 5km to szału nie będzie 😊
Sam jestem ciekaw do ilu się rozbuja.
Z 15km/h ?

#88 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 04 maj 2017 - 17:47

Szału nie będzie, ale zważywszy że na Krugerze 430 da się płynąć w 2 osoby i graty ok 10kmh, to 15kmh będzie bardzo dobrym wynikiem. Zresztą z czasem silnik pewnie będzie większy ;-)

#89 OFFLINE   Marcin Ostróda

Marcin Ostróda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów
  • LokalizacjaOstróda
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:G

Napisano 04 maj 2017 - 18:29

Obstawiam że nie przekroczy 13 :(

#90 OFFLINE   Grzybek

Grzybek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaLegnica

Napisano 04 maj 2017 - 18:44

Też obstawiam że raczej 13 to już taki Max

#91 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 04 maj 2017 - 18:59

Kamil, a jaki dokładnie silnik powiesisz?

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

#92 OFFLINE   Grzybek

Grzybek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaLegnica

Napisano 04 maj 2017 - 19:03

Powiesiłem 20 i lata Max 37 teraz 6 zobaczymy ile to popłynie.

#93 OFFLINE   maxxym

maxxym

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 261 postów
  • LokalizacjaRzeszow

Napisano 04 maj 2017 - 20:36

Ja pływałem 440XT + spalinówka 6KM. Na pokładzie dwie osoby, dwa aku, elektryk + sprzęt. Prędkość 11km/h

#94 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 04 maj 2017 - 22:14

Cześć,

odebrałem swojego sempera 440XT 05.04.17 od P. Marcina. Pierwsze wodowanie odbyło się 30.04 i jestem zadowolony z każdego PLN wydanego na łódź i przyczepę.

Dziękuję kolegom (użytkownikom), którzy bezinteresownie podzielili się spostrzeżeniami czego nie domawiać, czego im brak na ich łodziach. Uważam, że moja łajba jest wyposażona tak jak potrzebuję i przystosowana do moich 'kaprysów'.

Wodowanie z łodzi Cymmerman - bajecznie łatwe - zajmuje max 8 minut (chwilę zajęło mi zapamiętanie o konieczności odpinania pasów transportowych :).

Pływam codziennie od 30.04 z silnikiem Haswing 2HP  + wciągarka dziobowa trac (altana). Trzy akumulatory 110Ah ZAP dają radę (2 aku napęd łodzi, 3 aku zasilanie bajerów).

Max prędkość (łódź 200kg, 3xaku - 100kg, 2 x wędkarzy ze sprzętem (blachy, wędki, termos, fotele itp - 200kg) - 7.98kmph wg GPS.

Bakista na ryby z pompą zęzową -świetna sprawa - wczoraj podebrałem okonia 27cm i po 15s pławił się w SPA na Semperze :). Po wędkowaniu wrócił zżerać ukleje i sielawy.

Na łódce multum miejsca, porządek, nikt po nikim nie chodzi,

Wciąganie łódki po pływaniu dodatkowe 8 minut.

Jestem ZACHWYCONY i ZADOWOLONY :)))))))

W razie pytań zapraszam na priv (postaram się nakręcić film od wyjazdu do zwodowania + powrót na podwórko) i wrzucę go na YT.

Mariusz

#95 OFFLINE   Grzybek

Grzybek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaLegnica

Napisano 04 maj 2017 - 22:23

👍👍👍👍

#96 OFFLINE   radmac5

radmac5

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 657 postów
  • Imię:Radek

Napisano 07 maj 2017 - 08:11

Czekamy na film ... a może szybciej jakieś fotki dasz ?

#97 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 07 maj 2017 - 17:16

Podpowiedzcie w co łódka 440XT jest wyposażona w podstawowej cenie? Storna producenta nie wiele mówi na ten temat. Może coś z zaproponowanego wyposażenia, można uzupełnić we własnym zakresie jak np, mata podłogowa?

#98 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno

Napisano 07 maj 2017 - 22:36

Czekamy na film ... a może szybciej jakieś fotki dasz ?

Jest film z wciągania łodzi na przyczepę i przygotowywania do odjazdu. Zdjęcia łódki z wyposażeniem też porobiłem. Na Mazurach byłem wędkować i dopiero skończyłem długi weekend :). Jutro wieczorem zaktualizuję wątek i podrzucę linki.

p.s.  do właścicieli z fotelami obrotowymi - jak sobie radzicie z brakiem łożyska/ślizgu na styku rura - fotel ? Zastanawiam się nad montażem łożyska ala w piaście rowerowej, bo na sucho kręcą się fatalnie (ciężko i rysują nogę) ?

Użytkownik MarMilo edytował ten post 07 maj 2017 - 22:37

#99 OFFLINE   karbusd

karbusd

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 179 postów
  • LokalizacjaLidzbark
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Ka.

Napisano 07 maj 2017 - 22:43

Trochę wazeliny lub innego smaru i hula mi już jak trzeba.

#100 OFFLINE   AdamCh

AdamCh

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Adam

Napisano 08 maj 2017 - 06:44

Marmilo - ja do swoich rurek od siedzeń dospawałem zaślepki.

Zabieg po to aby uniknąć obrotu na krawędzi rury. 

Kiedyś miałem problem z wyjęciem rury z gniazda, zrobił się zadzior na końcu rury i był duży problem...

Delikatnie posmarowałem smarem i śmiga jak ta lala.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych