Abborre Posted June 13, 2006 Posted June 13, 2006 Witam po dłuższej przerwie i od razu pytam Czy mógłby mi ktos z Was zapodac link do jakiegos dobrego artykułu albo opisać trochę na czym polega łowienie wertykalne sandaczy (najchętniej na gumy-kopyta itp)? Sporo się o tym mówi ostatnimi czasy, a ja nie zabardzo kumam co i jak.Chodzi o łowienie jeziorowych sandaczy w Szwecji.Z góry dzięki i pozdrawiam.Miłosz
rognis_oko Posted June 13, 2006 Posted June 13, 2006 @Abborre, witaj na naszym forum. Miło cię widzieć z nami. W sprawie wertykalnego łowienia sandaczy za dużo ci nie powiem, bo u nas w kraju jest to zakazane.Więc poczekajmy na materiały, które przygotuje @Pitt.
KOMANCZ Posted June 13, 2006 Posted June 13, 2006 Sebastian, który to punkt regulaminu wedkarskiego określa taki zakaz ? Pytam się, bo od kilku dziesięciu lat obserwuję metode podrywania pionowego pilkera na wodach Zalewu Szczecińskiego i okolic. Taką metodę stosują w połowach okonia i sandacza, stosowane sa pilkery do 40 gram. W Wiadomościach wedkarskich z końca lat 80-tych prezentowano nawet lakkie pilkery, ba nawet kilka lat temu czytałem artykuł bodajże w Wędkarzu Polskim o konstruowaniu pilkerów na snadacza.
phalacrocorax Posted June 13, 2006 Posted June 13, 2006 Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowymArt. 8.1 Zabrania się połowu ryb:12 c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem.
pitt Posted June 13, 2006 Posted June 13, 2006 do lowienia wertykalnego potrzebna nam jest krotka, czula wedka o bardzo szybkiej akcji, dolaczamy do niej maly i lekki mlynek z nawinieta cienka plecionka, do plecionki dochodzi wabik, najlepiej bardzo specjalny (o zerowej akcji - wyjatkiem jest chyba tylko bass assassin eel assassin) na dobrei glowce jigowej, przynete prezentujemy w pionie, krotko nad dnem, podnoszac i opuszczajac ja o jakies 15 -20 cm pomalu(!), taka prezentacja jest zabojcza ... nie pytajcie dlaczego sandacze gryza na to jak zwariowane, ale tak jest ... co jest wazne, to to aby zabrac ze soba wabiki w roznych rozmiarach i w wielu kolorach, bo nigdy nie wiadomo na co beda braly ... no i cierpliwosc ... milej zabawy z metnookimi! tackle w telegraficznym skrociewedki:wedki krotkie, bardzo czule, szybkie i sztywne, takie 'mini jerkowki', cw. 15-25 gram, akcja jak sie podoba, paraboliczna (np. roze) lub szczytowa (np. spro), wedka powinna miec bardzo dobre wywazenie i lezec lekko w rece, bo takie lowienie idzie troche na nadgarstekprzyklady bardzo dobrych wedek do verticala: Rozemeijer Vertical Jigging i SPRO Godfatherkolowrotki:male i bardzo male, musza byc bardzo lekkie, naklepiej cos UL, z dobrym i mocnym hamulcem, lekko chodzace i w zasadzie niezawodne, linki duzo wchodzic nie musi, bo nie ma potrzebyprzyklady dobrych kolowrotlow do verticala: Shimano Twin Power FA 1000 i Daiwa Exceler EXC1500linki:linka to w 100% bardzo dobra plecionka, nie musi byc mocnjeisza niz 10 lb, bo w zasadzie nie ma potrzeby, mocniejsza (grubsza) linka powoduje zaklocenia w pracy wabika, ktory idzie z pradem i ucieka z pionowej prezentacjidobre linki: Power Pro, Spider Wire Stealth i Tuf Lineprzynety:przynety to waskie shady, najlepiej bez zadnej akcji, teoretycznie im mniej ruchliwe, tym lepiej, brzmi niewiarygodnie ale taka jest prawda, zaklada sie je na glowki jigowe o odpowiednim ciezarze, czyli tak ciezkie aby przyneta pracowala w pionieprzyklady przynet do verticala: Lunker City Fin-S Fish, Lunker City Fin-S Shad, Bass assassin Eel Assassin, SPRO Fin Shad, SPRO Pointy Tail Shad
Efex Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Hej! Miałem przyjemność łowić sandacze tą metodą z Bertusem Rozemeijerem, który jest uważany za wynalazcę wertykalnego sandaczowania. Nic nowego Wam nie powiem - krótka i czuła wędka oraz plecionka - wszystko aby czuć jak najlepiej przynętę. Technika - krótkie podszarpnięcia na max 50cm do góry, potem powolutku opuszczamy gumkę, aż puknie o dno i od razu znów do góry. Wszystko w wolnym dryfie. Sandacze potrafią brać bardzo delikatnie i często trudno odróżnić branie od puknięcia główki o dno czy kamień, ale mistrzowie są prawie bezbłędni. Generalnie bardzo fajna metoda.. Pozdrawiam,
zamki Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Można też i woblerami http://www.24.olsztyn.pl/salmo/modules.php?name=Content& pa=showpage&pid=73 ps może mi ktoś wytłumaczyć jak się wstawia linki
remek Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Wertykalne połowy sandaczy można oglądać na filmie, który dołączony był do jubileuszowego in-fishermana. Przydaje się dokładna analiza wskazań echosondy. Tam wędkarze łowili ryby, które najpierw wskazywali na echosondzie ... ba widzieli nawet przynętę pozdrawiamRemek
remek Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 może mi ktoś wytłumaczyć jak się wstawia linki Nad polem, w które wpisujesz treść wiadomości są ikonki (zaczynają się od pogrubionej literki . Siódma od lewej to wstawianie linków, następna adresu emailowego, później obrazka z innego linku. PozdrawiamRemek
zamki Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 Nad polem, w które wpisujesz treść wiadomości są ikonki (zaczynają się od pogrubionej literki . Siódma od lewej to wstawianie linków, następna adresu emailowego, później obrazka z innego linku.PozdrawiamRemek Remku chodziło mi o to żeby nie widniał po wstawieniu cały link a tylko jakieś słowo sugerujące go np. nie ten który wstawiłem a tylko chociazby klik
remek Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 podpowiedź jest taka: Możesz także uzupełnić go o opis, używając takiej składni wewnątrz [url=http://www.myhomepage.com]Moja strona domowa[/url] przez co uzyskasz następujący odnośnik: Moja strona domowa PozdrawiamRemek
remek Posted June 14, 2006 Posted June 14, 2006 cieszę się Właśnie zauważyliśmy, że się zgraliśmy idealnie w czasie Remek
Abborre Posted June 14, 2006 Author Posted June 14, 2006 Dziekuje wszystkim za odpowiedziPozdrawiamMilosz
Robson1981 Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Czy ktoś z Was z dobrym skutkiem łowił w ten sposób na płytkiej wodzie? Chodzi mi o głębokości max 3 - 3,5m. Mam takie płytkie jezioro z mętną wodą i zastanawiam się czy sandaczom nie będzie przeszkadza łódka nad głową. Bedę wdzięczny za informacje od praktyków.
Robson1981 Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Dzięki, to już czytałem. Tam jest takie info Przez cały rok można łowić na wodzie od 1 do 12 metrów. Ten 1 metr wydaje mi się naciągany. Znalazłem już wcześniej artykuły, w których jest mowa że poniżej 3,5m nie warto próbować stąd moje wątpliwości.
wobler129 Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Siedząc w pływadełku miałem brania sandaczy pod samymi nogami na 2-2,5m wodzie - oczywiście w mętnej wodzie.
Robson1981 Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Dzięki! Faktycznie było tam 2,9m. Przyjdzie czas to spróbuje.
Janusz Wałaszewski Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Tak trochę wtrącając się w wątek, można też zastosować dropshota, a to też prawie wertykalne łowienie. Trochę odmienne od tego o czym jest wątek, ale równie skuteczne i zgodne z regulaminem.
makamba Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Świetnie w verticalu spisuje się fire ball z trupkiem stynki.
strary Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Ło mmatko, przeca to jest forum C&R a Ty tu takie... Edit: No chyba, że na forum C&R można propagować łowienie na zabitą rybkę ale mi to jakoś się nie mieści w tej konwencji.
Recommended Posts