Skocz do zawartości

Dwa zestawy spiningowe - okoń i szczupak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

To mój pierwszy post więc na początek się przedstawię. Marcin, lat 33, zamieszkały w okolicach Krakowa.

Wędkarstwem zaraził mnie mój wójek, od brata dostałem dwie wędki i tak sobie wymyśliłem, że coś własnych sił popróbuję. Chciałbym skompletować sobie dwa zestawy na zbiorniki komercjne (łowię z brzegu). Jeden, lekki na okonie i drugi troszkę cięższy na szczupaka/sandacza. To co dostałem od brata to nie jakiś szał ale może na początek wystarczy ... przynajmniej może jeden uda się skompletować.

Co mam:

https://1drv.ms/f/s!AoQvevZePlSlplGCZhT5ZoJVVAcb

Wędzisko DAM Zander Spin 20-40g + Okuma Revenger

Wędzisko Shakspeare UglyStick SPL 110090 4-20lb (113 - 566g ???? sick!)  + Ryobi Target XR100

Szału nie ma. Tak myślałem, że tego DAMa zrobiłbym na szczupaka ... tylko pewnie kołowrotek do wymiany - da(m) rade to wędzisko z plecionką? Wydaje mi się dość twarde ...

A na okonia to pewnei będę musiał jakieś lżejsze (5-25 będzie ok?) wędzisko kupić i może ten kołowrotek Okumy by się nadał na początek.

Nie chcę pakować w to dużo kasy a bardziej wybadać co / czy mi podejdzie, ew. później już skompletować zestaw po 

Co myślicie? 

Z góry dzięki za wszelkie porady.

Opublikowano

Dzięki za słuszne uwagi, ale napisałem tego posta żeby się dowiedzieć czy sprzęt jaki posiadam się nada i co ew. trzeba zmienić żeby po ludzku zacząć. Powoli się rozczytuję, oglądam, ale ze względu na rozległość tematu i moją niewielką wiedzę ciężko takie "podstawowe i wielokrotnie opisane" sprawy ogarnąć - czasami prościej jest zapytać.

Opublikowano

Zander na szczupłe będzie dobry. Na okonki celowałbyn w cw poniżej 15gr.

''Kupując szczupaka, osiedlasz rybaka''-Paulo Coelho w czasie trollingu na Zalewie Zegrzyńskim

Opublikowano

Wędzisko Shakspeare UglyStick SPL 110090 4-20lb (113 - 566g ???? sick!)  + Ryobi Target XR100

To nie jest ciężar wyrzutu tylko zakres mocy stosowanych linek.

Opublikowano

To nie jest ciężar wyrzutu tylko zakres mocy stosowanych linek.

A da się to jakoś odnieść do cieżaru wyrzutu?