Bardzo zainteresował mnie przyrząd do wiązania plecionki z przyponem fluorocarbonowym na filmie 3 min 35 sek ,jeżeli ktoś wie gdzie taki przyrząd nabyć będę wdzięczny za link .
Film https://www.youtube....h?v=f2hDzsGQtxA
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 sierpień 2016 - 22:17
Bardzo zainteresował mnie przyrząd do wiązania plecionki z przyponem fluorocarbonowym na filmie 3 min 35 sek ,jeżeli ktoś wie gdzie taki przyrząd nabyć będę wdzięczny za link .
Film https://www.youtube....h?v=f2hDzsGQtxA
Napisano 29 sierpień 2016 - 22:25
Daiwa Sokkou
Napisano 29 sierpień 2016 - 22:40
http://jerkbait.pl/t...kkou-knot-tool/
Super sprawa, zwłaszcza zimą
Użytkownik Henri edytował ten post 29 sierpień 2016 - 22:42
Napisano 30 sierpień 2016 - 00:24
Zimą latem, ja się z tym nie rozstaję. Działa bardzo fajnie.
Napisano 30 sierpień 2016 - 08:45
Napisano 30 sierpień 2016 - 09:40
Ja robię na placu ten węzeł
Napisano 30 sierpień 2016 - 14:02
Zamówiłem Akuratnie wczoraj miałem problem nad wodą jak zawiazać pe0.6 do 6lb fluoro . Tylko jedno mnie zastanawia jak ten węzeł ma się do plećki x8 na ścinanie , czy wystepuje to zjawisko ?
Napisano 30 sierpień 2016 - 14:19
Też używam tego urządzonka. Szybka i prosta obsługa, ale nie jest tak mocny jak ten poniżej, który też można szybko zawiązać.
Napisano 30 sierpień 2016 - 14:43
Napisano 30 sierpień 2016 - 14:47
O ile sobie przypominam z kursu na patent zeglarza to przedstawiony węzeł służy do wiązania want
oj... wanty są przeważnie stalowe - ciężko było by je związać
Ja mam pytanie (może głupie, sorry) jaka jest możliwa różnica grubości plecionki i fluoro aby się to dało związać ?
Napisano 30 sierpień 2016 - 14:58
Napisano 30 sierpień 2016 - 15:04
W wątku o plecionce na okonie jeden z Kolegów wrzucił link do takiego wichajsterka.
http://www.gotronik....aly-p-1677.html
Działa na podobnej zasadzie jak ten wynalazek Daiwy, a kosztuje znikomy ułamek tego co Daiwa.
Szukałem czegoś podobnego w Castoramie i Leroy Merlin, ale nie znalazłem.
Napisano 30 sierpień 2016 - 15:07
Kupiłem ten przyrząd Daiwy za ok. 70 pln, lecz używam osobiście węzła zderzakowego, który przedstawił kol. Grzegorz ( dreadknight) . Kilka lat temu, kiedy pojawił się Nanofil, tylko węzeł zderzakowy pozwalał na solidne połączenie go z fluorocarbonem. Przyrząd cały czas ze mną w kamizelce, jednak na razie bezrobotny.
Użytkownik jarekz4 edytował ten post 30 sierpień 2016 - 15:07
Napisano 30 sierpień 2016 - 15:16
oj... wanty są przeważnie stalowe - ciężko było by je związać
Ja mam pytanie (może głupie, sorry) jaka jest możliwa różnica grubości plecionki i fluoro aby się to dało związać ?
Ja wiążę plecionkę o,16 z fluorocarbonem 0,37 na węzeł zderzakowy, Jak dam zbyt długi przypon fluo to niestety trochę chrupie podczas rzutu o przelotki, lecz jest to dosyć mocne połączenie. Przypony z grubszego fluorocarbonu wykonuję z wykorzystaniem tulejek mosiężnych o średnicy 1,6 mm zaciskanych specjalnymi szczypcami (np., fluo 0,50 Daiwa Tournament).
Napisano 30 sierpień 2016 - 15:32
Jak dam zbyt długi przypon fluo to niestety trochę chrupie podczas rzutu o przelotki, lecz jest to dosyć mocne połączenie.
Tak się właśnie czasem zastanawiam, czy setki, a z czasem tysiące takich strzałów tego węzełka przez przelotki może uczynić im cokolwiek złego , jeśli są to przelotki naprawdę dobrej klasy (np. SIC, Torzite)? Zwłaszcza że na tym węzełku może się czasem zatrzymać jakieś małe ziarnko piasku czy inny paproch.
Napisano 30 sierpień 2016 - 15:38
Ja wiążę plecionkę o,16 z fluorocarbonem 0,37 na węzeł zderzakowy, Jak dam zbyt długi przypon fluo to niestety trochę chrupie podczas rzutu o przelotki, lecz jest to dosyć mocne połączenie. Przypony z grubszego fluorocarbonu wykonuję z wykorzystaniem tulejek mosiężnych o średnicy 1,6 mm zaciskanych specjalnymi szczypcami (np., fluo 0,50 Daiwa Tournament).
dziękuję, właśnie czegoś takiego potrzebowałem
Tak się właśnie czasem zastanawiam, czy setki, a z czasem tysiące takich strzałów tego węzełka przez przelotki może uczynić im cokolwiek złego , jeśli są to przelotki naprawdę dobrej klasy (np. SIC, Torzite)? Zwłaszcza że na tym węzełku może się czasem zatrzymać jakieś małe ziarnko piasku czy inny paproch.
W strukturze pierścienia przelotki nie (nie zniszczy materiału). ja się zastanawiałem raczej czy nie odstrzeli pierścienia z ramki ... ?
Napisano 30 sierpień 2016 - 17:13
Ten węzeł jest OK, ale najlepszy do połączenia plecionki z fluorocarbonem jest slim beauty. Cienki i piekielnie wytrzymały - używany standardowo przez łowców tuńczyków i tarponów. Zawiązanie nawet nad wodą zajmuje po opanowaniu węzła dosłownie chwilkę. W mega 0.15 cienkich fluorocarbonach dość trudno zrobić tą pętle ale się da ;-)
Napisano 30 sierpień 2016 - 19:46
Też używam tego urządzonka. Szybka i prosta obsługa, ale nie jest tak mocny jak ten poniżej, który też można szybko zawiązać.
Węzeł zderzakowy to faktycznie najlepsze łączenie
Napisano 30 sierpień 2016 - 20:06
Napisano 30 sierpień 2016 - 20:09
Węzeł zderzakowy stosowałem i stosuję od zawsze nawet przy wiązaniu żyłka + żyłka . Uważam ten sposób łączenia linek za najlepszy ze względu uzyskania b.mocnego i pewnego połączenia.
Sposób wiązania jest prosty i łatwy do zapamiętania a przy odrobinie wprawy operacja trwa chwilkę.
Polecam.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych