Moim zdaniem problemu należy poszukać u podstawy sporu i zastanowić się czym dla poszczególnych osób jest osławiony "komfort"
Po ostatniej jesieni stwierdzam, że mój komfort np. w LES86MHF2 kończy się przy 25g+ dość smukła guma 4".
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 09 luty 2018 - 20:32
Moim zdaniem problemu należy poszukać u podstawy sporu i zastanowić się czym dla poszczególnych osób jest osławiony "komfort"
Po ostatniej jesieni stwierdzam, że mój komfort np. w LES86MHF2 kończy się przy 25g+ dość smukła guma 4".
Napisano 09 luty 2018 - 20:36
No i jeśli avida 9,6 3/8 - 3/4 jakoś, na siłę, można nazwać "uniwersalnym" to już króciaka 3/8 - 3/4 nie można bo to kogutowa pała nie mająca nic z finezji i uniwersalności.
Jakieś pewnie ponad 10 lat temu ten opisany do 21g to był jeden z pierwszych moich Avid-ów kruciaków do kogutowania. Pamiętam że większość ryb spinała mi się nie długo po zacięciu. Sprzedałem go po okazyjnej cenie znajomemu bo nalegał i sytuacja się powtórzyła Kilka miesięcy później znów zmienił właściciela i to dwa razy
Napisano 09 luty 2018 - 20:46
Łowienie na zbiorniku zaporowym o głębokości powiedzmy 3-4m nie ma nic wspólnego z łowieniem w "szybkiej" rzece. Dlatego nie można tego porównywać. Komfort to też "dla każdego coś innego". Ja mimo wszystko w miarę możliwości wybieram delikatniejsze kije, wolę operować w ich górnym zakresie, wtedy sprawiają mi więcej radości z łowienia i holu ryb
Pozdrawiam
Tomek
Użytkownik xeniowy edytował ten post 09 luty 2018 - 20:48
Napisano 10 luty 2018 - 08:25
Jakieś pewnie ponad 10 lat temu ten opisany do 21g to był jeden z pierwszych moich Avid-ów kruciaków do kogutowania. Pamiętam że większość ryb spinała mi się nie długo po zacięciu. Sprzedałem go po okazyjnej cenie znajomemu bo nalegał i sytuacja się powtórzyła Kilka miesięcy później znów zmienił właściciela i to dwa razy
Xtreme do 21g jest sztywniejszy od Avida,ale mnie ryby z niego nie spadaly.
Napisano 10 luty 2018 - 14:09
Mam ten kij, myślę ze na duża rzekę będzie jak znalazł gdzie często trzeba używać główek po 30g. Tyle że ja uzbrajałem właśnie w pracowni. Głownie bede nim łowił bolki i jesienią zebate drapieżniki.musze przemysleć jeszcze dokłądnie swój wybór, bo im więcej czytam tym mniej wiem
po głowie chodzi mi jeszcze zrobienie wedki na blanku avida 86MHF2,
nie wiem czy nie będzie lepszy na rzeki niż elitka, elitka wydaje mi sie za delikatna....
Użytkownik wujek edytował ten post 10 luty 2018 - 14:10
Napisano 10 luty 2018 - 21:03
Miałem jeszcze starszą wersie Avida 86MHF do 35g. Długość idealna jak dla mnie pod gumę na podbicie z nadgarstka pod sandacza. Żałuję że sprzedałem ale mi się dublował nie dużo mocniejszym lamiglasem 2000 tytanim do 42g
Napisano 11 luty 2018 - 13:26
Mam pytanie do użytkowników wild riwera WS 76 MLF 2.
Jaki jest faktyczny zakres obsługiwanych przynęt? Czy jak większość st. croix-ów jest niedoszacowany?
Jakie jest przeznaczenie kija? Lepiej obsługuje przynęty twarde czy gumy?
Napisano 11 luty 2018 - 14:32
Napisano 11 luty 2018 - 15:36
Zakupiłem ją z myślą o pstrągach na małe i średnie rzeki. 90% to właśnie twarde przynęty - wobler i wachadło. Jeśli gumy to raczej małe 3-4 gramy + gumka lub jig zazwyczaj na czeburaszce.
A jeszcze nie miałem możliwości przetestowania. Myślę że w niedługim czasie znajdę możliwośc wyjazdu nad wodę ześwieżym nabytkiem.
A może ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia ?
Napisano 11 luty 2018 - 17:20
Napisano 12 luty 2018 - 11:53
Witam
Znalazłem taką serię St Croix Legend X
Poniżej link do Corony.
http://www.corona-fi...ning/4,244,1524
Co to za seria?? Miał ktoś to w rękach?
Ponowię pytanie bo wiem że te kije były na targach w Poznaniu.
Ktoś je oglądał, co to za seria?
Z góry dziękuję
Napisano 12 luty 2018 - 13:43
Napisano 12 luty 2018 - 14:23
Użytkownik adriano edytował ten post 12 luty 2018 - 14:25
Napisano 12 luty 2018 - 14:27
Napisano 12 luty 2018 - 14:50
Sam miałem kilka fabrycznych st croix i moim zdaniem naprawdę szkoda kasy na fabryczny kij. Dużo lepiej ubrać taki sam blank w pracowni..
Niestety, ale jakość wykonania za takie pieniądze pozostawia wiele do życzenia, ale no niestety, np. marketing corony fishing robi swoje ; )
Użytkownik Bartas93 edytował ten post 12 luty 2018 - 14:51
Napisano 12 luty 2018 - 14:55
Sam miałem kilka fabrycznych st croix i moim zdaniem naprawdę szkoda kasy na fabryczny kij. Dużo lepiej ubrać taki sam blank w pracowni..
Niestety, ale jakość wykonania za takie pieniądze pozostawia wiele do życzenia, ale no niestety, np. marketing corony fishing robi swoje ; )
Niestety nie wszystkie blanki są dostępne co w kijach fabrycznych.
Napisano 12 luty 2018 - 14:58
Napisano 12 luty 2018 - 15:03
W jakim sklepie w Szkocji masz takie ceny ?
Napisano 12 luty 2018 - 15:15
Napisano 12 luty 2018 - 15:54
O tym że STC w ubraniu firmowym to dramat wiemy wszyscy, mi bardziej chodzi o to co to jest za kij??
Nie ma na jego temat żadnych informacji, jaki grafit, w co ubrane, jaka akcja, to coś nowego czy face lifting obecnej serii która będzie wycofana?
Może to jakiś nowy blak który można "po naszemu" uzbroić??
Wędki są na stronie Corony ale na oficjalnej stronie StC już ich nie ma. Na ebay.com też nic. Jedyne Legend X to muchówki (też swoją drogą ciekawe okazy )
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych