Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2241 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 29 kwiecień 2018 - 15:01

Chodzę za boleniem na Warcie tzn będę od 1.05 chodził z es86mf2 już drugi sezon. Elyte kupiłem w zeszłym roku. Pod boleniowe przynęty 14 do 17g jest moim zdaniem w sam raz. Es96mf2 np. też mam i to juz jest luśnia i ciężko ładuje się przy wobku np. 14g. 

Dziwne bo z moich doświadczeń dłuższe kije o tej samej gramaturze są bardziej lądujące. 

• X.rut lubi to

#2242 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 29 kwiecień 2018 - 16:13

Szukam informacji na temat różnic następujących kijaszków: LBS68MXF i LBS710MXF. W opisach wacky style i shaky head,a jak to się ma w praktyce ?

#2243 OFFLINE   Kupisz

Kupisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 29 kwiecień 2018 - 18:50

Dziwne bo z moich doświadczeń dłuższe kije o tej samej gramaturze są bardziej lądujące.

Niestety w es86mf2 góra jest bardziej spolegliwa i lepiej ładuje pod kilkunastogramowymi wobkami. 86 i 96 ma ten sam tip ale np. średnica dołu jest wyraźnie większa w 96. Obie wędki mają bardzo sztywny dół. Takie odczucia moje. Napewno gorsze wyważenie 96 ma znaczenie.

#2244 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów

Napisano 29 kwiecień 2018 - 19:08

Co prawda posiadam starsze modele bo LES do 21 gram zarówno 86 jak i 90 i moje odczucia są kompletnie odwrotne.  Z resztą tak samo jak w uncjowych LES 86 i 96.  Dłuższy kij jest zawsze bardziej spolegliwy.

#2245 OFFLINE   Kupisz

Kupisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 29 kwiecień 2018 - 20:39

Rękę dam sobie odciąć, że na es-kach jest odwrotnie. Używam ich też do gumek 4,5 calowych plus max 12 - 15g es86, 20g max es96 tj razem ok. 30g. Es86 jest szczuplejszy i np obsłuży mniejszą gramaturę przy jigowaniu. Moje odczucie jest takie że wobler lepiej leci z 86 i pod rybą głębiej się poddaje. Może jest tak, że trzeba mieć pierdyknięcie w łapie pod 96 poprostu.

Użytkownik Kupisz edytował ten post 29 kwiecień 2018 - 20:40

#2246 OFFLINE   bumech

bumech

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 55 postów
  • LokalizacjaKielce

Napisano 30 kwiecień 2018 - 06:18

Witam Kolegów,

szukam 1 -wszego dla siebie kija z St. Croix, który ma  zastąpić zasłużonego robinsna diaflexa light   spin 5-20 gr 240 cm,

który  ma bardzo ciepłe ugięcie i   zawyżone  cw w opisie  (najlepiej współpracuje z główkami do 7-8 gr).

ogólnie  zarys mojego kija to:

szczupak  i sandacz na  lekko, czyli woblery  5-9 cm, główki  3gr - 7 gr + 3'' 4'' kajtek,

kilka woblerów twitch 5-7 cm, które mam,  też ma  obsłużyć....

także  okazyjnie!!!  kleń na woblery 3-7 cm,

choć typową  kleniówkę mam na blanku muchowym (ale ona przeznaczona jest na bardzo ultra  lekki łowienie )

długość maks. 230 cm, budżet  ok. 2000 zł

Proszę o  poradę jaki kij  spełni  moje  wymagania, gdyż  nie orientuję się w  St. Croix.... a nie mam  możliwości  pomacania kija...

Ewentualnie myślałem aby  nabyć sam blank i zlecić wykonanie kija (ze względu na niższą wagę końcową? )

no ale  to także muszę  wiedzieć  jaki blank....

kołowrotek do  zestawu wielkość  2500, waga 220 gr

dziękuje i proszę o opinie

#2247 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 30 kwiecień 2018 - 06:33

Kolego, 

ES76MF2, LXS76MF2.

Obsłuży spokojnie to co wymieniłeś, a jak będziesz miał ochotę założyć 20g (ES) lub 25g (LXS) i pomachać 4" Kajtkiem to też ze spokojem to ogarnie. 

#2248 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 30 kwiecień 2018 - 10:31

Ewentualnie myślałem aby  nabyć sam blank i zlecić wykonanie kija (ze względu na niższą wagę końcową? )

Wykonanie zlecasz aby osiągnąć to co chcesz , nie ma sztywnych zasad . Moje customy są nawet cięższe od seryjnych , ale ja z innej szkoły jestem . Nie podniecam się gramami tylko liczy się uzbrojenie i wyważenie a nie inne pierdoły.

• wilczybilet lubi to

#2249 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 30 kwiecień 2018 - 11:21

Od razu i ja mam pytanie.

Mam w domu LES86MHF2. Jaka jest różnica pomiędzy starą serią a nową ES86MHF2 poza oczywistymi szczegółami typu TVS i Torzite? Chodzi mi o pracę, ugięcie, jakość materiału. Dzięki! 

• arrowana lubi to

#2250 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 30 kwiecień 2018 - 11:35

ESy są trochę szybsze , najwyraźniej tą różnice widać na wędkach dłuższych tak od 270cm w górę ,  materiał chyba ten sam , ugięcie szczytowe / progresywne.

Wędki / blanki bardziej stabilne po wymachu , szybciej "gasną". 

Swoje odczucia opieram na blankach 290, 270 , 260 cm. 

Wcześniejsza seria LES bardziej "nie doszacowana" w porównaniu z ES  :)

... więcej grzechów nie ......... :)

• WojtekCIN lubi to

#2251 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 30 kwiecień 2018 - 12:53

Czyli pod wiślane nocne woblery 7-13 cm się nada?

Z ew. opcją "opadingu" do powiedzmy 25-30g+ 4"?

#2252 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 30 kwiecień 2018 - 14:42

... co do woblerów , na pewno jeśli będą to typowe sandaczówki ; natomiast "opading" , to bym zaprzestał na 25gr + guma by zachować komfort przy zacięciach i podbiciach przynęty w nurcie  ;)  :)

Użytkownik miramar69 edytował ten post 30 kwiecień 2018 - 14:44

• WojtekCIN lubi to

#2253 OFFLINE   Michał.

Michał.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1598 postów
  • LokalizacjaSan Escobar

Napisano 04 maj 2018 - 17:40

• robert.bednarczyk, gieroj i 100icki lubią to

#2254 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 04 maj 2018 - 18:06

Szukam informacji na temat różnic następujących kijaszków: LBS68MXF i LBS710MXF. W opisach wacky style i shaky head,a jak to się ma w praktyce ?

Ponowię zapytanie . Ktoś coś wie ? :)

#2255 ONLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 05 maj 2018 - 06:59

Czy jest może na forum ktoś z Lublina lub okolic kto ma St.Croix Legend Elite model ES90MF2 czyli 2,75 do 21g lub ewentualnie ta sama długość do 18g???
  • adriano lubi to

#2256 ONLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 05 maj 2018 - 20:28

Może ktoś podlinkować jakiś namiar na sklep gdzie najtaniej wyjdzie zakup St.Croixa Legend Elite ES90MF2 lub może ktoś ma jakieś super ekstra rabaty w którymś ze sklepów gdzie mają w sprzedaży St. Croix i zechciałby użyczyć :-)

#2257 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów

Napisano 05 maj 2018 - 20:50

ES jest na rynku od niedawna więc na wyprzedaże tego modelu bym za bardzo nie liczył.

#2258 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 05 maj 2018 - 23:23

Może ktoś podlinkować jakiś namiar na sklep gdzie najtaniej wyjdzie zakup St.Croixa Legend Elite ES90MF2 lub może ktoś ma jakieś super ekstra rabaty w którymś ze sklepów gdzie mają w sprzedaży St. Croix i zechciałby użyczyć :-)

Cześć Tomek.

Tak się złożyło, że ostatnio poszukiwałem wędzisk St. Croix i mam trochę kumam w temacie. Elitki sygnowane początkowym kodem ES to nowe modele - weszły w 2016 r. i podobnie jak kolega Wojtek (@Pickerel) sądzę, że ciężko będzie o konkretny rabat. Dystrybucja St. Croix w Polsce to praktycznie wyłącznie Żbik http://www.zbik.pl/p...t.croix/(offset)/30, do tego masz jeszcze firmy Corona Fishing http://www.corona-fi...St._Croix/21,83, ale oni z tego co wiem też „czerpią” od Żbika, ponadto Silurus https://sklep.silurus.pl/, ale nie wiem czy oni są niezależni od tegoż Żbika. Wędziska St, Croix sprzedawał także warszawski sklep „Złoty Karaś”, ale kończą ich dystrybucje i aktualnie mają w ofercie starsze modele, oznaczane początkowym kodem LES (jeśli chodzi o Legend Elite). Ten sklep chwilę temu zmienił nazwę na „Ibait” i z tego co widzę ma w przebudowie stronę internetową. Jeszcze niedawno można było w necie zobaczyć ofertę St. Croix, teraz nie umiem odnaleźć starej strony. 3 tygodnie temu kupiłem tam okoniowkę St.Croix Legend Elite LES66LF2, ostatni egzemplarz ze stojaka, w dobrej cenie (wędzisko na 2013 r., starszy model - blank ten sam, nieco inne zbrojenie). Nie pamietam dokładnie jakie modele, ale z pewnością mieli jeszcze jakieś Elitki LES. Jeśli akceptujesz starszy model warto do nich zadzwonić i dopytać. Co do sklepów zagranicznych nie mam żadnej wiedzy. A tak na marginesie - zakochałem się w tej okoniowej Elitce.

Serdeczności. Robert.
  • sslonio lubi to

#2259 ONLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 06 maj 2018 - 09:57

Cześć Robert.
Tak. Wszystko to co piszesz się zgadza i już to przerobiłem :-) modele 2016 czyli te z oznaczeniem ES są jak dla mnie lepiej zbalansowane i lepiej wyważone w porównaniu do starszej serii czyli tej z oznaczeniem LES. Pisząc o ich lepszym wyważeniu mam na myśli modele od długości 8'6'' w górę. Oczywiście w nowszej generacji jest też inny uchwyt, przelotki Torzite, jest też kilka gramów mniej ale najważniejsze dla mnie jest to, że tej długości kijek jak go biorę w rękę jest super wyważony i nie męczy ręki. Niestety jest też minus w postaci ceny, która w porównaniu do poprzedniej wersji sporo wzrosła. Model ES90MF2 to kwota ponad 2100,- PLN. W tej cenie można już naprawdę sporo innych kijków z pracowni wybrać. Stąd moje poszukiwania oszczędności, bo jak narazie nic lepszego od tego modelu nie znalazłem :-)
  • robert.bednarczyk lubi to

#2260 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 06 maj 2018 - 10:56

Jasne Tomku, zgadzam się, że trzeba wybierać optymalnie. Też będę kupował kolejną wędkę St.Croix o c.w. do 18 g., z tym, że znacznie krótszą - w grę wchodzą Legend Elite ES70MF2 lub Legend Xtreme LXS70MF2, choć nie wykluczam starszej Elitki, jeśli gdzieś jeszcze znajdę w dobrych pieniądzach. Warto podjechać do sklepu stacjonarnego Corona Fishing, zobaczyć, pomacać , pogadać o cenie i ewentualnie zamówić. W stojakach mają tylko jednoczęściowe i chyba raczej krótsze modele, ale zawsze można bliżej przyjrzeć się jakości amerykańskiej roboty.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych