Tak jak pisałem powyżej, jeżeli chcemy reklamować towar (zakupiony w sklepie PL) przez przedstawiciela w PL ; to faktycznie podstawą jest faktura lub paragon zakupu .
Choć tak naprawdę zależy TO od przedstawiciela i jego podejścia do sprawy .
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 20 maj 2018 - 09:17
Tak jak pisałem powyżej, jeżeli chcemy reklamować towar (zakupiony w sklepie PL) przez przedstawiciela w PL ; to faktycznie podstawą jest faktura lub paragon zakupu .
Choć tak naprawdę zależy TO od przedstawiciela i jego podejścia do sprawy .
Napisano 20 maj 2018 - 09:21
To jak ja mam paragon z pracowni na blank,to nie muszę rejestrować?
Napisano 20 maj 2018 - 09:26
... idź na ryby , będziesz się zamartwiał wtedy , gdy TFU TFU TFU coś się stanie ....
.... a nie teraz
Napisano 20 maj 2018 - 09:40
Mariuszu - mój krajanie (pochodzę z Sandomierza i tam zaczynałem przygodę wędkarską) sprawa prosta - kupiłem wędzisko z 2014 r. przed trzema tygodniami, zarejestrowałem po dwóch dniach i to jest termin od którego biegnie 15 - letni okres gwarancji, który upłynie w 2033 r. Gdybym nie zarejestrował okres gwarancji leciałby od 2014 r. i upłynąłby w 2029. Zerknij na tę linkowaną przeze mnie stronę CF, tam wszystko jest wyjaśnione.Robert , to też nie tak do końca , bo :
- wędka jest wyprodukowana dajmy w 2017r , wędka leżakuje w sklepie powiedzmy 5 latek , bo nie było chętnego. Po tych 5 latach jednak ktoś się zdecyduje na zakup i teraz CO????
... Straciłem pięć lat ze swojej gwarancji ??? bo nikt jej nie kupił wcześniej przez powiedzmy 1 rok od chwili jej wykonania oraz jej wprowadzenia na rynek do obrotu ????
Użytkownik robert.bednarczyk edytował ten post 20 maj 2018 - 09:40
Napisano 20 maj 2018 - 09:49
To co napisałeś tyczy się bardziej zakupu i realizacji reklamacji przez przedstawiciela w PL , ponieważ wiąże się z paragonem (datą wystawienia dokumentu sprzedaż) i późniejszymi perypetiami...
Nasi sprzedawcy nie chcąc sobie robić kłopotu zabezpieczają się w ten sposób. Jeżeli kupiłeś u nich , to masz paragon z datą i jeśli nie zarejestrujesz w wymaganym czasie umywają ręce . Z pewnego punktu widzenia jest to zrozumiałe .
Trochę inaczej to wygląda z wędkami pochodzącymi z importu własnego i blankami ....
Spokojnie ze swojego doświadczenia wiem , bo rejestrowałem nie raz wędki po terminie od daty zakupu sprowadzone z USA na własną rękę.
Czytałem TO już nie raz i nie tylko w tym miejscu i ładny szmat czasu temu .
Dla mnie TA sprawa od wielu lat jest znana i prosta.
Najważniejsze to : Jak się DBA tak się MA .
PS.
Mało tego na jednym podwórku i w jednej szkole ..... - POŁAMANIA KIJA ....
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 10:07
Napisano 20 maj 2018 - 09:58
Napisano 20 maj 2018 - 10:29
Kiedyś rozmawiałem z Panem Wojtkiem przedstawicielem St. Croix. Sprzedający do 7 dni jakoś wysyła skany gwarancyjne do USA a kupujący ma 30 dni na rejestrację. To musi się pokrywać. Przy rejestracji kija na stronie podaje się takie informacje jak sklep z którego się kupiło i datę zawartą na karcie gwarancyjnej. Pan Wojtek przestrzegał mnie aby zarejestrować kij w miarę szybko gdyż gwarancja może nie być uznana.Paragon tu nie ma nic do powiedzenia, tylko trzeba być pewnym , że nie był rejestrowany.
Ja tak osobiście , to się dziwię co niektórym , jeszcze nie zdążył rozpakować kija z tuby , a już zarejestrował. PO CO !!!????
Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie ST>CROIX (jak chce się być takim "FERR") powinno się zarejestrować kijek do 30 dni od chwili kupna .
Tylko , że jak to u nas i nie tylko ; wyszły NOWE modele , a jeszcze STARE są w obiegu i na półkach sklepowych. W czasie rejestracji, nikt nie woła paragonu !!! i nie trzeba się nim podpierać ( chyba , że gwarancję realizuje się przez sklep PL w którym kupiliśmy towar) . Jeżeli to import "własny" spokojnie można nim łowić , a rejestracji można dokonać praktycznie kiedy się chce lub zaistnieje taka potrzeba. Nie ma możliwości sprawdzenia kiedy kijek został kupiony / sprowadzony . Gdyby było inaczej to czasami zanim dotarł by z za wielkiej wody , a to często bywa ponad 30 dni , nikt by tego nie miał możliwości zrobić .
Nie lepiej sprawdzić kijek , czy mi pasuje, czy wszystko jest OK i dopiero później go zarejestrować ???
Następny właściciel ma wtedy duże uproszczenie i bez problemu w razie czego sam może sobie ogarnąć temat reklamacji.
...widzę tu takie kwiatki na giełdzie , "sprzedam zarejestrowany kijek ST>CROIX kupiony wczoraj , bo mi nie podchodzi .... ?????
Napisano 20 maj 2018 - 10:32
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem piętro wyżej
PS.
Poza tym troche kupiłem u pana WOJTKA ST>CROIXów jako gotowe kije i blanków , a ostatnio więcej blanków.
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 11:20
Napisano 20 maj 2018 - 10:33
... idź na ryby , będziesz się zamartwiał wtedy , gdy TFU TFU TFU coś się stanie ....
.... a nie teraz
Tak robię od 3 lat z tym kijem.
Napisano 20 maj 2018 - 10:48
... i z tego należy się cieszyć .
Wada fabryczna kijka najczęściej ujawnia się po pierwszych dniach użytkowania. Jeżeli po czasie (powiedzmy miesiąca) i użytkowania go nic się nie dzieje , oznacza to , że wszystko jest OK.
Późniejsze "nieszczęścia" zazwyczaj są następstwem niewłaściwego użytkowania kija oraz "złego" traktowania go .
" Niechące " stukniecie o kamień , reling , nie oznacza , że w tym samym czasie złamaliśmy kij. Niestety bywa tak często , że to zdarzenie przeciągnie się w czasie i skutki wyjdą dopiero po miesiącu , 2 , 3 .....
Takie niestety są wędki z dużą zawartością "WĘGLA" i małą zawartością "ŻYWICY"
Trzeba o tym pamiętać ku przestrodze .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 10:49
Napisano 20 maj 2018 - 10:59
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem piętro wyżej
PS.
Poza tym sporo kupiłem u pana WOJTKA ST>CROIXów jako gotowe kije i blanków , a ostatnio więcej blanków.
Napisano 20 maj 2018 - 11:05
Zamawiam blanki lub wędkę w USA . Docierają do mnie. Po jakimś czasie ( dłuższym , krótszym) jak sobie zbuduję kij , sprawdzę go - to rejestruję .
Tu masz przykład z jednej z pracowni jak "obejść" temat:
Na wędki wykonane na blankach St.Croix udzielamy 5 lat gwarancji. Blanki objętę są bezterminową gwarancją producenta, niezależnie od przyczyny uszkodzenia, St.Croix wymienia uszkodzony blank na nowy po uiszczeniu opłaty gwarancyjnej, która wynosi: ok.230zł za Avid, ok.280zł za Tournament, ok.350zł za Elite/Xtreme.
Poza tym , datę wpisać można "samemu" . W zacytowanym prze ciebie - moim poście - to wyjaśniłem .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 11:19
Napisano 20 maj 2018 - 11:30
Napisano 20 maj 2018 - 11:51
... do seryjnych kijków dostaje wszystko , jak powinno być; ale większość z nich rejestrowałem na pewno dużo powyżej 30 dni od daty zakupu , bo takiej wiedzy nie miałem .
Z mojej strony na razie THE END .
...... to ponoć wolny kraj i każdy ponoć możne robić co chce ...... ; powodzenia podczas długich nocnych rozmyślań nad tematem
...... w razie czego
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 12:20
Napisano 20 maj 2018 - 12:48
Napisano 20 maj 2018 - 14:15
Śmieci też do lasu wyrzucasz bo to wolny kraj?Z mojej strony na razie THE END .
...... to ponoć wolny kraj i każdy ponoć możne robić co chce ...... ; powodzenia podczas długich nocnych rozmyślań nad tematem
...... w razie czego https://www.youtube....h?v=dhy31DhKrpA
Napisano 20 maj 2018 - 14:39
... po co mieszać śmieci do tego .
Napisano 20 maj 2018 - 16:41
Zapytam i tu: jaki jest górny zakres rzutowy LES90MHF2? Podoła mocnym wymachom przynety 28g na trotkach czy belonach z brzegu?
Porównywałem AVS86MF2 do LES86MF2 i Elitka ma delikatniejszy szczyt i wydawała mi się ciutkę delikatniejsza (a właściwie Avid bardziej pancerny). Czy w przypadku uncjówki będzie podobnie?
Pytanie tylko, jak często będziesz stosował na trotki, a zwłaszcza na belony przynęty o wadze 28 g? Standardowa waga tego typu przynęt w naszych warunkach to najczęściej 18-22g, czasami 25-26g.
Ja z kolei rozważam sprawienie sobie na następny sezon na trotki z plaży kija na blanku 5SC96MF2-G, do przynęt właśnie 18-22 g. Zastanawiam się, czy te ograniczenia górnego c.w., które opisał Kuba w cytowanej wypowiedzi co do Elitki 17lb 2,7m można odnieść również odpowiednio do Elitki 12lb 2,9m? Tzn. że 21-22g może okazać się dla tego ostatniego blanku odrobinę za dużo przy wyrzucie z maksymalną siłą?
Napisano 20 maj 2018 - 17:01
Jeżeli , to będzie przynęta o skupionej masie (nap. wąska blaszka o przesuniętym środku ciężkości do tyły lub coś bardzo podobnego) da radę tym machnąć lecz pamiętać cały czas należy , że to na granicy . Natomiast jeżeli będzie to jakiś "nielot" , trzeba uważać przy tych siłowych wymachach , by kija nie "złożyć" w pół.
Dopomoże osiągnąć cel cienka plecionka i dobry kołowrotek.
Napisano 20 maj 2018 - 17:19
Oczywiście wąska, lotna blaszka o skupionym ciężarze, cienka pletka i dobry młynek. Do tego setki rzutów dziennie, maksymalnie dalekich. Może jednak Avid 12lb sprawdziłby się w takich warunkach lepiej do przynęt 18-22g?
Chodzi mi po głowie te 12lb mocy na plażę, bo jednak srebrne torpedy 70 plus nie trafiają się w polskich warunkach na co dzień. Przynajmniej mnie
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych