Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2381 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 20 maj 2018 - 17:36

Dokładnie chodzi o to , że AVID i to w długości 2,9m to długi kijek. Przy odpowiednio dobranej przynęcie potrafi się ładnie naładować i praktycznie bez użycia większej siły posłać na cienkiej plecionce i dobrym kołowrotku bardzo daleko lotną przynętę bez uszczerbku dla blanku. Co do samego łowienia i holu da radę nawet i sporym rybkom. 

Niestety ten blank przy grubszej plecionce i typowo nielotnych przynętach trzeba siłowo zmusić do dalszego rzucania i tu istnieje niebezpieczeństwo "poskładania" go w pół gdy dodatkowo pracuje na granicy udźwigu.

Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 17:41

• Krzysiek Rogalski lubi to

#2382 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 20 maj 2018 - 17:50

Nielotne przynęty przy plażowym łowieniu nie wchodzą w grę, gruba plecionka jest zbędna. Chodzi właśnie o tę "granicę udźwigu".

A konkretnie o to, czy w przypadku Avida 12lb 2,9m jest ona dalej przesunięta niż w przypadku Elitki o analogicznych parametrach?

I jak daleko sięga, tzn. czy obejmuje lotne 20-22g o skupionej masie?

#2383 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 20 maj 2018 - 18:02

Krzysiek pierwsze zdanie  ;) .

Blanki AVIDA nie są tak sztywne i "suche" jak ELITKI. Dzięki temu lepiej znoszą przeciążenia ( ale z "głową")

Da radę.

Jeżeli coś " samo lata " bez użycia max siły - to spokojnie ;  ale jak zauważysz , że trzeba użyć dużej mocy aby osiągnąć tą samą odległość przy użyciu innej przynęty  (mimo tej samej jej wagi)  - odpuść tą przynętę oraz siłowe  machanie i uważaj .

Mówimy cały czas o gramaturze na pograniczu udźwigu.

Proste doświadczenie:

Stajesz nad wodą  (masz ten sam kijek , tą samą plecionkę i kołowrotek)

- przywieszasz 20gr oliwkę , bez wielkiego rozmachu i użycia siły potrafisz machnąć 100m

ale

- gdy jest to 20gr guma ????  ... przy użyciu tej samej siły rzucisz może 1/4 tej odległości.

Trochę przejaskrawiłem specjalnie , ale to starałem się przekazać  ;)

Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 maj 2018 - 18:13

#2384 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 22 maj 2018 - 12:25

Pytania o AVS70MF2

1. Czy ogarnie 21g Slidera

2. Czy ogarnie 3g główkę z lekką, 5g gumką.

Użytkownik szczupły Krzysiek edytował ten post 22 maj 2018 - 12:27

#2385 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 22 maj 2018 - 12:27

... trochę za duży rozrzut z tymi przynętami  ;)

#2386 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 22 maj 2018 - 12:29

... trochę za duży rozrzut z tymi przynętami  ;)

Widzisz... Miałem kija który to super łączył i sprzedałem. Nowych takich już nie robią więc szukam i szukam...

#2387 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 22 maj 2018 - 12:47

Powiem tak : ogarnąć to ON jakoś by ogarną  , tylko czy będziesz miał komfort w łowieniu ??? na tych skrajnych CW - (gumka 5gr - slider 21gr).

O dolną granicę się nie boję , gorzej z szarpaniem i mocnym rzucaniem slidera/jerka 20+ gr.

Ja tak NIM nie łowiłem, niech się może jeszcze wypowiedzą , Ci którzy tego próbowali na tym kijku.

Użytkownik miramar69 edytował ten post 22 maj 2018 - 12:50

#2388 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 22 maj 2018 - 21:32

Oczywiście wąska, lotna blaszka o skupionym ciężarze, cienka pletka i dobry młynek. Do tego setki rzutów dziennie, maksymalnie dalekich. Może jednak Avid 12lb sprawdziłby się w takich warunkach lepiej do przynęt 18-22g?

Chodzi mi po głowie te 12lb mocy na plażę, bo jednak srebrne torpedy 70 plus nie trafiają się w polskich warunkach na co dzień. Przynajmniej mnie :rolleyes:

Krzysiu ,przełowiłem półtora sezonu avidem 12lb.snaps 25g lata po choryzont sporadycznie 30g.Idealnie pracuje przy 18-20g.ale to troche dla niego za dużo.Nstomiast pięknie trzyma rybę i moc w dolniku wystarczająca do spompowania walecznej siedemdziesiątki.Natomiast mając z dwa razy na plaże elite 9' 1oz.stwierdzam że jest "pała "na grubd ryby w rzece.Polecam tego pierwszego.(używam go również na pstrągi z żyłką ,sandacz na lekko,boleń)

Załączony plik  20180409_184405.jpg   47,57 KB   15 Ilość pobrań
Załączony plik  20171001_142456.jpg   78,45 KB   16 Ilość pobrań

Użytkownik salmon1977 edytował ten post 22 maj 2018 - 21:44

• wujek i Krzysiek Rogalski lubią to

#2389 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów

Napisano 22 maj 2018 - 21:42

Faktycznie Grzesiu, przecież łowisz Avidem. Dzięki za Twoją wypowiedź :)

Rozumiem, że dla Avida 12lb za duży ciężar to 25-30g a nie 18-20g?

#2390 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 22 maj 2018 - 21:46

25g powiedziałbym optimum :)

#2391 OFFLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów

Napisano 22 maj 2018 - 21:51

U mnie zazwyczaj 18-22 g lotnej blachy, więc wpasowałbym się akurat.

Ta druga fotka powyżej to już z tegorocznego maja ?

#2392 OFFLINE   wicher_dziki_koń

wicher_dziki_koń

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Mateusz

Napisano 23 maj 2018 - 20:23

Pytania o AVS70MF2
1. Czy ogarnie 21g Slidera
2. Czy ogarnie 3g główkę z lekką, 5g gumką.

Łowię MJS71MF i sporadycznie zakładam slidera Salmo 21g. Trzeba rzucać z wyczuciem ale da się. Ten sam materiał czyli SCIII ale w mojo bardziej filigranowy szczyt w porównaniu z avidem więc tym bardziej nie powinno być problemu.

#2393 OFFLINE   elpojo

elpojo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 894 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 23 maj 2018 - 21:02

Powiem tak : ogarnąć to ON jakoś by ogarną  , tylko czy będziesz miał komfort w łowieniu ??? na tych skrajnych CW - (gumka 5gr - slider 21gr).

O dolną granicę się nie boję , gorzej z szarpaniem i mocnym rzucaniem slidera/jerka 20+ gr.

Ja tak NIM nie łowiłem, niech się może jeszcze wypowiedzą , Ci którzy tego próbowali na tym kijku.

Reguralnie, powtarzalnie i z premedytacją łowiłem tym kijem Sliderem 7S i zdawał egzamin, do większych jerków dla mnie cast.

Dołem można 7 gr + 3" ale jak dla mnie ideał zaczynał się od główki 10-gramowej ze wspomnianą gumą...

#2394 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 24 maj 2018 - 06:44

Reguralnie, powtarzalnie i z premedytacją łowiłem tym kijem Sliderem 7S i zdawał egzamin, do większych jerków dla mnie cast.
Dołem można 7 gr + 3" ale jak dla mnie ideał zaczynał się od główki 10-gramowej ze wspomnianą gumą...

Dzieki Moj problem jest jednak taki, że Sliser2to yak od święta a na codzien raczej niskie gramatury... Poniżej tych 7g sobie nie radzi?

#2395 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 24 maj 2018 - 07:11

Krzysiu ,przełowiłem półtora sezonu avidem 12lb.snaps 25g lata po choryzont sporadycznie 30g.Idealnie pracuje przy 18-20g.ale to troche dla niego za dużo.Nstomiast pięknie trzyma rybę i moc w dolniku wystarczająca do spompowania walecznej siedemdziesiątki.Natomiast mając z dwa razy na plaże elite 9' 1oz.stwierdzam że jest "pała "na grubd ryby w rzece.Polecam tego pierwszego.(używam go również na pstrągi z żyłką ,sandacz na lekko,boleń)

attachicon.gif 20180409_184405.jpg
attachicon.gif 20171001_142456.jpg

Dokładnie taki zestaw teraz mam: AVS86MF2 do łowienia boleni na Wiśle i LES90MHF2 na plaże na trotki i belony
  • WojtekCIN lubi to

#2396 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 24 maj 2018 - 08:35

Trzeba też mieć na uwadze że moc kija dobiera się od miejsca gdzie łowimy. Boleń to całkiem silna ryba, mam na myśli ryby przynajmniej 65cm. Ja czesto holuje te ryby w silnym nurcie , ciągnąc je pod prąd. Cała zabawa się zaczyna jak mamy rybę podebrać. Nieraz miałem problem z dużymi rybami które w nieskończoność nie chciały podpłynąć do podbieraka. Z kijem do 21g można w ten sposób zajeździć rybę na śmierć. Ja łowię avidem do 28g i przy tej mocy mam nad nimi względną kontrolę, a i tak zanim ryba wjedzie do podbieraka to trochę to zajmuje. Do tego plecionka 12kg wytrzymałości i na razie działa. Żyłkę już sobie odpuściłem bo przy jej rozciągliwości hol również bardzo się przedłużał. Jak ktoś łowi te ryby z brzegu, główek i hol jest względnie bezpieczny w słabym nurcie to może i holować kijem do 15g, odkręcony hamulczyk i jazda przez 10min :). W Patagonii trocie jeziorowe łowiłem kijem do 40g wyrzutu używając blach 18-25g, do tego plecionka 16kg. Kija 21g to używałem na pstrągi. Może wstawię kiedyś film jak wyglądał hol pstrąga 65cm w jeziorze na tym kiju. Wydelikacanie sprzętu może i jest przyjemne dla wędkarza bo wszystko czujemy, tylko problem się zaczyna jak zatniemy coś dużego, a jak dodatkowo w trudnym miejscu to już w ogóle. Plecioneczki do 5kg wytrzymałości lub  żyłki 0,18 bo boleń to przecierz ostrożna ryba i potem jest płacz i zgrzytanie zębami.

Użytkownik wujek edytował ten post 24 maj 2018 - 08:38

#2397 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 24 maj 2018 - 09:17

Widzę , że mam sprzymierzeńca co do "WYLAJCENIA" wszystkiego i na wszystko  ;)  :) .

• wujek lubi to

#2398 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 24 maj 2018 - 09:24

Widzę , że mam sprzymierzeńca co do "WYLAJCENIA" wszystkiego i na wszystko  ;)  :) .

Trzeba też mieć na uwadze że moc kija dobiera się od miejsca gdzie łowimy. Boleń to całkiem silna ryba, mam na myśli ryby przynajmniej 65cm. Ja czesto holuje te ryby w silnym nurcie , ciągnąc je pod prąd. Cała zabawa się zaczyna jak mamy rybę podebrać. Nieraz miałem problem z dużymi rybami które w nieskończoność nie chciały podpłynąć do podbieraka. Z kijem do 21g można w ten sposób zajeździć rybę na śmierć. Ja łowię avidem do 28g i przy tej mocy mam nad nimi względną kontrolę, a i tak zanim ryba wjedzie do podbieraka to trochę to zajmuje. Do tego plecionka 12kg wytrzymałości i na razie działa. Żyłkę już sobie odpuściłem bo przy jej rozciągliwości hol również bardzo się przedłużał. Jak ktoś łowi te ryby z brzegu, główek i hol jest względnie bezpieczny w słabym nurcie to może i holować kijem do 15g, odkręcony hamulczyk i jazda przez 10min :). W Patagonii trocie jeziorowe łowiłem kijem do 40g wyrzutu używając blach 18-25g, do tego plecionka 16kg. Kija 21g to używałem na pstrągi. Może wstawię kiedyś film jak wyglądał hol pstrąga 65cm w jeziorze na tym kiju. Wydelikacanie sprzętu może i jest przyjemne dla wędkarza bo wszystko czujemy, tylko problem się zaczyna jak zatniemy coś dużego, a jak dodatkowo w trudnym miejscu to już w ogóle. Plecioneczki do 5kg wytrzymałości lub  żyłki 0,18 bo boleń to przecierz ostrożna ryba i potem jest płacz i zgrzytanie zębami.

Albo czesto "COS" poczuc i miec frajde z holu tego co na co dzien sie moze udac zlowic...albo celowanie w srodek tarczy .

#2399 OFFLINE   miramar69

miramar69

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ

Napisano 24 maj 2018 - 10:07

Celuje zawsze w środek , bez tendencji przeginania w jedną lub drugą stronę ... lecz lubię mieć pewność - nauczony kilkudziesięciu letnią praktyką  ;)  :)

Użytkownik miramar69 edytował ten post 24 maj 2018 - 10:09

• Guzu i wujek lubią to

#2400 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 29 maj 2018 - 23:19

No to jest na dwóch :lol: :lol: :lol:

Znowu jest u mnie i nawet dziś złowił bolka 50-taka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk