Nade wszystko to jednak fantastyczny caster i instruktor.
Użytkownik mack edytował ten post 25 sierpień 2018 - 14:01
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 sierpień 2018 - 13:49
Użytkownik mack edytował ten post 25 sierpień 2018 - 14:01
Napisano 26 sierpień 2018 - 17:22
Użytkownik woyciech edytował ten post 26 sierpień 2018 - 17:22
Napisano 26 sierpień 2018 - 20:17
Napisano 26 sierpień 2018 - 22:13
Napisano 26 sierpień 2018 - 22:59
Napisano 27 sierpień 2018 - 20:33
Mnie też, niestety nie prędko się wybiorę, siedzę w domu z ręką w gipsie.
No DH odpada , ale SH może się uda
Napisano 27 sierpień 2018 - 21:17
Napisano 30 sierpień 2018 - 08:57
Wreszcie znalazłem czas obejżeć film zalinkowany przez macka. Niezły komediant z tego Klausa Frimora i w zasadzie jego wystąpienie potraktowałbym z dużym przymrużeniem oka. Scandi jak i skagit ma swoje wady i zalety. Na każdą metodę jest czas i miejsce. Łowię obiema i nie mogę wyróżnić, aby któraś miała szczególną przewagę.
Napisano 30 sierpień 2018 - 17:09
Napisano 30 sierpień 2018 - 17:48
Nie jedyny, rzeki pomorskie przy wysokim czy bardzo wysokim stanie wody (Rega i Parsęta na pewno), również skagit lepiej się sprawdzi
Napisano 30 sierpień 2018 - 17:55
Nie jedyny, rzeki pomorskie przy wysokim czy bardzo wysokim stanie wody (Rega i Parsęta na pewno), również skagit lepiej się sprawdzi
Napisano 30 sierpień 2018 - 18:34
Film ciekawy, ale mysle ze kolega Klaus zbytnio upraszcza. To co bedzie dzialac w Danii nie zawsze zadziala na PNW
Tu skagit ma zastosowanie i bo i muchy duze i czesto "pocket" fishing, jak susznie @mack zauwazyl.
Ja sam lowiac jeszcze w Irlandii uzywalem wylacznie skandi, ale tu gdzie mieszkam teraz tak sie nie da :-)
Z reszta zawsze mozemy pokusic sie o glowice typu hybrydowego jak Rage airflow czy tez Skangit Meissera
Sam skagit tez sie zmienia ( Airflow FIST czy Rio Gamechanger)
Pozdrowka
Napisano 30 sierpień 2018 - 18:35
Ja nie mam aż tyle doświadczenia aby zajmować stanowisko po którejś ze stron. Natomiast wiem już dostatecznie dużo aby zauważyć kiedy argumenty są rzeczowe i bezstronne a kiedy nie Taki Duńczyk, to w większości wypadków pewnie dałby sobie ręce obciąć niż by przyznał, że są sytuacje - w których skagit jest równie dobry
w przeciwwadze do filmu Klausa ...
Napisano 30 sierpień 2018 - 19:14
Tu macie mistrza DH od którego warto się uczyć.....
Napisano 30 sierpień 2018 - 19:38
Napisano 30 sierpień 2018 - 21:12
Do mnie akurat większość argumentów Frimora o wyższości scandi nad skagitem przemawia. W szczególnie ten o przewadze głowic tonących o zmiennej gęstości nad pływającym body zakończonym ciężkim tipem. Jedyny przypadek kiedy zestaw skagitowy ma przewagę to pool o dnie usłanym wielkimi głazami tzw szachownica.
Duża mucha, silny wiatr, czy wspomniana przez ciebie szachownica, łatwość obsługi (co sam Frimor podkreślił) to tak na szybko wymienione przykłady przewagi skagita. Na wszystko jest miejsce i czas.
Jak pogadasz ze starszymi szkotami to dadzą sobię rękę uciąć, że nie ma nic lepszego od long speya (jasne, że tak, na szerokiej rzece latem, delikatna prezentacja, ograniczanie straty czasu na zbieranie runningu...).
Nie ograniczam się, tylko do jednego stylu, ale wybieram co najlepsze z każdego z nich.
Napisano 30 sierpień 2018 - 21:26
Dokadnie Luko - osobiscie lubie sobie popatrzec na filmy, zawsze mozna sobie cos podpatrzec, ale zauwazyc nalezy iz czesto na realnej mecie stoimy w silnym nurcie po pas albo dalej i z krzakami na plecach i drzewami nad glowa.
wtedy rzuca sie duzo ciezej, a skagit bardzo sprawe w takich warunkach ulatwia.
pozdrowka
ps.
ponizej taki standard jeszcze z irlandii na lososie i mucha na stalki z tych mniejszych :-)
skagitem zdecydowanie latwiej :-)
Użytkownik peresada edytował ten post 30 sierpień 2018 - 21:31
Napisano 30 sierpień 2018 - 21:54
Napisano 30 sierpień 2018 - 23:02
Użytkownik peresada edytował ten post 30 sierpień 2018 - 23:05
Napisano 31 sierpień 2018 - 07:37
A widziałeś kiedyś rzekę Skjern w Danii? Wypisz wymaluj pomorska rzeka przy dużym stanie wody. Jak ktoś tam łowi skagitem, to raczej nie Duńczyk... myślisz ze celowo sobie utrudniają stosując te głowice full sink?
Widziałem, łowią w wiekszości głowicami krótki zpey hybrid, tonącymi-tak głowica to może z kształu jest scandi ale na pewno nie z długości.
Ale klasycznymi scandi też łowili i skagit widziałem.
Osobiście gdy jest mało miejsca, zima, głęboko, to dla mnie skagit jest lepszy.
A gdy woda szeroka, płytka, jest miejsca do brodzenia troszkę to wolę scadni.
Na skjern akurat łowiłem airflo rage i było ok,
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych