Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Muchowanie na dwie ręce (DH) - wątek od podstaw

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
226 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 25 sierpień 2018 - 13:49

Klaus Frimor opowiada na czym polega scandi casting. Przy okazji niemiłosiernie nabija się z Amerykanów i skagitu. A że show był w Montanie, to aż dziwne ze na koniec słuchacze nie wepchnęli go do wody ☺.
Nade wszystko to jednak fantastyczny caster i instruktor.

Użytkownik mack edytował ten post 25 sierpień 2018 - 14:01

• DominikSy. lubi to

#102 OFFLINE   woyciech

woyciech

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 163 postów
  • LokalizacjaDenmark
  • Imię:Mariusz

Napisano 26 sierpień 2018 - 17:22

Od kilku dni przegladam filmiki z Klaus-em i juz Mnie nosi kiedy pojade mad wode porzucac 😜

Użytkownik woyciech edytował ten post 26 sierpień 2018 - 17:22

#103 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 26 sierpień 2018 - 20:17

Mnie też, niestety nie prędko się wybiorę, siedzę w domu z ręką w gipsie. :(

#104 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 26 sierpień 2018 - 22:13

Jak się załatwia gips na rękę? 🤔😐

#105 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 26 sierpień 2018 - 22:59

Uprawiając rowerowe sporty podwyższonego ryzyka. Chyba czas przerzucić się na coś bezpieczniejszego... może jakieś wędkarstwo albo coś. .. ;)
  • trout master lubi to

#106 OFFLINE   Hansolo

Hansolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 453 postów
  • LokalizacjaLębork
  • Imię:Radosław

Napisano 27 sierpień 2018 - 20:33

Mnie też, niestety nie prędko się wybiorę, siedzę w domu z ręką w gipsie. :(

No DH odpada , ale SH  może się uda ;)

#107 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 27 sierpień 2018 - 21:17

Niestety prawa w gipsie. Ale mam mocne postanowienie wykorzystać wprawę w posługiwaniu się lewą ręką, jaką nabywam w czasie rekonwalescencji i po zdjęciu gipsu w końcu nauczyć się rzucać DH na lewą rękę :)
  • trout master lubi to

#108 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Materek

Napisano 30 sierpień 2018 - 08:57

Wreszcie znalazłem czas obejżeć film zalinkowany przez macka. Niezły komediant z tego Klausa Frimora i w zasadzie jego wystąpienie potraktowałbym z dużym przymrużeniem oka. Scandi jak i skagit ma swoje wady i zalety. Na każdą metodę jest czas i miejsce. Łowię obiema i nie mogę wyróżnić, aby któraś miała szczególną przewagę.

#109 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 30 sierpień 2018 - 17:09

Do mnie akurat większość argumentów Frimora o wyższości scandi nad skagitem przemawia. W szczególnie ten o przewadze głowic tonących o zmiennej gęstości nad pływającym body zakończonym ciężkim tipem. Jedyny przypadek kiedy zestaw skagitowy ma przewagę to pool o dnie usłanym wielkimi głazami tzw szachownica.

#110 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 30 sierpień 2018 - 17:48

Nie jedyny, rzeki pomorskie przy wysokim czy bardzo wysokim stanie wody (Rega i Parsęta na pewno), również skagit lepiej się sprawdzi ;)

#111 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 30 sierpień 2018 - 17:55

Nie jedyny, rzeki pomorskie przy wysokim czy bardzo wysokim stanie wody (Rega i Parsęta na pewno), również skagit lepiej się sprawdzi ;)

A widziałeś kiedyś rzekę Skjern w Danii? Wypisz wymaluj pomorska rzeka przy dużym stanie wody. Jak ktoś tam łowi skagitem, to raczej nie Duńczyk... myślisz ze celowo sobie utrudniają stosując te głowice full sink?

#112 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 30 sierpień 2018 - 18:34

Film ciekawy, ale mysle ze kolega Klaus zbytnio upraszcza. To co bedzie dzialac w Danii nie zawsze zadziala na PNW

Tu skagit ma zastosowanie i bo i muchy duze i czesto "pocket" fishing, jak susznie @mack zauwazyl.

Ja sam lowiac jeszcze w Irlandii uzywalem wylacznie skandi, ale tu gdzie mieszkam teraz tak sie nie da :-)

Z reszta zawsze mozemy pokusic sie o glowice typu hybrydowego jak Rage airflow czy tez Skangit Meissera

Sam skagit tez sie zmienia ( Airflow FIST czy Rio Gamechanger)

Pozdrowka

#113 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 30 sierpień 2018 - 18:35

Ja nie mam aż tyle doświadczenia aby zajmować stanowisko po którejś ze stron. Natomiast wiem już dostatecznie dużo aby zauważyć kiedy argumenty są rzeczowe i bezstronne a kiedy nie ;) Taki Duńczyk, to w większości wypadków pewnie dałby sobie ręce obciąć niż by przyznał, że są sytuacje - w których skagit jest równie dobry  :)

w przeciwwadze do filmu Klausa ...

• peresada i mack lubią to

#114 OFFLINE   Grilse

Grilse

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaScotland

Napisano 30 sierpień 2018 - 19:14

Tu macie mistrza DH od którego warto się uczyć.....

• gladki lubi to

#115 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 30 sierpień 2018 - 19:38

Z całym szacunkiem dla b. wysokich umiejętności Janusza, chyba jednak stawianie go w jednym rzędzie z Frimorem nie jest obiektywne. Zwłaszcza, że sam Janusz styl rzucania takich ludzi jak Granbo, ANdersson czy Frimor wymienia jako swoją inspirację.

#116 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Materek

Napisano 30 sierpień 2018 - 21:12

Do mnie akurat większość argumentów Frimora o wyższości scandi nad skagitem przemawia. W szczególnie ten o przewadze głowic tonących o zmiennej gęstości nad pływającym body zakończonym ciężkim tipem. Jedyny przypadek kiedy zestaw skagitowy ma przewagę to pool o dnie usłanym wielkimi głazami tzw szachownica.

Duża mucha, silny wiatr, czy wspomniana przez ciebie szachownica, łatwość obsługi (co sam Frimor podkreślił) to tak na szybko wymienione przykłady przewagi skagita. Na wszystko jest miejsce i czas.

Jak pogadasz ze starszymi szkotami to dadzą sobię rękę uciąć, że nie ma nic lepszego od long speya (jasne, że tak, na szerokiej rzece latem, delikatna prezentacja, ograniczanie straty czasu na zbieranie runningu...).

Nie ograniczam się, tylko do jednego stylu, ale wybieram co najlepsze z każdego z nich.

#117 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 30 sierpień 2018 - 21:26

Dokadnie Luko  - osobiscie lubie sobie popatrzec na filmy, zawsze mozna sobie cos podpatrzec, ale zauwazyc nalezy iz czesto na realnej mecie stoimy w silnym nurcie po pas albo dalej i z krzakami na plecach i drzewami nad glowa.

wtedy rzuca sie duzo ciezej, a skagit bardzo sprawe w takich warunkach ulatwia.

pozdrowka

ps.

ponizej taki standard jeszcze z irlandii na lososie i mucha na stalki z tych mniejszych :-)

skagitem zdecydowanie latwiej :-)

P8300724.jpg

Użytkownik peresada edytował ten post 30 sierpień 2018 - 21:31

• Jarek M lubi to

#118 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro

Napisano 30 sierpień 2018 - 21:54

Podanie dużej muchy wspiera głównie masa głowicy, a nie styl rzutu. Nowoczesna (czyli dość kròtka) głowica scandi o masie porównywalnej ze standardowym skagitem bez problemu pociągnie muchę ze zdjęcia w stylu T&G. Przerabiałem 2 lata temu na steelheadach, kiedy do body z Rio scandi short (400 grain) podpiąłem tipa 12' T14. Co prawda przeciążony Deathstar aż jęczał, ale bogate intrudery latały snake rollem za połowę szerokości Bulkley :).

Wiatr? Można z nim walczyć na dwa sposoby. Zwiększając masę głowicy (skagit) albo zmniejszając jej średnicę (full sink scandi). Drugi sposób jest znacznie finezyjnejszy.

Skagit jest łatwiejszy niż scandi. To prawda. A spinning łatwiejszy od skagitu. ..
  • Richi55 lubi to

#119 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 30 sierpień 2018 - 23:02

Nie wiem, pewnie nie mam Twojego skilla.
Ja sam lubię skandi i używam jak mogę ( np. łowiąc łososie na relatywnie małe muchy) ale na stalki wole jednak skagit, późna jesień, zima i naprawdę duże i ciężkie muchy typu sqidro. Nie bardzo widzę to ze skandi. Jak napislam wcześniej ta z fotki to raczej niewiwlka, ale duży Intruder z lead eyes?
Btw na bulkley lowi sie dosyć łatwo, dobrze dostępna to rzeka w dużej części

Ps, skandi short Rio tego co pamiętam to taki trochę skagit. Polecają nawet mow do niej

Użytkownik peresada edytował ten post 30 sierpień 2018 - 23:05

#120 OFFLINE   filip

filip

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 572 postów

Napisano 31 sierpień 2018 - 07:37

A widziałeś kiedyś rzekę Skjern w Danii? Wypisz wymaluj pomorska rzeka przy dużym stanie wody. Jak ktoś tam łowi skagitem, to raczej nie Duńczyk... myślisz ze celowo sobie utrudniają stosując te głowice full sink?

Widziałem, łowią w wiekszości głowicami krótki zpey hybrid, tonącymi-tak głowica to może z kształu jest scandi ale na pewno nie z długości.

Ale klasycznymi scandi też łowili i skagit widziałem.

Osobiście gdy jest mało miejsca, zima, głęboko, to dla mnie skagit jest lepszy.

A gdy woda szeroka, płytka, jest miejsca do brodzenia troszkę to wolę scadni.

Na skjern akurat łowiłem airflo rage i było ok,

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych