Mwallo Opublikowano 6 Października 2016 Opublikowano 6 Października 2016 Witajcie, Mam do Was pytanie. Zakupiłem w/w spinning pod duże gumy, firma podaje CW. 40-80g. Oznaczenie na kiju mówi, że optymalnie będzie między 14 a 40g (jest też ciężar wyrzutu 40-80). Łowię przynętami S4P, których gramatura bez jakiegokolwiek zbrojenia to 60g. Czy kij to wytrzyma ?? Wolę zapytać zanim go uszkodzę... Z góry dziękuje za podpowiedzi
slawek_2348 Opublikowano 6 Października 2016 Opublikowano 6 Października 2016 Może 14-40 do rzutu, a 40-80 do trollingu?
beton007 Opublikowano 6 Października 2016 Opublikowano 6 Października 2016 Czego tu nie rozumieć :-) ? Skoro firma podaje, że cw jest 40-80g to bez problemu powinieneś rzucić przynętą w podanym zakresie.
beton007 Opublikowano 6 Października 2016 Opublikowano 6 Października 2016 Wędka "Jig & Jerk" dla specjalistów, którzy wolą używać multiplikatora. Bez problemów zarzucać nią można przynętami do ok. 80g (optymalna waga przynęty leży między 14g, a 40g). Perfekcyjnie nadaje się do połowu jigami, swim baitami, jerkami i gumowymi imitacjami.
Szymon82 Opublikowano 6 Października 2016 Opublikowano 6 Października 2016 Czego tu nie rozumieć :-) ? Skoro firma podaje, że cw jest 40-80g to bez problemu powinieneś rzucić przynętą w podanym zakresie. Teoretycznie
Mwallo Opublikowano 6 Października 2016 Autor Opublikowano 6 Października 2016 Wędka "Jig & Jerk" dla specjalistów, którzy wolą używać multiplikatora. Bez problemów zarzucać nią można przynętami do ok. 80g (optymalna waga przynęty leży między 14g, a 40g). Perfekcyjnie nadaje się do połowu jigami, swim baitami, jerkami i gumowymi imitacjami. Tak, to opis ze strony sklepów (teoria) mam dokładnie ten kij, z tym że nie pod multiplikator.
etherni Opublikowano 7 Października 2016 Opublikowano 7 Października 2016 A ja i tak nie rozumiem, jak optimum może być niższe niż CW. W moim pojęciu, jak mam kij opisany "po naszemu" 5-20g, to w USA podaliby 7-18g (w uncjach oczywiście), i nasz opis to zakres sensownego rzutu, a ich to optimum wagi przy prowadzeniu przynęty. Dobrze rozumuję? Nie mieści mi się w głowie takie cudo, co rzuca 80g a czuje 14g... Chyba że Cormoran umie zrobić kij okoniowo-trociowy, to ja chętnie, żeby był w travelu, 2,40, i obsługiwał od 3-45g. Już biorę
Mwallo Opublikowano 7 Października 2016 Autor Opublikowano 7 Października 2016 Dzisiaj dzwoniłem do Przedstawicielstwa Cormorana w Polsce i przemiły Pan, który w tym siedzi był mocno zaskoczony. Odszukał ten kij w swojej bazie i według wszelakich prawideł jest do 80g. Jutro potestuje osobiście i zobaczymy jak się to ma "w praktyce"...
Tubylec1982 Opublikowano 7 Października 2016 Opublikowano 7 Października 2016 (edytowane) Ojciec kupił jakis czas temu jakiegos cormorana ze starych seri coramid coś tam taki z plastikowa nakładką . za grosze . i tez taki opis a wedka ma ze 20 lat . wiec to chyba norma tej firmy ale spokojnie obsługuje ten opis maxymalny Edytowane 7 Października 2016 przez Tubylec1982
Mwallo Opublikowano 7 Października 2016 Autor Opublikowano 7 Października 2016 Kij nie był jakoś super drogi ok 400zł. z przesylką, jest wykonany naprawdę bardzo porządnie, sygnowany "handmade" węgiel HM40, bardzo fajny pokrowiec z neoprenu, jest to seria z 2011 roku.
Mwallo Opublikowano 7 Października 2016 Autor Opublikowano 7 Października 2016 Nie "kolega" nie widział co jest napisane na wędce, w aukcji było napisane CW:40-80g. a jak sprzęt dotarł okazało się, że jest jak jest. Co do mojej wypowiedzi odnośnie oddawania pieniędzy to oczywiście, że zwrócą i to czy w przysłowiowych zębach czy przelewem to mnie nie interesuje!!!
jezier Opublikowano 7 Października 2016 Opublikowano 7 Października 2016 "Kolega" się tak nie bulwersuje, nie jest na targu. Krzykiem wszystkiego się nie załatwi, a człowiekowi spokojnemu to i ciśnienie nie skacze a czasem i dłużej żyje. Ci co sprzedają sprzęt, nawet nie do końca poprawnie opisany też zasługują na szacunek a nie chamskie odzywki o przynoszeniu pieniędzy w zębach. Tyle ode mnie. Pozdrawiam.
Mwallo Opublikowano 7 Października 2016 Autor Opublikowano 7 Października 2016 Ja szanuje ludzi, a to nie była "personalna wycieczka " w czyjąś konkretnie stronę tylko reakcja na to, że otrzymałem sprzęt niezgodny z opisem!
G r e g Opublikowano 7 Października 2016 Opublikowano 7 Października 2016 Ojciec kupił jakis czas temu jakiegos cormorana ze starych seri coramid coś tam taki z plastikowa nakładką . za grosze . i tez taki opis a wedka ma ze 20 lat . wiec to chyba norma tej firmy ale spokojnie obsługuje ten opis maxymalny To pewnie Cormoran Power Grip tam faktycznie podają dużo zaniżony cw i np wersja 2-15 gr w rzeczywistości jest wędka do ok 25 gr Co do kjka z tematu to wg mnie jijek idealnie nadaje sie do przynęt w zakresie wagowym 15-40 gr ale jeśli założymy wabik ok 80 gr to wędka powinna to bosłużyć fakt dziwny opis no ale coź....najlepiej osobiśćie przetestowac jak sie kij zachowuję pod ciezkim obciążeniem 1
krakus Opublikowano 7 Października 2016 Opublikowano 7 Października 2016 Kij nie był jakoś super drogi ok 400zł. z przesylką, jest wykonany naprawdę bardzo porządnie, sygnowany "handmade" węgiel HM40, bardzo fajny pokrowiec z neoprenu, jest to seria z 2011 roku. Jak wędka jest sucha to może i fajny ale po włożeniu mokrego lub dobrze wilgotnego kija w taki pokrowiec długo się nim nie nacieszysz.Pozdrawiam.
Mwallo Opublikowano 7 Października 2016 Autor Opublikowano 7 Października 2016 Niczego jednak nie będę testował, w poniedziałek odsyłam kijek. Dziękuje Wam za pomoc i zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
Szymon82 Opublikowano 7 Października 2016 Opublikowano 7 Października 2016 (edytowane) Shimano też tak niektóre kije opisuje . SBMBX21H Edytowane 7 Października 2016 przez Szymon82
Rekomendowane odpowiedzi