Skocz do zawartości

Ciekawostka z rodzaju: niemożliwe o karpiach...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów...

Pokrótce chciałbym opowiedzieć ciekawostkę, która miała miejsce w dniu 23.10.2016r. na komercyjnym łowisku kilka kilometrów od miejscowości Żelechów k. Nadarzyna.

Zaniepokojony nadchodząca zimą i jesienną pluchą, wybrałem się w niedzielny poranek na komercyjne łowisko. Główne nastawienie sprzętu i przynęt na Suma i ewentualnie karpia. Zdawałem sobie jednak sprawę z trudności połowu Suma w tym okresie. Piękne, słuszne kawałki wątróbki z indyka nie przyniosły spodziewanego efektu, dlatego na haczyk powędrował malutki kawałem ok. 1/1 cm. Zarzut i po upływie ok. 3-4 minut branie w gruncie. po ciekawej walce wyjąłem z wody karasia srebrzystego 35 cm i 95 dkg. Pomyślałem ciekawy początek, ale niestety na tą metodę nic więcej przez ok. 3h. Znudzony biernością i brakiem współpracy ze strony ,,biało-rybu", postanowiłem rozgrzać się troszkę i złożyłem mały spin mojego syna. Na początek na koniec żyłki powędrował mały woblerek w ubarwieniu okonia. To pociągnięcie okazało się strzałem w dziesiątkę - wynik kilka ciekawych okoni. Ale mistrzostwem świata okazała się założona wahadłówka nr 3 z czerwonym wabikiem. Po około czterech pustych zarzutach przyszedł czas na mocne szarpnięcie szczytówką. Na takie chwile czeka każdy z Nas. Zacięcie i rybka odskoczyła na bok a następnie przybiła do dna. Na myśl przyszło mi tylko jedno: Będę mógł zakończyć sezon 2016 z chwałą ( wymyśliłem sobie że koniecznie muszę w tym roku złowić suma). Po około 7-10 minut podwodnego spaceru ryba pokazała się na powierzchni. I co... Zdziwienie... Klasycznie zaczepiony karp królewski... Waga: 3,5 kg. Powiedzcie... Czy Wy, moi drodzy, macie na koncie taką zdobycz, łowiąc na wahadłówkę?

Pozdrawiam...

Z mazowieckich łowisk.

• Like 1
Opublikowano

Zdziwienie kosmiczne :)

W zeszłym roku na prywatnym stawie mojego tescia w pogoni za szczupakiem zapiełem karpia 85 cm wlasnie na wahadlo. Ale na wodach pzw takiego przylowu jeszcze niemialem. 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem o jakim łowisku piszesz, ale jeśli to łowisko komercyjne typu "kwadrat"- wanna z rybami to nic dziwnego, że zachowania ryb są wypaczone. Nadnaturalne zagęszczenie ryb w takiej wodzie i generowana przez nie, kosmiczna konkurencja pokarmowa są powodem takich wybryków jak 3,5kg, agresywny karp- drapieżnik. Jako dzieciak jeździłem kilka razy z ojcem na jedną z pierwszych komercji na Śląsku, a może i w Polsce, do Koszęcina. Tam małe wahadłówki były regularnie atakowane przez liny. :) Dzisiaj, w mojej prywatnej opnii, wyciąganie ryb z takich akwenów ma niewiele wspólnego z wędkarstwem.

Edytowane przez kubazmech
  • Like 1
Opublikowano

Kuba, myśl co chcesz, tylko głośno tego nie mów...wszyscy na tym korzystamy, że takie łowiska są i przyciągają tysiące niedzielnych wędkarzy B)

Bez urazy (dziś już się na mnie obrażono), pozdrawiam wszystkich :)

Opublikowano

chciał się kolega ciekawym zdarzeniem pochwalić a tu... wpierdol dostaje :rolleyes: :lol:

:lol:  Nie miałem zamiaru atakować kolegi tylko skrytykować ideę małych "komercji". Moja niechęć nasiliła się parę lat temu, gdy koledzy pokazali mi taką wodę tu gdzie mieszkam, w NL. Niewielki staw, wyglądający na naturalne bajoro, co 20m siedziący karpiarz, większość z namiotami (!)- mimo zakazu wędkowania w nocy, na łowisku absolutny nakaz C&R. Widziałem tego dnia ok 9-ciu czy 10-ciu sporych karpi i KAŻDY z nich miał zdeformowany, wielokrotnie rozerwany pysk, niektóre miały ubytki tkanki aż do oka. Ochydne i przykre. W wodzie tej wielkości, pod taką presją ryby są pewnie wyciągane na brzeg co trzeci dzień. Nie wiem jak w takim miejscu można poczuć ten klimat polowania, tajemnicy.

Kuba, myśl co chcesz, tylko głośno tego nie mów...wszyscy na tym korzystamy, że takie łowiska są i przyciągają tysiące niedzielnych wędkarzy B)

Nie da się zaprzeczyć ;)

Opublikowano

Zdarzało mi się trafiać leszcze podczas łowienia szczupaków w maju. Leszcz podczas tarła jest agresywny i atakuje duże przynęty. Mi zagryzały muchę ok. 20cm. Było to na sporym jeziorze PZW. 

Kolega kiedyś złowił w 3 rzutach - 2 leszcze i 1 szczupaka. 

Słyszałem o przypadkach złowienia karpi na spinning, nawet takiego 15kg... 

Opublikowano

Właśnie ten przyłów jest tym dziwniejszy, że to mały karp. O takich od 7-8kg w górę, złapanych na spinning słyszy się co jakiś czas ale o trzykilogramowym jeszcze nie słyszałem. Chyba u karpi ukryty instynkt drapieżcy odzywa się dopiero w pewnym wieku. Ale to w warunkach naturalnych.

Opublikowano

Właśnie ten przyłów jest tym dziwniejszy, że to mały karp. O takich od 7-8kg w górę, złapanych na spinning słyszy się co jakiś czas ale o trzykilogramowym jeszcze nie słyszałem. Chyba u karpi ukryty instynkt drapieżcy odzywa się dopiero w pewnym wieku. Ale to w warunkach naturalnych.

eee tam maly ;) Zlowilem chyba z 8 takich po 30cm+ na male gumki w ciagu godziny w te wakacje.

Zbiornik prywatny, pewnie same karpie tam tylko byly  :lol:

Nudne lowienie tak na dluzsza mete, jak juz sie sposob znajdzie.

Opublikowano

Witam

Nie karp, lecz lin i nie na blaszkę lecz woblerka.

Na zawodach.Złowiłem jakiegoś okonka i dalej nic...Podpłynęliśmy pod trzciny, rzut i siedzi.Walka jakaś taka nietypowa jak na szczupaka.Partner z łodzi mówi,że mam pecha bo sandacz,a to było w maju.

I konsternacja przy łódce gdy się pierwszy raz pokazał.

Lin 1,7 kg.

Woblerek 4 cm był praktycznie cały zassany.

A lin za karę,że narobił mi nadziei został zjedzony.

Pozdrawiam Romek eRKa

• Like 1
Opublikowano

Potrafiłeś spojrzeć w te czerwone, linowe ślepka i go zjeść? Ty potworze! ;)

A tak bardziej merytorycznie - obiły mi się o oczy nagrania gdzie koń/krowa goni i zjada kurczaka. Niedrapieżny białoryb jest w moim odczuciu bardziej drapieżny niż szkapa czy krasula, więc i do aktywnego polowania mu bliżej.

Dawno dawno temu, za 7 górami, za 7 lasami zanim główkę powyżej Gdańskiego zasypało gość złowił z niej jazia +/- 30cm na karasia na żywca. Karasek duży nie był, ale te 7cm miał. I kształt taki trudnopołykalny. I stalkę. I kotwiczkę. I żyłka bieliźnianka też pewnie nie pomagała. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Szkoda że lepszej foty z przynętą nie zrobiłem wtedy, tylko z drugiej łodzi kumpel 2 liche pstryknął co tak nic nie widać :P

Karpik ~1kg na koguta:

post-50134-0-63169200-1477651107_thumb.jpg

Tak, często zdążają się karpie na koguta, ale podcięte. Ten żerował razem z sandaczami (nadeszła pora wielkiego żarcia...), pstryknął jak one i zassał ładnie koguta 25g :) długo nie dowierzałem jak to się stało że kotwica od środka pyska i tylko pół kryzy z główką wystaje z pyszczka...

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 1
Opublikowano

Co do koguta, to z miesiac temu jak plywalismy za sandokanem, to wlasnie cos podszczypywalo mi kogucika, ale nie moglem sie wciac.

Kumpel rzucil mala gumka, taka z 5-6cm i bach... wielka gruba ploc wyjechala przy samej lodce... i spadla  :mellow: Ale generalnie takiego przylowu sie nie spodziewalismy, szkoda ze mniejszych przynet nie mielismy, bo ryby byly chetne do wspolpracy.

Opublikowano

Potrafiłeś spojrzeć w te czerwone, linowe ślepka i go zjeść? Ty potworze! ;)

A tak bardziej merytorycznie - obiły mi się o oczy nagrania gdzie koń/krowa goni i zjada kurczaka. Niedrapieżny białoryb jest w moim odczuciu bardziej drapieżny niż szkapa czy krasula, więc i do aktywnego polowania mu bliżej.

Dawno dawno temu, za 7 górami, za 7 lasami zanim główkę powyżej Gdańskiego zasypało gość złowił z niej jazia +/- 30cm na karasia na żywca. Karasek duży nie był, ale te 7cm miał. I kształt taki trudnopołykalny. I stalkę. I kotwiczkę. I żyłka bieliźnianka też pewnie nie pomagała. 

;)