Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Chyba chodzi o ten do mocowania śruby tak? Jeżeli tak to można sobie dorobić samemu np ze starego śrubokręta czy innego pręta /drutu Edytowane przez Tomasz eS
Opublikowano

no ja zwykłym gwoździem się ratowałem, a potem z elektrody :)

No i nic mu nie było przez 8 lat. Potem silnik poszedł w nowe ręce

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak jest w elektryku, ale na spalinie klin warto dawać z mosiądzu. W razie trafienia w coś śrubą, ścina się klin, a śruba zostaje cała.

Może nie warto przesadzać z wytrzymałością?

Opublikowano

Nie wiem jak jest w elektryku, ale na spalinie klin warto dawać z mosiądzu. W razie trafienia w coś śrubą, ścina się klin, a śruba zostaje cała.

Może nie warto przesadzać z wytrzymałością?

Ale śruba i tak plastik... Wiec chyba i tak szczeliny śruba a nie mosiądz?
  • Like 1
Opublikowano

Silnik to Motorguide xi5.

Dziś na wodzie wkręciła się plecionka i nie chciałem żeby rozwalić uszczelniacze. Oczywiście klin wpadł do wody.

Opublikowano

Ale śruba i tak plastik... Wiec chyba i tak szczeliny śruba a nie mosiądz?

Raczej tak, ale w takim razie z czego jest oryginalny klin ? Jakiś plastik który łatwo ulegnie ścięciu?

Gość EdekZfabrykiKredek
Opublikowano

Jeśli chodzi tobie o klin o wymiarach 4x4mm to ja takie kupuje na metry i jeśli że tak powiem ziemia się Tobie pali pod nogami to mogę Ciebie poratować  :)

post-60043-0-02450700-1478467728_thumb.jpg

• Like 1
Gość EdekZfabrykiKredek
Opublikowano

Aaaaaa chyba że tak, ja kliny to zazwyczaj właśnie używam w kwadracie, czyli jaki potrzebujesz zwykły sworzeń fi 4mm a jakiej długości ??

Opublikowano (edytowane)
Co byś tam nie wsadził to będzie działało , byleby weszło w otwór. Nie ma co się szczypać zrób jak radzą koledzy, elektroda z kwasiaka i będzie lux Edytowane przez esoxlucius1
Opublikowano (edytowane)

Jak potrzebowałem przed laty, to zawitałem w sklepie z łożyskami, sprzedawca zmierzył mój pokrzywiony i dobrał igiełki od łożysk.

Nawet nie złotówkę to kiedyś kosztowało, 10 na zapas kupiłem.

Po pierwszym sezonie użytkowania pokazał swoją wyższość nad oryginalnymi klinami. Teraz nawet zalecał bym wymianę i wyrzucenie tego co w nowym silniku ;)

Na oryginalnym klinie, przy jakimś urazie mechanicznym, skrzywił się klin, trzpień i szczotki skantowały... był potrzebny serwis.

W pierwszym sezonie z zastępczym klinem, najpierw pozbierałem jakieś plecionki i "klin łożyskowy" ścięło; niedługo po tym uderzenie w podwodny konar i znów zadziałał mój "bezpiecznik" :)

...

W tym roku pożyczyłem w/w silnik koledze na zawody. My na 2 łodzi zdziwieni dlaczego oni na wiosłach pływają, jeszcze unikali żebyśmy się nie spłynęli razem, a to tylko strach do przyznania się że silnik zepsuty :lol: podpłynęliśmy, chwilka serwisu, wycięcie z pod śruby zwojów linek, nowy klin znalazłem w skrzyni i mogli dalej śmigać :)

Edytowane przez *Hektor*
  • Like 3