Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy na forum jest ktoś kto się zna na starym sprzęcie wędkarskim z czasów PRL-u?

Posiadam kilka kołowrotków nowych nie używanych z dokumentami i paragonami prawie 30 lat.

Interesuje mnie czy to przedstawia jakąś wartość.

post-64662-0-67763900-1478803672_thumb.jpg

post-64662-0-93809600-1478803674_thumb.jpg

post-64662-0-81654900-1478803677_thumb.jpg

post-64662-0-29887400-1478803680_thumb.jpg

post-64662-0-51125500-1478803682_thumb.jpg

post-64662-0-94869000-1478803684_thumb.jpg

post-64662-0-49826100-1478803687_thumb.jpg

• Like 2
Opublikowano

Wartość to ma ale raczej historyczną czy emocjonalną :D Teraz Panie na taki kołowrotek to ryba nie weźmie ;)  teraz to muszą mieć łożyska -szmery-bajery , wędka oczywiście z pracowni itd. :rolleyes:

• Like 3
Opublikowano
Orion był moim pierwszym typowo spinnigowym kołowrotkiem.Mimo braku łożysk i technologi był najbardziej skuteczny...Teraz na kosmiczną niemal technologię skuteczności brakuje niestety...
Opublikowano

Tyle są warte ile ktoś chce zapłacić  :) . Jest kilka modeli kręciołków z PRL-u, troszkę starszych niż twoje które dobrze się cenią zwłaszcza zachowane w ładnych stanach. 

• Like 4
Opublikowano

Witam,

Czy na forum jest ktoś kto się zna na starym sprzęcie wędkarskim z czasów PRL-u?

Posiadam kilka kołowrotków nowych nie używanych z dokumentami i paragonami prawie 30 lat.

Interesuje mnie czy to przedstawia jakąś wartość.

Chętnego pasjonata już znalazłeś. A jeśli masz stare wahadłówki rodzimej produkcji to ja jestem zainteresowany.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Zabieram wszystko :D nie było nic o rezerwacji :D

No i pozamiatane!... :) Chłopaki, temat do zamknięcia, czy jeszcze się trochę "ponapawamy"? ;)

Edytowane przez Dokuś
Opublikowano

Na tym ruskim multiku w latach 80  uczyłem się rzucać , tragiczny był  :lol: lepiej szło na ruskiej katuszce :D

pewnie jeszcze gdzieś go mam :)

• Like 1
Opublikowano

Ja mam kołowrotek z ruchomą szpulą Czapla , który używam na lodzie :)

Opublikowano

No i pozamiatane!... :) Chłopaki, temat do zamknięcia, czy jeszcze się trochę "ponapawamy"? ;)

Pisałem na priv do naszego nowego forumowicza czy chce sprzedać cz tylko zbadać cenę? i myślę, że skończy się na  "ponapawaniu"  :D

• Like 2
Opublikowano

Dawaj - w każdym znaczeniu!... :)

Dawaj tę blaszkę!....

Dawaj więcej blaszek!...

Dawaj więcej fotek z blaszkami!...

Pokazuj, co tam masz jeszcze!

:) :) :)

• Like 1
Opublikowano

Orion był moim pierwszym typowo spinnigowym kołowrotkiem.Mimo braku łożysk i technologi był najbardziej skuteczny...Teraz na kosmiczną niemal technologię skuteczności brakuje niestety...

Orion 102 miał łożyska. Jedno na pewno, a chyba nawet dwa. Też go miałem. A w ogóle to jest kopia Shakespeare'a.

Prexer nie był pierwszym polskim kołowrotkiem na łożyskach. Pierwszy był Dewar na ślimaku.

Zresztą prexer , tak jak w/w orion był zerżnięty z Shakespeare tylko oczywiście innego modelu. Natomiast Dewar z tego co wiem, to była nasza konstrukcja nieco inspirowana Emte Forelle, zresztą bardzo udana.

Multik oriona też przerabialiśmy z kolegą, tragiczne toto było, a z katuszki rzucało się bardzo dobrze, używając jako hamulca rzutowego terkotki. Efekt dźwiękowy niepowtarzalny.