cezorator Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 Jako miłośnik przyrody, wędrując nad wodami mam okazję zobaczyć różne ciekawe rzeczy. Będąc w okolicah Raciborza spotakałem taka fajną roślinę wodną.Jak myślicie??Co to jest ?
Marcin Goralewski Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 zatopiona gałązka brzozy sadzac po listkach, orzech po nazwie pliku
Salmo_Salar Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 @cezoratorPowiedz, że nazwa pliku to zmyłka Już niejedna zagadka została tak rozwiązana Pozdr.Salmo
cezorator Posted July 12, 2006 Author Posted July 12, 2006 Nazwa pliku jest oczywiście pomocna, ale to nie jest pełna nazwa tej rośliny. Dla ułatwienia podam, że jej owoce są jadalne
Salmo_Salar Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 Zastanawiam się nad orzechusem pospolitusem C. laskowikiem ale cosik mi się wydaję, że to orzechus L. włochus Pozdr.Salmo
cezorator Posted July 12, 2006 Author Posted July 12, 2006 ciepło ciepło, ale to nie to.Następna podpowiedź W całym kraju jest pod pełną ochroną ustawową (Roślina wpisana do Czerwonej Księgi gatunków ginących).
Salmo_Salar Posted July 12, 2006 Posted July 12, 2006 Czyżby to Kotewka - Orzech Wodny. Ale nie wiem czy to jest jadalne w kazdym razie nie wiedziałem. Pozdr.Salmo
cezorator Posted July 12, 2006 Author Posted July 12, 2006 Tak jest to Kotewka. Owoc ma jaknajbardziej jadalny. Tylko, że jest to zabronione, ponieważ w Polsce ta roślina jest chroniona.
Recommended Posts