Skocz do zawartości

Gumy fluorescencyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpadły mi w łapki takie gumy jak na obrazku :). Świecą mocno jak diabli - można przy nich w ciemności książkę czytać i do tego świeciły co najmniej 30 min - dłużej nie chciało mi się czekać :). W zestawie jest też specjalna latarka UV.

Pytanie moje - w jakich warunkach użyli byście takich przynęt? Na pewno spróbuję ich na Czorcie na dużych głębokościach.

Miałem wcześniej różne przynęty typu Glow ale świecenie tych przynęt było dużo słabsze i krótko trwało. Szczególnych też zalet nie zauważyłem. Niektóre łowiły inne nie.

post-53674-0-21643400-1479994812_thumb.jpg

post-53674-0-05289300-1479994813_thumb.jpg

Opublikowano

Hej!

W tym roku używałem Bassasianów świecących w nocy.

Sandacze to gryzły. Łowię nocą.

Na większych głębokościach pewnie też dadzą radę.

Nie wiem tylko czy w kolorze/świeceniu jest to co sandacz chce.

W moich wodach raczej trzeba wstrzelić się w rodzaj/pracę przynęty.

• Like 1
Opublikowano

Jeśli to jest zgodne z regulaminem (niech by ktoś potwierdził czy za to mandat nie grozi) to i ja poszukam tego typu gum.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Hmmmm..... Jakby się uprzeć, to wszystkie błystki i gumy z brokatem, też są niezgodne z przepisami. Tam też jest wabienie światłem, co prawda odbitym ale jednak...

O ile taki zapis w regulaminie jest, bo już dawno nie czytałem regulaminu, a na moje codzienne potrzeby jego szczegółowa znajomość nie jest potrzebna...

Edytowane przez Henri
Opublikowano

Te przynęty wykonane są z jakiegoś rewolucyjnego japońskiego materiału o nazwie zastrzeżonej - LumiNova, który według danych producenta utrzymuje bardzo mocną, na niezmienionym poziomie, fluorescencje przez 8 min od naświetlenia. Muszę powiedzieć, że robią wrażenie.

Opublikowano

A tak zapytam

Czy ktoś z Was złowił kiedyś sandacza na świecąca gumę lub woblera?

Osobiście sandacza nie złowiłem mimo prób na te świecące wynalazki.

Lowiłem również wobkami i też efektów w postaci sandacza nie było.

Opublikowano

A tak zapytam

Czy ktoś z Was złowił kiedyś sandacza na świecąca gumę lub woblera?

Osobiście sandacza nie złowiłem mimo prób na te świecące wynalazki.

Lowiłem również wobkami i też efektów w postaci sandacza nie było.

Na gumy typu Glow złowiłeb różne ryby. Nie tylko sandacza. Z tym, że efekt fluorescencji w tych przynętach wygasa bardzo szybko i skala była dużo niższa. Czy miało to wpływ na brania? Nie mam pojecia.

Opublikowano

Yffea - na Czorcie z tego co wiem, popularne jest wsadzanie

rppperkom, twisterkom a nawet kogutom w wiadome

miejsce  -  chemicznych światełek  (najlepsze żółte).

Bardzo skuteczne.Tylko nadal mam wątpliwość czy to legalne.

Opublikowano

Wiele razy próbowałem łowić na takie gumy . Za dnia sandaczom pasował kolor , praca  a w nocy po naświetleniu nie miałem brań . 

Opublikowano

No dobra, a jak te rzeczone gumisie się zwą? Pytam się poważnie gdyż parę zedków, i nawet szczupak, trafiły mi się na takiego fluo Cannibala. Więc może jednak działają. W każdym razie sądzę że można spróbować ;)

Opublikowano

To ja uprzejmie proszę o definicję światła.

A proszę bardzo: - za Wiki..

Światło – pojęcie to ma inne znaczenie potoczne i w nauce.

Potocznie nazywa się tak widzialną część promieniowania elektromagnetycznego, czyli promieniowanie widzialne odbierane przez siatkówkę oka ludzkiego np. w określeniu światłocień. Precyzyjne ustalenie zakresu długości fal elektromagnetycznych nie jest tutaj możliwe, gdyż wzrok każdego człowieka charakteryzuje się nieco inną wrażliwością, stąd za wartości graniczne przyjmuje się maksymalnie 380-780 nm, choć często podaje się mniejsze zakresy (szczególnie od strony fal najdłuższych) aż do zakresu 400-700 nm.

W naukach ścisłych używa się określenia promieniowanie optyczne, tj. promieniowania podlegającego prawom optyki geometrycznej oraz falowej. Przyjmuje się, że promieniowanie optyczne obejmuje zakres fal elektromagnetycznych o długości od 100 nm do 1 mm, podzielony na trzy zakresy – podczerwieńświatło widzialne oraz ultrafiolet

• Like 2
Opublikowano

Jeśli już to fosforescencja...

Tak z fizycznego punktu widzenia. Ale potocznie tego rozdaju przynęty określa się jako fluorescencyjne.

Opublikowano

Luminescencja -> fotoluminescencja :

- fluorescencja 

- fosforescencja.