Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja 2017

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1138 odpowiedzi w tym temacie

#121 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 07 luty 2017 - 18:09

A u mnie smutek pomieszany ze zniesmaczeniem ... a wszystko było tak pięknie (widać za dobrze) :(

Żółty domek na wodzie na Św. Annie biuro mi odwołało. Czekamy na sensowną, inną propozycję ale jesteśmy bliscy decyzji o rezygnacji  :(  :(  :(

Zespół zdecydował, że jedziemy tydzień później (czyli op 30-go września) a lokalizacja (żółty domek) pozostaje bez zmian.

...będzie jak będzie ;)

• platynowłosy lubi to

#122 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 07 luty 2017 - 18:17

Będzie dobrze :-)

Czym zasadniczo różni się jesienne łowienie na szkierach od wiosennego? W innych miejscach szukacie ryb? Przecież tam albo ploso albo miejscówki (różne - i większość z nich testujemy też wiosną, bez wybrzydzania).

W tej konkretnej lokalizacji macie też dostęp do "jeziora", więc pewnie górki będą wtedy oblegane :-)

#123 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 luty 2017 - 18:32

Między wiosną a jesienią na szkierach jest różnica zasadnicza ... śledzie ;)  :P  :D

Użytkownik BOB1 edytował ten post 07 luty 2017 - 18:54

• platynowłosy lubi to

#124 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 luty 2017 - 19:24

Między wiosną a jesienią na szkierach jest różnica zasadnicza ... śledzie ;)  :P  :D

I tarło leszcza i innych ryb... .

• platynowłosy i BOB lubią to

#125 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 07 luty 2017 - 20:30

a jak to się przekłada na dobór miejscówek?

#126 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 luty 2017 - 20:45

Szukamy miejsc gdzie się ryby trą. Leszcze widać z daleka.

Płytsze miejscówki z trzcinami w głębi szkieru najczęściej. Ze śledziami gorsza sprawa. Generalnie szukamy głębiej a trolować nie wolno :( .

Najgorzej trafić na trące się mamuśki.

#127 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 luty 2017 - 20:59

Sprowokować do brania , mamuśkę w trakcie tarła, ciężka sprawa. Jak się trafi na takie już po tarle, odpoczywające na płytkiej, ciepłej wodzie i sprowokuje się je do ataku na wkurzające przynęty, przemieszczające się im nad łbami (instynkt ataku nie wygasa) ... to dopiero są balety. Trzeba koniecznie obserwować na echu, zmiany w temp wody 

• platynowłosy lubi to

#128 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 07 luty 2017 - 22:04

Płytsze miejscówki z trzcinami w głębi szkieru najczęściej. Ze śledziami gorsza sprawa. Generalnie szukamy głębiej a trolować nie wolno :( .

a nie lepiej tráce siá mamuski zostawic w spokoju?

• DanekM i Dano. lubią to

#129 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom
  • Imię:Ariel
  • Nazwisko:Stanulewicz

Napisano 07 luty 2017 - 22:50

Witam!

Byliśmy w 2016 roku w Sankt Anna , a dokładnie u Larsa - czerwony domek z biurem Eventur Fishing.

Termin od 16.04.2016 do 23.04.2016 - Jak dla mnie to za wcześnie chociaż tamten rok był dobry z racji bardzo krótkiej zimy przynajmniej w Polsce.

Wyniki nie powalały złowiliśmy 200 ryb - szczupaków w 6 osób w 6 dni łowienia. Największe 2szt. 90cm grube mamusie :), 80-85 10szt. , 70-80 - 30 szt. , 60-70 około 90 szt. , reszta w przedziale 40-60 około 70 sztuk.

W łowisku dużo śledzia najlepiej brały na system choinkowy z 4 haczykami w kanale portowym gdzie cumuje się własną łódkę ;).

Jakbym miał teraz jechać to w połowie maja lub 20 maja :).

Pozdrawiam

• platynowłosy lubi to

#130 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 luty 2017 - 23:21

a nie lepiej tráce siá mamuski zostawic w spokoju?

Przecież nikt na szarpaka nie stara się je łowić.

Jedziesz na tydzień do Szwecji na szczupaki , trafiasz na tarło i wędki na kołek wieszasz. Czy tak czynisz??? :rolleyes:

Użytkownik godski edytował ten post 07 luty 2017 - 23:21

#131 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 07 luty 2017 - 23:51

Przecież nikt na szarpaka nie stara się je łowić.

Jedziesz na tydzień do Szwecji na szczupaki , trafiasz na tarło i wędki na kołek wieszasz. Czy tak czynisz??? :rolleyes:

Proszé nie mysl ze ja tutaj kogos krytykujé ,nie .Tylko prawdopodobnie taka mamuska wyrwana z sypialnio porodówki juz nie urodzi .Dlatego ja staram sié jechac zawsze na koniec maja lub poczátek czerwca .W tym terminie juz na 99 procent jest po tarle .A ze bran moze byc mniej to juz mnie nie boli .ja do Szwecji jadé sié zrelaksowac a i tak nawet jak nie bierze to wiécej rybek zlowié niz w Polsce przy dobrych braniach .A jezeli nawet nic to zawsze jest dostatecznie duzo dobrego piwka i fajnej wódeczki .No i wesola brygada .(co niestety nieczésto sié ostatnio zdarza ,bo jak ryba nie bierze to jak dzieci obwiniajá caly swiat i chcá do domu)

#132 OFFLINE   Alaryk

Alaryk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Jarek

Napisano 08 luty 2017 - 08:55

Proszé nie mysl ze ja tutaj kogos krytykujé ,nie .Tylko prawdopodobnie taka mamuska wyrwana z sypialnio porodówki juz nie urodzi .Dlatego ja staram sié jechac zawsze na koniec maja lub poczátek czerwca .W tym terminie juz na 99 procent jest po tarle .A ze bran moze byc mniej to juz mnie nie boli .ja do Szwecji jadé sié zrelaksowac a i tak nawet jak nie bierze to wiécej rybek zlowié niz w Polsce przy dobrych braniach .A jezeli nawet nic to zawsze jest dostatecznie duzo dobrego piwka i fajnej wódeczki .No i wesola brygada .(co niestety nieczésto sié ostatnio zdarza ,bo jak ryba nie bierze to jak dzieci obwiniajá caly swiat i chcá do domu)

To zawsze też fajnie kogoś mądrego posłuchać, tj. poczytać :)
  • platynowłosy lubi to

#133 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 08 luty 2017 - 10:10

Tu już było na forum nieraz poruszane być może nawet w tym wątku, że mamuśki w tarle nie są skore do współpracy i chyba nikt świadomie nie chce ich zastać przed końcem tarła. Z drugiej strony nie chce się też pojechać zbyt późno i męczyć się w łódce w upały oraz zastać sytuacje na wodzie długo po tarle i wysoką temp. wody gdzie ryby się mocno rozproszą i zejdą w głębsze partie. Problemem jest, że wyprawę do Szwecji planuje się dużo wcześniej i zawsze oczekiwania rozbijają się o pewną dozę ryzyka jakie podejmujemy decydując.

#134 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 08 luty 2017 - 10:33

No ale jak się świadomie planuje wyjazd na szczupaki w trakcie tarła bo później ciężko je zlokalizować to jednak słabo to wygląda.  Szwecja jest na północy co wiąże się z niższymi temperaturami i późniejszym rozpoczęciem tarła w porównaniu do polski.

#135 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 luty 2017 - 10:43

No ale jak się świadomie planuje wyjazd na szczupaki w trakcie tarła bo później ciężko je zlokalizować to jednak słabo to wygląda.  Szwecja jest na północy co wiąże się z niższymi temperaturami i późniejszym rozpoczęciem tarła w porównaniu do polski.

Jeślim ktoś świadomie to faktycznie słabo. I w dodatku bez sensu bo te największe wtedy nie biorą pewnie. 

Zapominacie że wyjazd planuje się kilka miesięcy wcześniej. A tarło na szkierach może być zarówno w lutym jak i w maju.

#136 OFFLINE   seiken

seiken

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 08 luty 2017 - 18:13

My już przyklepaliśmy szkiery Św. Anny, po ostatnich wczesnowiosennych  wypadach zdecydowaliśmy się na termin 10-17 .VI. jak zawsze z Ewenturem :)

Bierzemy domek Weyde 1 i te dużą łajbę z silnikiem 40 KM  :P

• BOB i Filip14 lubią to

#137 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 luty 2017 - 18:21

No to mam pozamiatane :( do października nie otrząsną się po spotkaniu z wami :D  :D  :D

#138 OFFLINE   seiken

seiken

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 08 luty 2017 - 18:30

No to mam pozamiatane :( do października nie otrząsną się po spotkaniu z wami :D  :D  :D

Liczę na Ciebie ,że podpowiesz gdzie i jak  :)

my grzeczne "trochę" piwa tylko bierzemy  :P  :lol:

#139 OFFLINE   croock

croock

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 637 postów
  • LokalizacjaWroclaw

Napisano 09 luty 2017 - 12:11

Sprowokować do brania , mamuśkę w trakcie tarła, ciężka sprawa. Jak się trafi na takie już po tarle, odpoczywające na płytkiej, ciepłej wodzie i sprowokuje się je do ataku na wkurzające przynęty, przemieszczające się im nad łbami (instynkt ataku nie wygasa) ... to dopiero są balety. Trzeba koniecznie obserwować na echu, zmiany w temp wody 

@Godski, @BOB, dzięki. Moje pytanie dotyczyło szukania miejscówek jesienią. Szkierową wiosnę trochę poznałem. Zastanawia mnie, jak różni się łowienie jesienne od potarłowego wiosennego.

#140 OFFLINE   silurus

silurus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 828 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 09 luty 2017 - 12:24

Ja byłem jesienią  na szkierach jeszcze za Sztokholmem. Dużo pływania i szukania ryb. Potrafiły stać w jednej zatoczce tak, że co rzut to ryba, ale wcześniej było kilkanaście podobnych zatok i nie było ryb.

Stały na płytkej wodzie, ale wielkość ryb do trzech kilo tylko.  Generalna zasada to szukanie ryb w miejscach ,gdzie wieje w brzeg. Zawsze się sprawdzało i rzucanie przynęt płytko chodzących między kamienie. Ta woda była mocno specyficzna, szkier z dużą ilośćia głazów i kamieni. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych