Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 styczeń 2012 - 09:19

8 sztuk przelotek (wliczając w to szczytową) w większosci przypadków wystarcza do poprawnego uzbrojenia kijka 7 stopowego. Czasami przy kijach o bardzo delikatnej szczytówce moze dojśc jeszcze jedna dodatkowa przelotka.

Dobranie przelotek i spacing to temat rzeka, zależy od kilku czynników i opisanie każdego z nich to zadanie dosyć obszerne. Rozmiar kołowrotka, rodzaj linki, technika rzutowa, ciężar przynęt i możliwość naładowania kija przy wyrzucie to główne zmienne.

XP 843 to akurat taki blank klasy medium że możesz go uzbroić lżej, żeby łowić mniejszym kołowrotkiem ale też możesz go uzbroić nieco cięzej, jeśli np. zamierzasz łowić nieco większym kołowrotkiem.

W pierwszym przypadku, pod kołowrotek wielkości 2000-2500 jako pierwsza przelota wystarczy LV 25 moim zdaniem, jeżeli kołowrotek natomiast miałby być większy to LV 30.

Samą szczytówkę warto moim zdaniem uzbroić na lekko, na przykład w przelotki L6 a nawet dołożyć jedną sztukę L 5.5 + szczytową F 5.5. wtedy , ALE jeśli np. będziesz rzucał lekkimi przynętami w warunkach ograniczonej możliowści naładowania kija, nie chcesz żeby podczas deszczu linka kleiła się do blanku etc to wtedy mozesz rozważyć przelotki LV6.

Tak że jak widzisz, nie ma jednej uniwersalnej repcepty. Spacingi na stronie Batsona czy Fuji to są takie punkty startowe, myślę że mozna założyć że w 75% przypadków zresztą mniej wiecej sie sprawdzają - ale to nie są żadne 'kanony' których trzeba się kurczowo trzymać.

Jeżeli chodzi o przelotkę szczytową to jeżeli dokłdanie mierzysz suwmiarką i wychodzi 1.8 bez żadnych setnych to można wziąc szczytową z tubą 1.8 a z końcówki blanku delikatnie zebrać trochę lakieru papierem ściernym. jeśli na suwmiarce wychodzi nieco ponad 1.8 to lepiej wziać przelotkę szczytową na tubie 2.0. W/g specyfikacji na stronie Batsona do tego blanku (XP 843) powinna pasować przelotka szczytowa na tubie 2.0mm ale jak wiadomo w praktyce małe odchylenia mogą się zdarzyć.

#382 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 11 luty 2012 - 11:15

Winston BxII 9'6' #6 spacing

Witam
Posiada może ktoś ten kij w uzbrojeniu seryjnym i zechciał by się podzielić
informacja o rozmiarach przelotek jak i odległościach pomiędzy nimi?
Pozdrowka

#383 OFFLINE   Kuba Standera

Kuba Standera

W walce z głupota nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 9643 postów
  • LokalizacjaGibraltar i okolice

Napisano 16 luty 2012 - 15:33

Mam mesydz od kolegi - Peresada - nie idź tą drogą.
Oryginalne zbrojenie nie robi, nie rzuca, max 15-18m zasiegu.
Zbroić w lekkie tytany jednostopkowe, pacific na ten przykład
Koniec mesydżu :mellow:

#384 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 16 luty 2012 - 16:43

Dzieks,
wezmę pod uwagę. na razie się rozglądam

#385 OFFLINE   kroku

kroku

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 17 luty 2012 - 17:30

Będę za niedługo uzbrajał sobie tego batsona na Solinę pod koguty 15-40 gram.
kij będzie pracował pod plecionką .
Lecz mam pewien problem chciał bym żeby to było dosyć ekonomicznie i tanio .
Czy dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie przelotek batson hard ?Czy może lepiej zastosować fuji alconite?
Przy batsonach hardach może kij stracić na szybkości albo na ugięciu ?
Jakie były by korzyści z zastosowania właśnie fuji alconite?
Pozdrawiam i proszę o wyczerpujące odpowiedzi ,jest to dla mnie dosyć ważne.

#386 ONLINE   Tomek Wielgus

Tomek Wielgus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 17 luty 2012 - 17:40

Możesz spokojnie dać Hard plus Sic na szczyt , różnica w masie przelotek będzie niezauważalna jeśli chodzi o pracę kija.
Przewagą Alconite jest niewątpliwie twardszy i gładszy pierścień , jednak Hardy spokojnie mogą pracować z plecionką.

#387 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 17 luty 2012 - 17:53

@Kroku tak jak Tomek Ci pisze hard wystarczy spokojnie, jak robisz w wersji ekonomicznej.Uchwyt zwykły i na rękojeści korek zabezpiecz plastrami z korkogumy.

#388 OFFLINE   kroku

kroku

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 17 luty 2012 - 19:23

Wędkę będę uzbrajał u Kamila,wędki KS.Pewna osoba pisała mi że pod tymi gorszymi przelotkami będzie plecionka szumiała i kij straci na szybkości .Ale jeśli tak piszecie to uzbroję w batsony hard + sic na szczycie.Co do korka to będę brał rękojeść dzieloną + dwa plastry dekoracyjne copano.Czekam jeszcze na inne opinie w sprawie przelotek ale widzę że w batsona harda można śmiało inwestować.

#389 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 17 luty 2012 - 19:32

Kamil to samo Ci powie co ja, jasne że alconite są lepsze ale koszty idą w górę ;) .

#390 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 17 luty 2012 - 19:38

[quote title=kroku napisał(a) dnia pią, Pewna osoba pisała mi że pod tymi gorszymi przelotkami będzie plecionka szumiała i kij straci na szybkości [/quote]

A wiesz jak fajnie PP szumi? I nie ma znaczenia czy SICi czy forecasty. Co do szumienia to dużo zależy od plecionki a nie przelotek.
Co do straty szybkości, jak uzbroisz całość w 30, łącznie ze szczytówką to myślę że zauważysz stratę szybkości, ale jak skończysz 8 a resztę jak Bóg przykazał to nie powinieneś. Co prawda jak chcesz mieć hiper super extra fast to proponuję tytany.

#391 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 17 luty 2012 - 19:41

Na 7 wystarczy go skończyć a różnicy w ciężarze między hardami a alconitami aż takiej nie ma i to chybą +na rzecz hardów B).

#392 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 17 luty 2012 - 19:44

Przy tych odważnikach do jakich zbroi kijka ,to mógłby zejść chyba do 6-tek i też nie odbije się na odległościach :D .Co do szumu plecionki to tak jak pablom mówisz ,zależy od plećki.

#393 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 17 luty 2012 - 19:48

Będę za niedługo uzbrajał sobie tego batsona na Solinę pod koguty 15-40 gram.
kij będzie pracował pod plecionką .
Lecz mam pewien problem chciał bym żeby to było dosyć ekonomicznie i tanio .
Czy dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie przelotek batson hard ?Czy może lepiej zastosować fuji alconite?
Przy batsonach hardach może kij stracić na szybkości albo na ugięciu ?
Jakie były by korzyści z zastosowania właśnie fuji alconite?
Pozdrawiam i proszę o wyczerpujące odpowiedzi ,jest to dla mnie dosyć ważne.

Przy tym kiju spokojnie mozesz uzbroic w Batsony Hard. Kij nic na tym nie straci wbrew zapewne opini niektorych ''wojownikow klawiatury''. Znam ludzi lowiacych plecionkami takimi przelotkami ponad 5 lat i spokojnie sobie radza. Bierz smialo.

Bujo

#394 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 17 luty 2012 - 19:48

Ja zrobiłbym na 7-ch, mam takiego CTS-a pod koguta 20lb i kończony 7-mi jak czasem lekko mrozi to lepsze większe.

#395 OFFLINE   pepe_79

pepe_79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 671 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Imię:Paweł

Napisano 17 luty 2012 - 20:18

Panowie, kto tak na prawdę może podać zauważalne różnice we właściwościach użytkowych pomiędzy Forecast a Fuji? W czym Forecasty są gorsze od Alconite'ów ? Nie chodzi mi o podawanie wzorów chemicznych materiałów ringu czy ramki, ale o wyraźne wskazanie, że użytkowo Forecasty są o gorsze.
Czyżbyśmy jakoś podświadomie chyba wierzyli, że zawsze to co tańsze to musi być gorsze, a w rzeczywistości przy użytkowaniu niewielu będzie potrafiło nawet stwierdzić czy ma na kiju jedne czy drugie...
Miał ktoś ubrany ten sam blank w Forecasty i Alconite'y i zauważył różnicę?

#396 OFFLINE   kroku

kroku

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 17 luty 2012 - 20:32

Tak zrobię wezmę na 100 % batsona hard+ sic na góre.Wiecie naczytałem się wszędzie że każdy uzbraja w alconite i trochę się obawiam ale rozwialiście moje wątpliwości.
pepe_79 podsumował wszystko bardzo ładnie
Dziękuje za pomoc

#397 ONLINE   Tomek Wielgus

Tomek Wielgus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 18 luty 2012 - 23:04

Panowie, kto tak na prawdę może podać zauważalne różnice we właściwościach użytkowych pomiędzy Forecast a Fuji? W czym Forecasty są gorsze od Alconite'ów ? Nie chodzi mi o podawanie wzorów chemicznych materiałów ringu czy ramki, ale o wyraźne wskazanie, że użytkowo Forecasty są o gorsze.
Czyżbyśmy jakoś podświadomie chyba wierzyli, że zawsze to co tańsze to musi być gorsze, a w rzeczywistości przy użytkowaniu niewielu będzie potrafiło nawet stwierdzić czy ma na kiju jedne czy drugie...
Miał ktoś ubrany ten sam blank w Forecasty i Alconite'y i zauważył różnicę?

Masz całkowitą rację, ja wszystkie kije dla siebie mam w Forecastach , lub Al. oxyd Fuji , plus Sic na szczycie , nie widzę potrzeby pakowania kasy w przelotki , skoro tanie dają radę.
A różnica w cenie jest naprawdę znaczna

#398 OFFLINE   porto

porto

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 19 luty 2012 - 00:01

Witam. Ma to być wędka do delikatnego rzecznego łowienia. Nie zależy mi na wodotryskach i bajerach. Wędka ma być funkcjonalna. Jaki będzie odpowiedni dobór osprzętu do wędziska na tym blanku? Czy Hardloye + szczytowa,uchwyt Fuji DPS i pianka EVA wystarczą? O ile oczywiście rękojeść i uchwyt to kwestia indywidualnego wyboru to zastanawiam się nad tymi przelotkami. Jakie komponenty polecacie do tego wędziska?

#399 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 19 luty 2012 - 08:12

Hardloye mogą być, aczkolwiek proponowałbym pojechanie lekko po szczytówce, tj. L-ki 5 max. 5,5. Szczytową mógłbyś dać tytanową, o ile nie przekracza zbytnio budżetu.
Pzdr,
Fatso

#400 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 19 luty 2012 - 11:42

Przy kijkach L i Ul 6-10 lb dla mnie jednak ma znaczenie i skłaniam się w tym wypadku w kierunku alconit.Ramki w Forecastach są jednak szersze ,a kończąc zbrojenie na L 5.5 czy 5 grubość pierścienia jest też zauważalna,co ma oczywiście wpływ na prześwit a tym samym na odległśc rzutu.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych

Bing (1)