SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)
#381 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2012 - 09:19
Dobranie przelotek i spacing to temat rzeka, zależy od kilku czynników i opisanie każdego z nich to zadanie dosyć obszerne. Rozmiar kołowrotka, rodzaj linki, technika rzutowa, ciężar przynęt i możliwość naładowania kija przy wyrzucie to główne zmienne.
XP 843 to akurat taki blank klasy medium że możesz go uzbroić lżej, żeby łowić mniejszym kołowrotkiem ale też możesz go uzbroić nieco cięzej, jeśli np. zamierzasz łowić nieco większym kołowrotkiem.
W pierwszym przypadku, pod kołowrotek wielkości 2000-2500 jako pierwsza przelota wystarczy LV 25 moim zdaniem, jeżeli kołowrotek natomiast miałby być większy to LV 30.
Samą szczytówkę warto moim zdaniem uzbroić na lekko, na przykład w przelotki L6 a nawet dołożyć jedną sztukę L 5.5 + szczytową F 5.5. wtedy , ALE jeśli np. będziesz rzucał lekkimi przynętami w warunkach ograniczonej możliowści naładowania kija, nie chcesz żeby podczas deszczu linka kleiła się do blanku etc to wtedy mozesz rozważyć przelotki LV6.
Tak że jak widzisz, nie ma jednej uniwersalnej repcepty. Spacingi na stronie Batsona czy Fuji to są takie punkty startowe, myślę że mozna założyć że w 75% przypadków zresztą mniej wiecej sie sprawdzają - ale to nie są żadne 'kanony' których trzeba się kurczowo trzymać.
Jeżeli chodzi o przelotkę szczytową to jeżeli dokłdanie mierzysz suwmiarką i wychodzi 1.8 bez żadnych setnych to można wziąc szczytową z tubą 1.8 a z końcówki blanku delikatnie zebrać trochę lakieru papierem ściernym. jeśli na suwmiarce wychodzi nieco ponad 1.8 to lepiej wziać przelotkę szczytową na tubie 2.0. W/g specyfikacji na stronie Batsona do tego blanku (XP 843) powinna pasować przelotka szczytowa na tubie 2.0mm ale jak wiadomo w praktyce małe odchylenia mogą się zdarzyć.
#382 OFFLINE
Napisano 11 luty 2012 - 11:15
Witam
Posiada może ktoś ten kij w uzbrojeniu seryjnym i zechciał by się podzielić
informacja o rozmiarach przelotek jak i odległościach pomiędzy nimi?
Pozdrowka
#383 OFFLINE
Napisano 16 luty 2012 - 15:33
Oryginalne zbrojenie nie robi, nie rzuca, max 15-18m zasiegu.
Zbroić w lekkie tytany jednostopkowe, pacific na ten przykład
Koniec mesydżu
#384 OFFLINE
Napisano 16 luty 2012 - 16:43
wezmę pod uwagę. na razie się rozglądam
#385 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 17:30
kij będzie pracował pod plecionką .
Lecz mam pewien problem chciał bym żeby to było dosyć ekonomicznie i tanio .
Czy dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie przelotek batson hard ?Czy może lepiej zastosować fuji alconite?
Przy batsonach hardach może kij stracić na szybkości albo na ugięciu ?
Jakie były by korzyści z zastosowania właśnie fuji alconite?
Pozdrawiam i proszę o wyczerpujące odpowiedzi ,jest to dla mnie dosyć ważne.
#386 ONLINE
Napisano 17 luty 2012 - 17:40
Przewagą Alconite jest niewątpliwie twardszy i gładszy pierścień , jednak Hardy spokojnie mogą pracować z plecionką.
#387 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 17:53
#388 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 19:23
#389 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 19:32
#390 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 19:38
A wiesz jak fajnie PP szumi? I nie ma znaczenia czy SICi czy forecasty. Co do szumienia to dużo zależy od plecionki a nie przelotek.
Co do straty szybkości, jak uzbroisz całość w 30, łącznie ze szczytówką to myślę że zauważysz stratę szybkości, ale jak skończysz 8 a resztę jak Bóg przykazał to nie powinieneś. Co prawda jak chcesz mieć hiper super extra fast to proponuję tytany.
#391 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 19:41
#392 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 19:44
#393 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 19:48
Będę za niedługo uzbrajał sobie tego batsona na Solinę pod koguty 15-40 gram.
kij będzie pracował pod plecionką .
Lecz mam pewien problem chciał bym żeby to było dosyć ekonomicznie i tanio .
Czy dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie przelotek batson hard ?Czy może lepiej zastosować fuji alconite?
Przy batsonach hardach może kij stracić na szybkości albo na ugięciu ?
Jakie były by korzyści z zastosowania właśnie fuji alconite?
Pozdrawiam i proszę o wyczerpujące odpowiedzi ,jest to dla mnie dosyć ważne.
Przy tym kiju spokojnie mozesz uzbroic w Batsony Hard. Kij nic na tym nie straci wbrew zapewne opini niektorych ''wojownikow klawiatury''. Znam ludzi lowiacych plecionkami takimi przelotkami ponad 5 lat i spokojnie sobie radza. Bierz smialo.
Bujo
#394 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 19:48
#395 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 20:18
Czyżbyśmy jakoś podświadomie chyba wierzyli, że zawsze to co tańsze to musi być gorsze, a w rzeczywistości przy użytkowaniu niewielu będzie potrafiło nawet stwierdzić czy ma na kiju jedne czy drugie...
Miał ktoś ubrany ten sam blank w Forecasty i Alconite'y i zauważył różnicę?
#396 OFFLINE
Napisano 17 luty 2012 - 20:32
pepe_79 podsumował wszystko bardzo ładnie
Dziękuje za pomoc
#397 ONLINE
Napisano 18 luty 2012 - 23:04
Panowie, kto tak na prawdę może podać zauważalne różnice we właściwościach użytkowych pomiędzy Forecast a Fuji? W czym Forecasty są gorsze od Alconite'ów ? Nie chodzi mi o podawanie wzorów chemicznych materiałów ringu czy ramki, ale o wyraźne wskazanie, że użytkowo Forecasty są o gorsze.
Czyżbyśmy jakoś podświadomie chyba wierzyli, że zawsze to co tańsze to musi być gorsze, a w rzeczywistości przy użytkowaniu niewielu będzie potrafiło nawet stwierdzić czy ma na kiju jedne czy drugie...
Miał ktoś ubrany ten sam blank w Forecasty i Alconite'y i zauważył różnicę?
Masz całkowitą rację, ja wszystkie kije dla siebie mam w Forecastach , lub Al. oxyd Fuji , plus Sic na szczycie , nie widzę potrzeby pakowania kasy w przelotki , skoro tanie dają radę.
A różnica w cenie jest naprawdę znaczna
#398 OFFLINE
Napisano 19 luty 2012 - 00:01
#399 OFFLINE
Napisano 19 luty 2012 - 08:12
Pzdr,
Fatso
#400 OFFLINE
Napisano 19 luty 2012 - 11:42
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)