Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#521 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 29 grudzień 2012 - 11:01

Oj panowie sporo sie mylicie porownujac tytany do alconite, roznice sa ogromne ubrałem blanki 3 sztuki jeden w tytany jeden w alconite i jeden w sic blank to 235m 10-21g karabelka roznica ogromna nawet miedzy tytanem a sic a miedzy tytanem a alconite to przepasc ,wiec jak na takim modelu sa roznice to tym bardziej na MHX beda widoczne ,kazdy gram urwany na przelotkach zmienia prace kija i tu nie da sie oszukac ,kwestja co dla kogo jest kosa ,bo ubranie CD w fardy czy foreki juz na pewno nie jest kosa a przynajmniej dlamnie ,przeciazanie blanku przelotkami to dosc czesty przypadek pewnie ze sie da ubrac tylko po co w imie czego a z reguły w imie klijeta bo tak sobie zyczy

#522 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 29 grudzień 2012 - 11:22

Tylko co jest ważniejsze dla szybkości kija...przelotki na dolniku czy szczycie wędki? jeśli na szczycie to Sic fuji L jest lżejszy od wyżej wspomnianych tytanów, jeśli dół ....to tytany ATC są lżejsze od Y SIC.

http://jerkbait.pl/t...nowe/?p=1172758

http://jerkbait.pl/t...lotek/?p=990527

Użytkownik apioo edytował ten post 29 grudzień 2012 - 11:25

#523 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 11:23

Piotrek ,jak ubierałem tego ST1084FMHX w alconit, to zrobiłem mu przymiarkę z Fuji tytan przewidzianych do lżejszej elitki.Powiam szczerze ,że ten blank nie potrzebuje tak lekkich przelotek.Sam lank jest szbki jak na akcję F w tej długości i dolnik w nim praktycznie nie pracuję w odróżnieniu doPhenixa MBX 790ML ,którego przytoczyłeś tu mamy kij do 21g cw ale dolnik opisany na 17LB ,a mimo to pod obciążeniem ładnie się gniei czuć w dole tą moc.I w tym przypadku lżejsza opcja przelotek niż alconit poprawi ciętość kija i komfort łowienia.W tytułowym MHX nie specjalnie i jak ktoś się spyta czy warto wywalać kasę na tytany,to moim zdaniem nie .Ale każdy ma prawo montować co mu się podoba, tym bardziej jeśli budżet nie gra roli.

I akurat w tym przypadku nic nie dadzą ringi tytanowe ,jeśli spasing będzie zje..ny, bo różnicę w wadze materiału całości zestawu sp..li nam dodatkowa proponowana 20Y.

Możnaby pokusić się w przypadku tego blanku o zbrojenie w systemie KLH ,zejść szybko ze stożkiem i cały szczyt lecieć w rozmiarze KB 4,5 

#524 OFFLINE   zenek

zenek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 13:19

Jak sprawa będzie wyglądała z odległością wyrzutu z systemem KL-H ?

Kijek do łowienia z brzegu wiec zasięg też jest ważny 

KL-H są do 15lb i blank też jak to wygląda montowaliście ten system na takie kije ?

#525 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 15:01

W/g tych co próbowali ,osiągi takie same jak nie lepsze.Jeśli badyl z zastosowaniem pod gumy i inne lotne wabie ,to sprawdzi się na pewno.

Chcesz więcej szczegułó to pytaj Artura Mr -a z Hamburga,On przerabiał ten temat z kijami sandaczowymi.

Chodzi oczywiście o kolegę mrWhite7 :D

Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 29 grudzień 2012 - 15:04

#526 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 29 grudzień 2012 - 15:48

Przerabiałem ten temat i z Arturem kwestia co chcemy uzyskać ,każdy blank można ubrać na wiele sposobów,w przypadku tego na pewno nie kończył bym 5,5  to blank na rzeke i czasem późną jesien wiec wzioł bym to  pod uwagę ,Krecioł też nie będzie pewnie malutki wiec wyjściowa 30 zamiast schodzić z rozmiarem wolał bym zejść z waga przelotek przy tym kiju bo to sie zemści,akurat sporo łowie na rzekach i znam temat od podszewki przerabiałem to z wieloma blankami rożnie ubranymi ,ostatecznie mój prywatny kij kończy sie 7  dlaczego bo to jeszcze kwestia linki co stosujemy a tu musimy isc na kompromis bo nie ma uniwersału inaczej bedzie sie smigac plecka 15 i inaczej 19 czy 23 a to zeka nam dyktuje co musimy założyć i jak ubrać kij

#527 OFFLINE   zenek

zenek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 21:15

Widziałem ostatni odcinek  "Z wędką nad wodę" stąd pytanie a może ATC tytan zamiast standardu Fuji

Czekam na kolejny filmik z montażem przelotek :D

#528 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 29 grudzień 2012 - 22:17

:) na drugim filmiku beda ATC ale nie tytany :P ,ale wykminiłem sobie ze sumowke ubiore w tytany bo tu kazdy gram ma znaczenie w szczegulnosci jak smigam po warcianskich brzegach wykonujac setki rzutow

#529 OFFLINE   zenek

zenek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 31 grudzień 2012 - 15:28

zyczenia-noworoczne-2013.jpg

#530 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 01 styczeń 2013 - 12:28

Aż dziwne że nie polecono Zenkowi przelotek V6 Alpsa  http://www.fishingar...ki-s6-tytanowe/ bo moim skromnym zdaniem są wręcz genialne dla tego rodzaju kija .Opisany MHX wcale nie jest leciutkim kijaszkiem a raczej można go porównać do sandaczowej armaty rzecznej, więc można go uzbroić lekko i tanio w tytany Alpsa V6(zarówno pierśćień sic lub szczególnie cyrkonowy jest dużą alternatywą cenową) Alpsy mają tą zaletę że Lki są wysokie i nie powodują przy deszczowej pogodzie przylegania sznura do blanku i skracanie rzutów (opisał to Arek co potwierdziła większość forumowiczów) nawet nazwał to jakoś ale nie mam pamięci do wyszukanych nazw więc nie przytoczę .Mam tak uzbrojonego Knighta więc z MHX też nie będzie problemu bo moc blanku i akcja są bardzo podobne

Napisałem tanio bo tytany V6 są bardzo konkurencyjne cenowo do tytanów konkurencji i nie mylić z ceną alconite

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 01 styczeń 2013 - 12:29

#531 OFFLINE   zenek

zenek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 01 styczeń 2013 - 20:59

"Witam w Nowym Lepszym Roku 2013

W Nowym Roku będą autostrady będą lepsze drogi

Polska będzie państwem dróg

Benzyna będzie droga 

Ropa będzie droga

Gaz będzie drogi "

:D :P ;)

ATC NIA  jak wypadają w porównaniu z  V6 Alpsa oczywiście te z pierścieniem cyrkonowym

Jak wychodzą wagowo ?

Użytkownik zenek edytował ten post 01 styczeń 2013 - 21:08

#532 OFFLINE   robbox4

robbox4

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1284 postów
  • Lokalizacjamultikonto: bardziu, kilobear, b.wesolopl, pwizer

Napisano 01 styczeń 2013 - 23:50

...

ATC NIA  jak wypadają w porównaniu z  V6 Alpsa oczywiście te z pierścieniem cyrkonowym

Jak wychodzą wagowo ?

No ciężko dać jakiekolwiek porównanie bo Alps oficjalnie nie ma ich w żadnym katalogu.. Przynajmniej ja nie znalazłem. Może ktoś ma linka ?

#533 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 06 styczeń 2013 - 07:23

Sprawa powszechnie znana że Alpsy V6 można dostać w Krakowie u pana Krzysztofa Zielińskiego

http://www.fishingar...ki-s6-tytanowe/

Zarówno z pierścionkiem SIC jak i Cyrkonowym ale do tego MHXa można spokojnie użyć w ramkach stalowych +cyrkonia i tak są lżejsze od Fuji Alconite

ATC nie znam i nie chcę się wypowiadać ale po rozmowach z paroma forumowiczami o tych przelotkach odradzono mi zdecydowanie więc pomysł zarzuciłem.

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 06 styczeń 2013 - 07:25

#534 OFFLINE   bosy

bosy

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 24 luty 2013 - 20:43

Cześć posiadam blank 8 stóp ML. Chciałbym go uzbroić w Fuji KR system. jakie rozmiary przelotek proponujecie?

#535 OFFLINE   Zdzisław Czekała

Zdzisław Czekała

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 489 postów
  • LokalizacjaRzeszów
  • Imię:Zdzisław Włodzimierz
  • Nazwisko:Czekała

Napisano 24 luty 2013 - 21:47

Proponuję następujące przelotki: stożek KL-H 20, 10, 5,5; choker BKB 4,5; i przelotki tunelu BKT 4,5. Więcej na tan temat masz tu http://jerkbait.pl/t...t-system-guide/

Użytkownik Zdzisław Czekała edytował ten post 24 luty 2013 - 21:49

#536 OFFLINE   bosy

bosy

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 25 luty 2013 - 06:21

Dziekuje p. Zdzisławie.

#537 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 12 kwiecień 2013 - 18:15

witam właśnie wymieniłem szczytówke w okoniówce i moje pytanie w miejscu wklejenia dać przelotke czy nie .i jeszcze jedna sprawa kijek ma 220cm od2do 8g mam 8 przelotek 20,16,12,10,7,6,6,5sz.  może jakaś podpowiedz co do rozmieszczenia wszystkich.

#538 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 12 kwiecień 2013 - 19:51

W miejscu łączenia musi być omotka, więc wypadałoby dać tam przelotkę.8szt.przelotek do wklejki 2,20m -moim zdaniem o jedną za mało i rozmiar 6 na wklejonej szczytówce będą za duże szczególnie gdy kijek jest 2-8g, Proponuję dac 20,12, 8, 7, 6, 3x5 i 5 szczyt

A jakie to przelotki?

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 12 kwiecień 2013 - 19:52

#539 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze

Napisano 12 kwiecień 2013 - 23:29

Przelotki klasy sic jednostopkowe,zwsze moge wymienic jutro wstawie zdjecie lub podam wymiary ,srednice szczytowki i dolnika

#540 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze

Napisano 12 kwiecień 2013 - 23:38

Koledzy zapomnialem dodac ze szczytowka nie jest z wegla

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych