SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)
#1681 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2022 - 19:25
W jednoskladzie z góry dziekuje.
#1682 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2022 - 12:23
Może ktoś zbroił Lamiglasa X-Factor / LX1082MH - 17lb, 7-28g, 2,75m / !? Jaki set przelotek jest zalecany do zbrojenia tego blanku ? Planuję sparować ten kijek z kołowrotkiem wielkości 4000.
Użytkownik nobo edytował ten post 23 wrzesień 2022 - 13:14
#1683 OFFLINE
Napisano 01 październik 2022 - 10:33
- Fatso lubi to
#1684 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2022 - 15:26
Uszanowanie.
Czy i jak bardzo istotne jest podparcie przelotką miejsca łączenia blanków? W idealnym układzie stożka wychodzi mi łączenie równo na środku pomiędzy przelotkami.
Jak sobie zerkam na kije które mam za szafą jedna przelotka zawsze jest blisko łączenia.
Jakie są wasze spostrzeżenia w tej sprawie?
Dzięki!
Użytkownik MatB edytował ten post 29 listopad 2022 - 15:27
#1685 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2022 - 07:47
Pytanie jeszcze jakiego łączenia ? Put-over ? Put-in ? Spigot ?
Zakładając że chodzi o najpopularniesze łącze typu put-over czyli "żeńska" szczytówka na "męski" dolnik. Możesz przyjąc dwa założenia:
- największe naprężenie dla danego odcinka blanku występuje w połowie odległości pomiędzy pierścieniami dwóch przelotek a najmniejsze w miejscu stopki przelotki
- teoretycznie wrażliwsza część szczytówki występuje w miejscu gdzie kończy się "męska" część dolnika; teoretycznie bo w praktyce konstruktorzy stosują różne modyfikacje "gniazda" i ten punkt czasem przesuw się nieco do przodu (np. Loomis robi taki wyraźny overlap)
Czyli masz sytuację że dolnik wchodzi np. 8 cm w szcztówkę. Jeśli z jakiś względów chciałbyś "wzmocnić" ten fragment szczytówki możesz umieścić tam stopke przelotki i "dobudować" stożek dzaczynając od tego miejsca. Z tym że to będzie miałbo wpływ np. na odległość pierwszej przelotki od kołowrotka, być może długośc dolnika itp.
Warto tez zabezpieczyć krawędź szczytówki omotką, najlepiej jak najbliżej krawędzi. Przyjmuje się że do pewnego stopnia zabiezpiecza to szczytówkę przed rozszczepieniem. Aktualnie niektórzy producenci "fabrycznie" zabezpieczają szczytówkę dając w tym miejscu dodatkowy nawój maty ale nie zawsze to można zobaczć / wyczuć. Minimalna szerokośc takiej omotki żeby miała ona sens to 1.5 x srednica szczytówki
- MatB lubi to
#1686 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2022 - 08:38
Dzięki za informacje
Złącze wytypowane poprawnie. Zwykłe put-over.
Szczytówka już jest zabezpieczona i mam nadzieje, że lekkie przesunięcie stożka w stronę kołowrotka załatwi sprawę.
Dzięki!
#1687 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2022 - 23:20
Witam,
Czy jest szansa/opcja wymiany samych "ringów" w tych AGS'ach ?
Dziękuję.
Załączone pliki
- BOSMAN 76 lubi to
#1688 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2022 - 12:26
Witam,
Czy jest szansa/opcja wymiany samych "ringów" w tych AGS'ach ?
Dziękuję.
jest szansa tylko nie będzie tani gips.
#1689 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 17:50
Cześć, myślę nad zmianą przelotek w starym 10cio letnim Batsonie RX7 HS1023 (260cm). Co byście tam założyli żeby wyciągnąć z wędki to co najlepsze? (mam już człowieka, który mi to zrobi, coś tam wstępnie też proponował, ale bardzo zależy mi na opinii forumowych speców )
dzięki!
#1690 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 18:22
... pewnie trzeba by było zmniejszyć średnice setu i odchudzić na lżejszy ...
#1691 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 18:30
jest szansa tylko nie będzie tani gips.
No dobra, a jakbym chciał wrzucić tam torzaity...jakaś sprawdzona pracownia ? najlepiej okolice Warszawy, ewentualnie wysyłka.
Art Rod odpada, nie moge sie doprosic wyceny od miesiaca.
Fishing Center tez out, zaproponował mi usuniecie AGS i montaż torzite w innych miejscach ale bez usuwania starych omotek... ( nie wiem możne kombinerkami te AGS chciał usuwać
dziękuje
#1692 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2022 - 06:16
#1693 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2022 - 11:08
Granvorka,
Twój Batson HS1023F jest do 28 czy 42 g, bo przed zmianą (2011 r.) 1023 był do 42g, 25lb.
Nie napisałeś jak jest obecnie uzbrojony, zakładam, że w Y i L Alconite lub SIC.
Napiszę swoje spostrzeżenia. Miałem 3 szt. sprzed zmiany oznaczeń czyli HS 1021F 10-28g 10-20lb. Pierwszego kupiłem z FC uzbrojonego w Fuji SIC Y/L startowa Y30, tunel i szczytowa w rozmiarze 7 (i tego wciąż mam, łowię i lubię), następnego jako zapas na giełdzie "J" z pracowni SAKS ubranego w Fuji Alconite z SIC na szczycie startowa Y30 tunel i szczyt 6, ostatniego również na naszej giełdzie z FC ubranego Alconity i Sic na szczycie startowa Y30, tunel i szczyt 6 + rękojeść rezonansowa. Po paru latach użytkowania okazało się, że HS jest wyjątkowo niezniszczalny i nie potrzebuje zapasów, SAKSA sprzedałem na naszej giełdzie, a tego z rezonansem przezbroiłem (bo rękojeść rezonansowa z FC waży duuużo) dla kolegi w uchwyt SKSS z dzieloną rękojeścią i Fuji Alconite K od 25 do 5,5. Kij odchudziłem z 195 g do 130 i szczerze powiedziawszy to cały zysk. Kij stał się bardziej pałowaty i zdecydowanie gorzej rzuca przynętami w całym zakresie wagowym niż ten pierwszy Y/L w SIC. W ogóle pierwszy kij zawsze rzucał dalej niż dwa pozostałe - być może to zaleta gładszych przelotek lub większej średnicy szczytu. Moim zdaniem, jeśli masz w swoim kiju przynajmniej Alconity Fuji i lubisz nim łowić to nic nie zmieniaj. Chyba, że jest już mocno zmordowany i chcesz go odświeżyć.
Użytkownik drzejko edytował ten post 07 grudzień 2022 - 11:09
- Sławek Oppeln Bronikowski i Fatso lubią to
#1694 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2022 - 11:28
- Friko lubi to
#1695 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2022 - 22:37
Spinning nie cast
#1696 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2023 - 17:18
Znalazłem to zostawię tu dla potomnych.
Najnowsze "spejsingi" i katalog Fuji plus instrukcja jak zbudować wędkę.
Dla nowicjusza jak ja pomocne w ch...j:)
Są cyferki i rysunki więc bez znajomości japońskiego da się wszystko ogarnąć.
Katalog:
https://www.fujitack...pc.html#/page/1
Pomocnik majsterkowicza:
https://www.fujitack...pc.html#/page/1
Użytkownik MatB edytował ten post 23 styczeń 2023 - 17:25
- drzejko i trout master lubią to
#1697 OFFLINE
Napisano 23 styczeń 2023 - 20:19
Panowie rozpoczynam przygodę że zbrojeniem wędek. Przymierzam się do zrobienia blanku o długości 2.30 i wyrzucie do 56g. Jakich przelotek byście użyli? Jedno czy dwu stopkowych? Jak powinny być rozmieszczone? Jakiś sprawdzony spaceing?
Spinning nie cast
To, jakich przelotek użyją forumowicze jest drugorzędne .
Ważniejsze ,jakich Ty użyjesz.
Na tym polega ta zabawa.
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#1698 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2023 - 22:30
#1699 OFFLINE
Napisano 27 styczeń 2023 - 22:38
Marcinie,
myślę że to nie ma aż takiego znaczenia. Są rodbuilderzy którzy w ogóle ignorują wyznaczanie "kręgosłupa" i zbroją blank po prostu po najprostszej osi. Oczywiście jest też spra grupa która twierdzi że ma to znaczenie. Myślę że przy tym blanku którym wspominasz to blank jest tak delikatny że jego "lifting power" raczej wyczuwalnie nie wzrośnie w zależności od tego po której stronie będzie uzbrojony, tak mi sie przynajmniej wydaje. Chyba że Ci sie trafił jakiś egzemplarz z niezwykle mocno zaznacznym kręgosłupem ale to już trzeba by organleptycznie ocenić
#1700 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2023 - 15:17
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych