Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
650 odpowiedzi w tym temacie

#601 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów
  • Lokalizacjatam gdzie szczupłe :-)
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Mazur

Napisano 10 lipiec 2013 - 20:36

@kondzio 77 i @mario nie wiem czy w moim tylko przypadku tak to działa, ale jeśli się zaedytuje pierwszy post to i tak ten post będzie na stronie z datą pierwszego posta czyli i tak to co zostało odświeżone nikt nie przeczyta jeśli jest na n-tej stronie. Żeby ktoś chciał to przeczytać trzebaby wrzucić nowy post, ale kończy się to punktem ostrzeżenia, co moim zdaniem jest kompletną bzdurą i zaprzeczeniem funkcjonalności (sam otrzymałem takie ostrzeżenie będąc nie do końca świadomym). Jestem użytkownikiem tego forum praktycznie od początku i daleki jestem od negowania regulaminów itp , ale już to zostało powiedziane w tym wątku chyba coś jest nie tak jeśli wiecznie są ładowane punkty ostrzeżeń dzień po dniu. Dzisiaj wszedłem na giełdę twórców i też widzę wrzucone ostrzeżenie w jednej aukcji (nie moja aukcja) tylko za to że zamiast w pierwszym poście jest odświeżona informacja w nowym poście. Z mojej strony już nigdy nie wrzucę nic na giełdę bo już sam nie wiem co zrobię dobrze a co źle. Sytuacja jest taka jak za dobrych szkolnych lat jak cała klasa ma pały to się nie uczy broń boże nie jest to zła metodologia nauczania nauczyciela.

pozdrawiam Maciek

#602 OFFLINE   Artur Z.

Artur Z.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 322 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 lipiec 2013 - 05:22

Popieram , sam miałem zablokowane konto przez punkty ostrzeżenia , 2 z oczywistych względów 1 nie do końca dla mnie jasny , ok nie ma problemu złamałem regulamin , należało się  ,  takie są zasady tego forum , ale nigdy już więcej nic nie wrzucę na giełdę , zawiłe to wszystko bardzo , system należy uprościć maksymalnie tak aby z góry wyeliminowana była możliwość błędów.

#603 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 lipiec 2013 - 21:20

Panowie - sprawa jest bardzo prosta - po prostu nie ma czegoś takiego jak aktualizacja / odświeżenie ogłoszenia - nie ma. Za dużo było z tym związanych nadużyć więc funkcja ta została wyłączona. Wystarczy przyjąć ten prosty fakt do świadomości i nie będzie problemów - czy to takie trudne ?

Aktualnie można edytować pierwszą wiadomość jak coś chce się zmienić. Użytkownicy muszą się przyzwyczaić do korzystania z wyszukiwarki jak chcą coś znaleźć a nie iść na łatwiznę i przeglądać pierwszą stronę giełdy. Takie same zasady obowiązują na portalach aukcyjnych i nie widzę powodów dla którego jerkbait miałby się na tym tle wyróżniać. I tak się wyróżnia wystarczająco faktem że ogłoszenia tutaj są darmowe  ;)

• Karol Krause lubi to

#604 OFFLINE   @Wojti

@Wojti

trolling for pike

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1820 postów
  • LokalizacjaGdynia/Rumia
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Kuczkowski

Napisano 23 lipiec 2013 - 17:30

zapewne dało by sie wprowadzić na stornie funkcje z ograniczeniem,

że w dziale sprzedażny osoba zamieszczająca ogłoszenie nie miała by możliwości dodawania odpowiedzi?

@Friko - pytasz czy to takie trudne? dla jednego tak a dla drugiego nie, niewątpliwe jest to denerwujące dla tych co robią to nieświadomie i pewnie dla tych co z uporem maniaka przyznają punkty ostrzeżenia, wiec może nie jest to az takie trudne i skomplikowane zrobienie tego o czym napisałem w pierwszym zdaniu

PS

kilka miesięcy powiedziałem sobie, ze nie będę się udzielał już w tym temacie niestety nie udało mi się ... przepraszam

#605 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 18:26

@wojti w pełni się zgadzam. @friko czytając Twojego posta moim zdaniem znowu wracamy do punktu wyjścia. To forum ma być dla nas czyli ma spełniać określone funkcje użytkowe i jeśli coś jest problemem to trzeba to usprawnić. Nauczyciel dla uczniów a nie na odwrót. Jeśli jest tyle punktów ostrzeżeń to nie że ludzie chcą robić źle tylko reulamin jest do kitu i tyle. Widzę że moderatorzy nie chcą przyznać racji albo chcą za wszelką cenę wykazać się nie wiem komu.

pozdrawiam Maciek

#606 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 20:12

@Wojti - nie ma takiej technicznej możliwości niestety. Ale można pójść o krok dalej czyli giełda  = tablica ogłoszeń. Zero możliwości komunikacji w wątku pomiędzy kupijącym i sprzedającym, tylko priv. Takie rozwiązanie ostateczne sygnalizowałem na początku roku i jeśli funkcjonowanie giełdy na obecnych zasadach nie będzie w naszej ocenie satysfakcjonujące to pewnie je wprowadzimy. 

Dlatego lepiej przyzwyczaić się do korzystania z wyszukiwarki już teraz. Forum się rozrasta i jest logiczne że przyszłościowo tylko wyszukiwarka będzie efektywnym narzędziem znajdowania ogłoszeń. Jakie by nie były zasady aktualizacji ogłoszeń, w końcu będzie ich tyle że i tak będą szybko spadały na dalsze strony  - więc tak jak się korzysta z wyszukiwarki na dużych portalach aukcyjnych, tak trzeba się z niej nauczyć korzystać na jerkbaicie. Ja również jestem tutaj kupującym - korzystam z wyszukiwarki i mi się to sprawdza.

@maciek - bardzo roszczeniowa postawa :)  ale tak się składa że forum jest wypadkową nie tylko roszczeń ale i możliwości. Obecne zasady organizacji giełdy nie wzięły się znikąd, tylko z 8-letniej historii funkcjonowania giełdy,  która funkcjonowała w różnych modelach. Obecny model jest dostosowany do naszych możliwości moderacyjnych i tyle. Ferując oceny staraj się pamiętać również, że jako użytkownik widzisz tylko mały wycinek rzeczywistości, a moderator widzi pełny obraz i do tego czerpie z kilkuletnich jak wspomniałem  -różnych - doświadczeń i rozwiązań jakie funkcjonowały na giełdzie.

#607 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 20:40

@friko ja to wszystko rozumiem i broń boże nie jestem nastawiony roszczeniowo, ale jeśli wlepiacie tyle ostrzeżeń to zniechęcacie wielu ludzi do użytkowania tego narzędzia. Odpowiedz sobie na pytanie czy giełda służy do "uszczęśłiwienia" jak największej ilości ludzi warningami i banami czy do sprzedaży ? W moim przypadku uzyskania ostrzeżenia zrobiłem to pierwszy raz i nieświadomie więc np. nie można wrzucić wpis "to jest be tak nie rób" tylko od razu wlepić warning ? Nie jestem jakimś handlarzem,bo od początku istnienia giełdy wrzuciłem do sprzedania może 6 czy 7 rzeczy, więc chyba przydałoby się szczególnie nowym modom trochę zdrowego rozsądku. Chyba że chcą za wszelką popisać się swoją skutecznością.Jeśli naprawdę zależy Wam jako modom na takiej przepisowości to może każdą rzecz przed opublikowaniem trzeba do Was posłać w celu autoryzacji? Jest to jakieś wyjście tyle tylko że wiąże się to z opóźnieniem publikacji i kosmiczną ilością rzeczy na Waszych skrzynkach.

Tak jak już wcześniej się zdeklarowałem nie będę wrzucał nic na j.pl bo i po co. Wolę spokojnie czytać forum niż irytować się z kolejnego nieświadomego punktu ostrzeżenia. 

pozdro Maciek

#608 OFFLINE   makamba

makamba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3151 postów
  • Lokalizacjaz ortalionu
  • Imię:Bartosz

Napisano 23 lipiec 2013 - 21:42

Wolę spokojnie czytać forum niż irytować się z kolejnego nieświadomego punktu ostrzeżenia. 

Jak można nieświadomie złapać punkt ostrzeżenia świadomie czytając regulamin??? :rolleyes:

• Friko i tofik lubią to

#609 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 21:51

Nie można rozdzielić tych co nieświadomie łamią regulamin od tych co robią to z premedytacją. Okazało się, że tylko ci pierwsi występują w przyrodzie.Moim zdaniem jest przewaga tych drugich. Czytać regulamin i pytać.....

• Friko lubi to

#610 ONLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 23 lipiec 2013 - 21:56

Już nawet ja,jako zwykły "user" napisałem że jedynym rozwiązaniem na palące problemy giełdy ,jest jej działanie w formie "tablicy". Zarówno na giełdzie ogólnej,jak i tej od robótek ręcznych,regularnie dochodzi do łamania regulaminu :)

#611 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 21:58

Taki żart przyszedł mi do głowy, że może powinniśmy przyjąć że regulamin jest swego rodzaju testem na inteligencję a że zależy nam na inteligentnych użytkownikach będziemy go stosować jako metodę eliminacji :D

ha ha - sory ale tak mi przyszło do głowy i nie mogłem się powstrzymać

@maciek - akurat jeżeli o przypadek za który dostałeś pkt. ostrzeżenia (zresztą słusznie) to jest proste rozwiązanie dla niego tzn. automatyczne usuwanie ogłoszeń z Giełdy po 30 dniach. Wtedy po prostu będzie legalna możliwość wystawienia towaru który się nie sprzedał raz jeszcze w nowym ogłoszeniu. Chcieliśmy od początku wdrożyć takie rozwiązanie ale okazało się że system tego nie supportuje i obecnie musielibyśmy robić coś takiego ręcznie. Może wymyślimy jakies rozwiązanie "półautomatyczne" - zobaczymy. Musimy się tez zastanowić czy usuwać ogłoszenia po 30 dniach od publikacji czy od ostatniej aktualizacji, ale to szczegóły.

• Wojtek B. lubi to

#612 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:10

Godski,uważam podobnie jak Ty

W większości ludzie świadomie łamią regulamin.

Przed pojawieniem się nowego regulaminu giełdy były informacje o tym.Gdzie się nie weszło tam  pisało jak byk wyraźnie że takie zmiany nastąpią i trudno było to przeoczyć.

Nie zmienia to jednak faktu że wolałem ten stary "lepszy" regulamin :)

Przez ten nowy mam teraz tylko więcej klikania Zgłoś :D 

• Friko lubi to

#613 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:20

:)

Przez ten nowy mam teraz tylko więcej klikania Zgłoś :D 

... i dzięki za to, jak również innym Forumowiczom którzy pomagają moderatorom korzystając z tego przycisku - jest to naprawdę nieoceniona pomoc i bardzo to doceniamy :)

w sumie to powinniśmy wprowadzić jakieś "bonusy" dla tych co pomagają moderatorom w ten sposób i przyczynają się do utrzymania porządku na portalu

#614 OFFLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1839 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:35

Giełda działa bardzo prężnie. Sam często na niej kupuję i sprzedaję. Wiem co mogę, a czego nie powinienem robić. Ostrzeżenia z reguły lecą do osób, które nagminnie i świadomie łamią jej regulamin. Niekiedy na tzw."beszczela" co często, gęsto szczypie w oczy bardziej niż Repel o stężeniu 97 DEET :).

Nie wierzę, że przeczytanie regulaminu i jego zinterpretowanie może komuś przysporzyć kłopotu. Jak ktoś bardzo chce, to odświeży wbrew zasadom ogłoszenie i po 3 dniach. Ale uwaga- tutaj życia są chyba tylko 3 :lol:

I te tłumaczenia...

"Bo to nie moja ręka była"

Pozdrawiam!

Wojtek B)

• Friko, Piotrek Milupa i Dagon lubią to

#615 OFFLINE   Dagon

Dagon

:P

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:40

...odświeży wbrew zasadom ogłoszenie i po 3 dniach. Ale uwaga- tutaj życia są chyba tylko 3 :lol:

Są jednostki w trybie "god mode", oczywiście do czasu. ;) 

#616 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:44

... jednostki w trybie "god mode" z reguły dostają na dziendobry 14 dni zawieszki zamiast 7  więc korzystanie z tego moda chyba się nie opłaca ;)

#617 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:52

I tak nieźle, ja myślałem, że kaplica na IP.

• Wojtek B. lubi to

#618 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:53

... i dzięki za to, jak również innym Forumowiczom którzy pomagają moderatorom korzystając z tego przycisku - jest to naprawdę nieoceniona pomoc i bardzo to doceniamy :)

w sumie to powinniśmy wprowadzić jakieś "bonusy" dla tych co pomagają moderatorom w ten sposób i przyczynają się do utrzymania porządku na portalu

Tylko jak przyznacie bonusy za "zgłoś" to nie podawajcie nicków do publicznej wiadomości, bo na kapusiów wyjdą zamiast, zgodnie z rzeczywistością na strażników prawa i porządku :ph34r:

Prawa trzeba przestrzegać. Natomiast dążenie do jak najlepszego prawa i zgłaszanie wniosków mile widziane.

Użytkownik godski edytował ten post 23 lipiec 2013 - 22:55

#619 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:56

Moja mnie nie docenia,za to moderator tak :lol:  :P

Friko, a propo bonusów,daj mi za każdego klika 1zł a rzucam robote zagramanicą :D

#620 OFFLINE   Dagon

Dagon

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3079 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:56

Będzie  lista TW.   :lol:  :lol:  :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych