Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sprzedam, zamienię, kupię, oddam

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
650 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 13 grudzień 2012 - 09:45

I wprowadzić podatek na sprzedaż woblerów ręcznie robionych,akcyzę i opłatę na ZUS zabierać,luromakera rejestrować jako legalnie działającą firmę ;)
No chyba,że to wyroby lokalnego kultu - Cepelia. B)

Nanieść opłatę graniczną dla nowych użytkowników za wstąpienie w szeregi forumowej braci.
Nanieść opłatę (myto) dla czyniących publicznie błędy ortograficzne, przez co nasz ukochany język kaleczących.
Fotki liczyć zeta od pixela. :D

A dziesięcina?

Co dziesiąty sprzedawany przedmiot przechodzi w ręce administracji :D
  • makamba lubi to

#82 OFFLINE   makamba

makamba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3151 postów
  • Lokalizacjaz ortalionu
  • Imię:Bartosz

Napisano 13 grudzień 2012 - 09:57

Tomy - Nie potrzebne mi żadne Twoje deklaracje. :lol:
Spokojnie. ;)
Wiem o co Ci chodzi , tylko nie wydaje mi się ,że dobrym pomysłem byłoby zbieranie opłat za wstawianie ogłoszeń.
Kto miałby płacić ?
Ten co taniej sprzedaje czy ten co okazyjnie,taniej kupuje?

Wydaje mi się ,że odpowiednim podziękowaniem za możliwość korzystania z giełdy powinno być aktywne zaangażowanie w rozwój forum.

Kamil - zapomniałeś o winietach.
Za wjazd w każdy następny temat po talarze. :lol:

Użytkownik makamba edytował ten post 13 grudzień 2012 - 10:01

#83 OFFLINE   Siksa

Siksa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 13 grudzień 2012 - 10:18

Zapomnieliście Panowie o prawie pierwszej nocy :lol:
  • makamba lubi to

#84 OFFLINE   makamba

makamba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3151 postów
  • Lokalizacjaz ortalionu

Napisano 13 grudzień 2012 - 10:21

To się tyczyło tylko dziewic. :lol: :lol: :lol:

#85 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 13 grudzień 2012 - 10:29

Tak Makamba sobie myślałem.Narzekali wszyscy na napływ handlarzy i nierzadko z kłopotami z tymi związanymi-wałki itd.Napewno po wprowadzeniu opłat lwia ich część wróciła by na allegro.To tyko pomysł.Nie uderzam tu w konkretne/stałe osoby które handlują na forum sprzętem itd.ale w tych co 1post i lista wędek/młynków do zgolenia.
Było już o tym kilka razy.Widać nie ma na to wyjścia no i trudno.Mnie to ani ziębi ani grzeje.

#86 OFFLINE   makamba

makamba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3151 postów
  • Lokalizacjaz ortalionu

Napisano 13 grudzień 2012 - 10:39

Tomy , ja też niefortunnie zacząłem swoją przygodę z forum od giełdy (i od razu miałem jazdę ;) :P ),więc niefortunnie jest mi się właściwie w tym temacie nawet odzywać, ale wydaje mi się ,że przynajmniej staram się na ten luksus korzystania z giełdy zapracować w innych tematach.
Może dobrym wyjściem byłoby dopuszczanie do giełdy tylko tych uczestników z odpowiednim wkładem postów na forum?
Tylko wiesz jak jest,100postów można walnąć w jeden dzień bazgrząc o niczym.
Może przydałaby się silniejsza , stanowcza i bardziej agresywna moderacja giełdy?

#87 OFFLINE   michcio

michcio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 13 grudzień 2012 - 10:43

To co pisze @Tomy miałoby sens:
- symboliczna opłata za ogłoszenie - w dobie internetu przelewy są darmowe - a za ogłoszenie 10 groszy to nie wydatek, ale jak 1000 ogłoszeń rocznie się uzbiera to już 100 zł na serwer ( albo plecionkę :P ) będzie,
- Ci co sprzedają raz na "ruski rok" nie odczują tego, natomiast handlarze "tanio kupie, drożej sprzedam" już będę się liczyć z kosztami ( patrz argument 1)
- zrobienie nawet drobnego przelewu odstraszy osoby, które potencjalnie chcą zrobić wałek na kimś,

są niestety i wady:
- pytanie czy Remek nie musiałby się rozliczać z tego, jako przychód ( podatki itp)

#88 OFFLINE   makamba

makamba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3151 postów
  • Lokalizacjaz ortalionu

Napisano 13 grudzień 2012 - 10:51

i od razu wynajmijcie inkasenta / egzekutora , który będzie jeździć z pałką od drzwi do drzwi i pytać o zwrot kasy. ;)

Zaczyna się robić jak w naszym rządzie : jakby tu z polaczków kasę wyssać? :rolleyes:

Użytkownik makamba edytował ten post 13 grudzień 2012 - 10:52

#89 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 13 grudzień 2012 - 11:05

Ja już się nic nie odzywam.Sam bym się lepiej czuł jak bym za sprzedaż moich woblerów na forum płacił,a tak to mam takie mieszane uczucia.Makamba no tak zacząłeś od sprzedaży ale w Twoim wypadku nie było wałków itd.Ceny z tego co pamiętam ok.itd.Tyle że to nie jest regułą że każdy z tak czystymi intencjami ;) działa. .

#90 OFFLINE   makamba

makamba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3151 postów
  • Lokalizacjaz ortalionu

Napisano 13 grudzień 2012 - 11:21

Wałkarzy do izolatki na kwarantannę aż do wyjaśnienia sytuacji. :ph34r:

#91 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 13 grudzień 2012 - 11:40

Njlepiej zaciukać i pochować w kilku grobach.To gorsze niż k...a te ostatnie przynajmniej czemuś służą.Szczególnie drażnią te wałki bezczelne.Tu nie chodzi tyle o kase co o człowieka wyj....o w kosmos , jego samopoczucie i chamski wjazd na honor.

Użytkownik Tomy edytował ten post 13 grudzień 2012 - 11:51

#92 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 13 grudzień 2012 - 12:29

Opłata za dostęp do giełdy jest to praktyczne i bardzo "dzisiejsze" rozwiązanie, niemniej jednak jeśli chodzi o potencjalnych krętaczy to drobne w postaci SMS Premium za 2-3 czy nawet 10zł nie przeszkodzi w popełnieniu zamierzonego... z drugiej strony wiązałoby się to z opracowaniem i wdrożeniem odpowiednich modułów, automatyzacji dostępu a pewnym momencie z powołaniem działalności gospodarczej (o ile takiej nie ma), obsługą księgowości etc. Jest to do zrobienia natomiast pytanie, po co? :) Giełda to koleżeńska forma wymiany, sprzedaży, każdy z nas jest dużym chłopcem i jeśli rodzą się wątpliwości trzeba je rozwiać we właściwy dla siebie sposób a dla wszystkich naiwnych którzy czyhają z obsikanymi majtkami na super sprzęt za grosze żadne rozwiązanie nie będzie wystarczająco skuteczne. Zawsze będą rodziły się konflikty nawet wśród użytkowników którzy napisali po 2000 postów ponieważ każdy przecież inaczej interpretuje opisy typu "normalne ślady użytkowania", "stan idealny, bardzo dobry czy dobry" dlatego też późniejsze prowadzenie dochodzeń kto kogo ukuł w dupkę jest moim zdaniem żenujące ;)
Natomiast moderacja tych od "sorry za offtopa" to inna bajka :D

Pozdrawiam
Sławek

#93 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • Imię:Karol

Napisano 13 grudzień 2012 - 18:38

Ktoś pisał powyżej, żeby podzielić dział sprzedam na podgrupy: powiedzmy jedna dotycząca przynęt/druga kołowrotków/trzecia wędzisk itd. Jak na moje to nie jest to głupi pomysł. Ułatwiło by to na pewno szukanie. Interesują Cię kije? proszę masz pod kategorię i nie musisz przedzierać się przez 10 stron na których większość dotyczy np. przynęt. Może warto by było aby władza to rozważyła ;)

Mi się pomysł nie podoba, już dostatecznie mnie wpienia widok
@XYZ : sprzedam wobler 4cm
@XYZ : sprzedam wobler 3.5cm
@XYZ : sprzedam wobler 4,5cm pstrąg
@XYZ : sprzedam wobler 4,5cm okoń
@XYZ : sprzedam g***o .... 4cm
jak widzę takie coś, ciśnienie od razu o 50 w górę, zamiast podziałów wprowadził bym zakaz powyższych praktyk (ps, mam nadzieję że nie mamy kolegi o nicku XYZ :D )

dużo osób sprzedaje sprzęt na ,,wyprzedaży" robi generalne porządki i nie widzę tu waszego rozwiązania, chyba że będzie dział: przynęty / kołowrotki / wędziska / łodzie / odzież / przynęty z kołowrotkami / kołowrotki z przynętami z wędziskami / łodzie z majtasami ..... i tak w nieskończoność

Zaznaczam że mi obecny stan pasuje ze względu na to że nie szukam niczego konkretnego, zgaduję że tak samo jak i większość kupujących, po konkretną rzecz idę na dział kupię lub do sklepu
To oczywiście tylko moje zdanie
Myślę że jeśli dzielić to ew. na sprzęt drobny i łodzie+silniki gdzie cena jest spora, stoi to dłużej a po 3 dniach jest na 5'tej stronie.

Pozdrawiam
Karol

ps. dobrze by było zrobić coś aby giełdowcy przestali być anonimowi jak Jozin z bazin, skutecznego pomysłu jednak nie mam

Użytkownik PaNeK edytował ten post 13 grudzień 2012 - 18:43

#94 OFFLINE   Bootleg

Bootleg

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 658 postów
  • LokalizacjaNDM/Brodnickie

Napisano 13 grudzień 2012 - 18:57

Mnie za to strasznie irytuje takie coś jak robi w tym momencie w dziale sprzedam. kolega woyciech. Po pierwsze primo. Tworzy 6 czy 7 tematów każdy inny (sprzedam woblery fimry a, sprzedam woblery firmy b itd.) jakby nie mógł stworzyć jednego wątku i zatytułować go Sprzedam woblery. Po drugie sama działalność tego użytkownika ogranicza się tylko do działu sprzedam. Ma taki jegomość 15 postów i wszystkie dotyczą giełdy. Dla takich praktyk nie powinno być na forum miejsca. NIE dla wszelkiej maści bazarowców!

#95 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 13 grudzień 2012 - 19:12

Witam

Również jak makamba, zacząłem działalność na forum od giełdy. Zapytałem się u admina o zgodę (mimo, że teoretycznie nie trzeba). Sporo kolegów zrobiło zakupy więc chyba raczej ogłoszenie się przyjęło. Potem jak i teraz staram się pisać na forum jeśli potrafię pomóc.

Ciągle zdarzy mi się wystawić ogłoszenie, czasem nawet spore. Ale OGŁOSZENIE, choćby spora ilość gumek, opisanych, ze zdjęciami, ilościa - do którego nie trzeba zadawać pytań w wątku, prosić o zdjęcia itp. Nie brak sytuacji jednak, gdy jedna osoba zakłada 10 wątków w giełdzie po kilka woblerów/gumek. A widać można inaczej, bo koledzy wystawiali po kilkanaście wędek i kołowrotków na raz.

Forum jest bardzo popularne, giełda szczególnie. Podział jej na: sprzęt/przynęty/inne (gdzie by trafiła wędkarskie telefony i rowery) myślę, że sporo by ułatwił.

TAK, oczywiście. Dla sprzedających (w tym i dla mnie) byłoby lepiej bo po pół dnia ogłoszenie nie spada za 3 stronę. Jednak zakupy też robię, nie zawsze się loguję (różne komputery) i jak mnie na kompie przez dzień nie będzie to często ciekawe ogłoszenia uciekają.

Myślę, że ilość postów jako wstęp do forum nie jest dobrym pomysłem. To nie problem, wystarczy wszędzie wpisywać piękna ryba w dziale wieści znad wody.

Ale już czasowe ograniczenie (tydzień a nawet i dzień) by wystarczyło. I obowiązkowe wstawienie zdjęć.

Tak mi się wydaje:)

Pozdrawiam

Marcin

Użytkownik Marcyś edytował ten post 13 grudzień 2012 - 19:15

#96 ONLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 13 grudzień 2012 - 22:36

@Tomy-świetnie napisane,chcesz sprzedać-zapłać.Myślę że ograniczyło by to napływ ludzi z powódek handlowych. Rozumiem kogoś ,co jest już okres czasu z nami ,i umieści swoją ofertę ,zanim zobaczymy ją alledrogo;mdli natomiast wpis;"czytam to forum od 5 lat,ale teraz postanowiłem się przywitać-sprzedam coś tam"............. :wacko: Jak długo tak jeszcze będzie?Pewnie tak długo ,jak Remek musiałby za to odpowiadać przed US. Jedyna rada jest taka żeby je...ć takich znajdorów ,i nie kupować. Co do rękodzielników z naszego hobby to ,jest dziwna sytuacja,bo kupując od nich bezpośrednio-nie ma faktury/rachunku,kupując w sklepie stacjonarnym -jest już udokumentowany zakup.Szara strefa kwitnie,i kryzys będzie temu sprzyjał, niestety.

#97 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 13 grudzień 2012 - 22:54

Ale zdajecie sobie sprawę, że w momencie wprowadzenia opłat właściciel jerka, musiałby się zacząć z tego rozliczać przed fiskusem. Musiałaby do tego powstać osobna część jakiegoś systemu, który by to zliczał, sumował i co miesiąc bilansowała aby odpalić fiskusowi. Itd. itp, włącznie z jakimś księgowym, który tego pilnuje.

#98 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 grudzień 2012 - 03:58

Dokładnie z tym by się to wiązało.

Nie ukrywam że zastanawiamy się obecnie nad przyszłością giełdy, jako że zaczyna być ona dla nas dużym obciążeniem i źródłem problemów. Głównie chodzi o spory / konflikty wybuchające pomiędzy stronami transakcji, których nie jesteśmy w stanie rozstrzygać bo nie mamy do tego ani narzędzi ani czasu.

Pierwotną koncepcją jaka stała za utworzeniem działu handlowego było to, że ma to być to "tablica ogłoszeń" którą udostępniamy dla forumowiczów. Właściciela tablicy ogłoszeń nie interesują transakcje zawierane w wyniku tych ogłoszeń, problemy z nimi związane etc.

Wydaje mi się że do tej prostej koncepcji trzeba będzie konsekwentnie powrócić, ponieważ sensowną alternatywą jest rzeczywiście wprowadzenie jakiegoś profesjonalnego systemu do czego w chwili obecnej nie jesteśmy jeszcze gotowi. Rozwiązania pośrednie słabo się sprawdzają.

#99 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 14 grudzień 2012 - 09:51

Friko problemy między userami to nie wasza broszka i nie podoba mi się jak ktoś wciąga w te oszustwa moderacje tego forum co miało miejsce w sprawie z łódkami.Tu powinno być tylko ostrzeżenie albo jeszcze lepiej podlinkowanie tematu do forum sumowego na którym to gówno wybiło.

#100 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 grudzień 2012 - 10:09

To jest nie tylko ta sprawa, bo podobne sprawy zaczęły się pojawiać cyklicznie od jakiegoś czasu - a my po prostu nie jesteśmy w stanie rozstrzygnąć ich w żaden sposób. Problemem jest też to że dyskusje są często ostre i np. dostajemy wniosek od użytkownika o usunięcie treści że zostały naruszone jego dobra osobiste co często musimy uwzględnić bo takie są wymagania prawne, a jak moderujemy to z kolei wychodzi na to że opowiadamy się po którejś stronie etc. Generalnie poważnie rozważamy powrót do korzeni jeśli chodzi o giełdę czyli likwidację wątków polecam / nie polecam kontrahenta, likwidację archiwum i wprowadzenie zakazu komentowania transakcji na forum ( z ew. pozostawieniem możliwości zgłaszania jakiś ewidentnych nadużyć na adres redkacji w sensie że jak będzie dużo takich zgłoszeń z różnych źródeł odnosnie danego użytkownika to będziemy mogli podjąć decyzję o zablokowaniu konta czy coś takiego )
  • Guzu i Kuba Standera lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych