Białek Posted May 5, 2017 Posted May 5, 2017 Czego używacie do bezpiecznego zważenia rybki - podbierak, popularna niebieska torba, jakiś worek karpiowy? Do tej pory nigdy nie ważyłem ryb. Dyskusja w Szczupaki 2017, spowodowała, że zastanawiam się ile mogły ważyć niektóre moje rybki.Zakupiłem duży podbierak i myślę aby ważyć rybę w nim - to na łódce. A na brzegu - niebieska torba? I tu pytanie czy nie jest ona zbyt szorstka?Waga - elektroniczna, mechaniczna? Co polecacie?Posiadam jakąś starą, nieużywaną wagę Berkleya. Testy dokładności dopiero jutro. Prośba do szanownego grona o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Jeśli kiepsko szukałem i taki temat istnieje to sorki i proszę o połączenie. 1
Dano. Posted May 5, 2017 Posted May 5, 2017 (edited) Jak już musisz ważyć, to znajdziesz bez problemu u karpiarzy potrzebne akcesoria, które są do tego celu przeznaczone.Mnie nie interesuje waga ryb - to żaden miernik.Kiedyś to robiłem, ale okazało się że nijak to się ma do miary sukcesu, a stres dla ryby i przetrzymywanie jej poza środowiskiem naturalnym tylko większy.Najcięższy polski szczupak - równe 90 cm, a waga 9,2 kg. Najlżejszy natomiast, przy 109 cm zaledwie 7,2 kgBez sensu zatem to ważenie i jest zbyt rozbieżne w skali jednego roku i okresu. A długość się nie zmienia w sposób znaczący i pewnie nie spada o 30% w skali wiosna/jesień Edited May 5, 2017 by Dano^ 3
godski Posted May 5, 2017 Posted May 5, 2017 Też po tym artykule zastanawiałem sie nad sensem zakupu wagi. Jednak rezygnuję. Czas na ważenie może przesądzić o życiu ryby.
tpe Posted May 6, 2017 Posted May 6, 2017 (edited) Od trzech sezonów biorę udział w akcji znakowania (tagowania) Sea Bassów w Irlandii. Procedura polega na zmierzeniu, zważeniu, pobraniu kilku łusek oraz oczywiście oznakowaniu Bassa tagiem. Przez te 3 lata w całej Irlandii zostało złowionych powtórnie kilkanaście otagowanych Bassów i tylko jeden z nich był wcześniej zważony. Samo ważenie w znaczący sposób wydłużało całą procedurę. Bassy przestałem ważyć podczas tagowania rok temu. Edited May 6, 2017 by tpe 1
Rraptor Posted May 10, 2017 Posted May 10, 2017 Pełna zgoda. Ważenie jest zbyteczną czynnością przedłużającą stres rybki. Tym samym redukuje jej szanse na przeżycie przy C&R.
golenia Posted May 10, 2017 Posted May 10, 2017 I dla mnie waga ryby nie ma żadnego znaczenia. Zmienia się ciągle w zależności od pory roku.
korol Posted May 10, 2017 Posted May 10, 2017 (edited) Worek karpiowy (może być podbierak) + elektroniczna waga.Na prawdę to żaden problem. Edited May 10, 2017 by korol 1
Del Toro Posted May 11, 2017 Posted May 11, 2017 Szybkie zwazenie pewnie jest mniej szkodliwe niz niektore sesje fotograficzne 1
Recommended Posts