SkiDivPL Posted May 7, 2017 Posted May 7, 2017 Czy ktoś się orientuje jak wyregulować gaźnik w silniku Tohatsu 8HPSilnik 2 takt pracuje ładnie i równo jednak po opaleniu po zimowaniu gaśnie na wolnych obrotach. zdjęcie gaźnika:http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/5/7/8151920_20170507_144342.jpg
Davson Posted May 7, 2017 Posted May 7, 2017 (edited) Nagrzej silnik do normalnej temperatury. Jak gaśnie na wolnych obrotach wkręć pionową śrubę regulacyjna ta ze sprężynka o 1/2 obrotu lub cały obrót . Na nagrzanym silniku z wyłączonym ssaniem wkręcaj lub wykręcaj powoli poziomą śrubę regulująca uzyskując jak najwyższe obroty. Zmniejszaj je potem śrubą pionowa i powtórz to jeszcze raz dopóki nie uzyskasz odpowiedniego rezultatu. Warto silnik napędzić na maxa i na chwilę zatkać dolot powietrza zatykając gaźnik np. dłonią szmatą itp.. Z wyczuciem odetkać tak aby nie zgasł i się nie zalał. Wytworzone podciśnienie w gaźniku powinno usunąć drobne zanieczyszczenia i potem po ustabilizowaniu obrotów przeprowadzić regulację. Edited May 7, 2017 by Davson 2
SkiDivPL Posted May 7, 2017 Author Posted May 7, 2017 Dzięki @Davson, spróbuję. Mam nadzieję że nic nie pochrzanię
Davson Posted May 7, 2017 Posted May 7, 2017 Nic nie zepsujesz głowa do góry. Jak chcesz to zadzwoń 601723299
Davson Posted May 7, 2017 Posted May 7, 2017 Jak nie pomoże tak jak pisałem to dysze i gaźnik i tak trzeba czyścic. W innym wątku przy innym silniku pisałem podobnie i koledze pomogło bez rozbierania. Dolanie świeżego paliwa do zbiornika trochę intensywnej pracy silnika zawsze wychodzi na plus po sezonie. Gaźnik musi być przepłukany.
SkiDivPL Posted May 8, 2017 Author Posted May 8, 2017 Silnik już w weekend odpalony na świeżym paliwie i przepracował na wodzie ok godziny.W tygodniu zajmę się regulacją.
Recommended Posts