Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Bawię się ostatnio cykadami i szukam jakichś sensownych sposobów na malowanie ich.

Lakiery do paznokci to nie moja bajka. Farby proszkowe - nie mam wiedzy, więc jeśli ktoś przerobił temat to miałbym kilka pytań na priv. 

Malowanie akrylami i lakierowanie....ktoś próbował? Jak z trwałością?

Generalnie chodzi mi o uzyskiwanie żywych kolorów i cieniowania, ważne też żeby warstwa farby była możliwie cienka, bo moje cykady mają po 1-2cm i nie mogę ich przeciążać.

ps temat był przerabiany na forum, ale nie znalazłem tam potrzebnych info

pozdrawiam,

Paweł

Posted

Gumosil T podobno nie ma za dużo co oczekiwać od tego silikonu to drobnych szczegółów a takie zapewne mają małe Cykady żeby to pięknie wyglądało chyba będzie to średnia półka jeśli chodzi o silikon ale moze to bedzie jakas droga z tego co Doczytałem To to xiameter będzie najlepszy ale ale cena jest masakrycznie Wysoka za pół kilograma około 50 $

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

Zwykły gips robi robotę .

Podkład nitro ,lakiery do paznokci oraz harclak i ....odpryski się robią

post-51501-0-73204400-1494958161_thumb.jpg

No ale i tak jestem zadowolony bo przez dwa dni wyleczona po dnie Bugu swoje zrobiła .Tu widać mocowanie kotwiczek 12 bez kółek łącznikowych i polecamy to proste rozwiązanie

Może jakiś lakiernik coś podpowie? Jaki podkład oraz utwardzacz do farb ? A ja proszę jeszcze o podpowiedź czy da się malować bez aero ??

Edited by rybson
  • Like 2
Posted

Dam znac za jakis czas jak moje sie sprawdziły po akrylach I domaluxie

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Posted (edited)

Jedno jest pewne aby nic nie odpryskiwało musi być mało farby i lakieru . Cienka blaszka pracuje i często się odgina .  Dla mnie jaj trwalsze są cykady SS  a z tego co pamiętam to chyba kolega Kielo je maluje więc może coś by podpowiedział . Patrząc na nie organoleptycznie  na pewno nie są moczone w lakierze . 

http://jerkbait.pl/topic/14744-woblery-t%C5%9Bwiderski/page-83?do=findComment&comment=2105338

Edited by neor
  • Like 1
Posted (edited)

Najpierw podkład do metalu ,taki ,który wchodzi w reakcję ,bardzo trudny do zdarcia ,po podkładzie można malować już wszystkim , na koniec lakier dwie ,trzy chmurki natryskowe z pistoletu.Takie potraktowanie cykady powoduje odpryski tam gdzie przynęta zderzy się z czymś twardym i nic nie odchodzi płatami ,można też wyginać blaszkę nie powodując łuszczenia.Sama budowa to już inna para kaloszy.

Edited by Kielo
  • Like 2
Posted
Kielo a czy taki podkład da radę bez pistoletu nałożyć ? Ja tylko ręcznie i po staremu na własne potrzeby robię a nie bardzo mam kasę na testowanie tych wszystkich specyfików
  • 1 month later...
Posted

Trochę z innej beczki ale dotyczy cykad... Rzucił mi się kiedyś w oczy post na temat robienia cykad. Pamiętam że były tam wykorzystane śruciny do wyważania spławików. Pamięta ktoś gdzie to było? 

Posted
Łatwe do zrobienia i bardzo łowne przynęty. Z tymi dwoma poradnikami i opisem nalowania Kiela masz więcej niż trzeba na start. Powodzenia i pochwal się gotowymi przynętami :)
  • Like 1