Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Dziękuję za pomoc :)

Na początku zbierania materiałów kupiłem taka kapke . I bardzo dobrze mi się z niej korzysta.

Ale nie potrafię ustalić producenta i nazwy.

Ktoś pomoże ?

post-45573-0-46800700-1495964383_thumb.jpg

post-45573-0-17824800-1495964397_thumb.jpg

DZIĘKUJĘ

Edited by Guzu
Posted

łono dziewicy :D sorrki za głupoty ;)

To chyba skalp z łona ?

Jesteś pewien, że to to ?

• Like 1
Posted

hmm teraz o dziewice coraz trudniej :D ale myślę że to właśnie kłaki dziewicy, niektóre lubią na ostro :D

To wrzuć jakąś fotkę albo chociaż link, będzie wiadomo czego szukać :)

• Like 1
Posted (edited)

Wygląda jak kapka szyjna koguta (Streamer Rooster Neck)

lub też, chyba bardziej prawdopodobne, kapka indyjska klasa A dostępna np w ofercie Taimena - color Cream

http://www.taimen.com/pl/pl/product/india-capes-cock-class-a_57/92907

Zdecydowanie TO NIE TO.

Zamowilem pare rzeczy z tego sklepu

I przyszly dwie zenujace kapki. Nawet nie wiem czy to kapki czy kapska.

Nie chce mi sie ich nawet rozpakowywac, doslownie smierdza na odleglosci...kolo tego roostera to one nawet nie lezaly.

Nigdy wiecej tego typu A klasowych to nie zamowie :(

LIPA MAX, reszta na zdjeciach :

post-45573-0-63135500-1496137777_thumb.jpg

post-45573-0-78838800-1496137790_thumb.jpg

Edited by Guzu
Posted

... Krotka i rzeczowa rozmowa ze sklepem.

Kapki A klasowe wracaja skad przyszly.

Posted

a nie pamiętasz Daniel gdzie to kupowałeś?? Polska?? Zagranica??

Pieczątka dośc charakterystyczna. Może jej tropem ??

• Like 1
Posted

a nie pamiętasz Daniel gdzie to kupowałeś?? Polska?? Zagranica??

Pieczątka dośc charakterystyczna. Może jej tropem ??

Po pieczęci myślałem, że poznacie i pomożecie :)

Mam Metze w drugiej klasie i maja "2".

Więc to jakaś 3 klasa.

Dziś dostałem pierwsza sztukę marki Keough.

Ale ona jest inna, jak chodzi o piora i nie ma stempla...

Posted

Guzu, nawet jak wyśledzisz producenta, nie licz na powtarzalność, to genetyka, a nie produkcja taśmowa, czas wychowu kolejnej generacji ptaków jest długi, a efekt niepewny. Generalnie z moich doświadczeń, jeśli chodzi o czołowych producentów piór genetycznych, to zdecydowanie WHITING rules. Co nie znaczy, że wszystko jest na okrągło w jego ofercie. I ceny w zależności od cyklu hodowlanego i popytu mocno się zmieniają, taka sam kapka kupiona niedrogo w jednym roku w kolejnym może być dużo droższa i odwrotnie.... 

• Like 1
Posted

Guzu, nawet jak wyśledzisz producenta, nie licz na powtarzalność, to genetyka, a nie produkcja taśmowa, czas wychowu kolejnej generacji ptaków jest długi, a efekt niepewny. Generalnie z moich doświadczeń, jeśli chodzi o czołowych producentów piór genetycznych, to zdecydowanie WHITING rules. Co nie znaczy, że wszystko jest na okrągło w jego ofercie. I ceny w zależności od cyklu hodowlanego i popytu mocno się zmieniają, taka sam kapka kupiona niedrogo w jednym roku w kolejnym może być dużo droższa i odwrotnie....

Jestem bardzo początkujący, ale doszedłem do wniosku po kolejnych próbach, że kupowanie online kapek no Name to nie jest moja ulubiona dyscyplina sportu.

Whiting spróbuję.

Z pewnością :)

Pozdrawiam

Posted
Dodałbym, że nasze sklepy muchówe to nie producenci. Z tego co dane mi się było dowiedzieć sprowadzają oni kapki od różnych producentów i albo przepakowują i sprzedają, albo ewentualnie selekcjonują i wtedy sprzedają. Producenci z własną hodowlą to już inna sprawa.
  • Like 1
Posted (edited)

Dodałbym, że nasze sklepy muchówe to nie producenci. Z tego co dane mi się było dowiedzieć sprowadzają oni kapki od różnych producentów i albo przepakowują i sprzedają, albo ewentualnie selekcjonują i wtedy sprzedają. Producenci z własną hodowlą to już inna sprawa.

Myślę że kluczem jest jakaś kontrola jakości i poczucie odpowiedzialności wynikające z faktu, ze dany produkt się podpisuje swoim brandem.

Metz, Whiting i podobni raczej nie wyślą syfu do sklepów i nie zapakują tego gówienka dumnie w swoje opakowanie.

Dlatego takie A klasy to już dla mnie przeszłość.

:)

Edited by Guzu
Posted

Ten sklep z linku jest OK. Szybka wysylka do PL i towar przyzwoitej jakości.

Duzo towaru brałeś ?

No bo koszty wysyłki to jednak slabe

• Like 1
Posted

Zamawiałem dwa razy, za około 100$.

Przesyłka wyszła 9.95$

Zamówiłem tam bo podobnie jak Ty naciąłem się u nas na kapki z których nic nie dało się zrobić... No chyba że odstraszają mole...

• Like 1
Posted (edited)
Ciężko coś napisać na podstawie fotki. Piórka niby fajne a co przyślą to ina para kaloszy. Ja osobiście nam swoją prywatną hodowlę i jestem happy. Edited by wiwaldi1970
  • Like 1
Posted

Ciężko coś napisać na podstawie fotki. Piórka niby fajne a co przyślą to ina para kaloszy. Ja osobiście nam swoją prywatną hodowlę i jestem happy.

Hodowca drobiu?