Janusszr Posted May 31, 2017 Posted May 31, 2017 Nie mogę znaleźć wątku dotyczącego znaków żeglugowych. Jeżeli jest, to proszę o przeniesienie. Jest jeden znak zakazu, z którym mam kłopoty. Mianowicie: A.4 Zakaz mijania i wyprzedzania.Zakaz wyprzedzania to wiadomo o co chodzi, ale z tym mijaniem mam problem. Jak mam się zachować, jak z naprzeciwka płynie jakiś statek? Mam zatrzymać się i poczekać, aż przepłynie?
bankroot Posted June 1, 2017 Posted June 1, 2017 Zależy gdzie taki znak jest ustawiony. Jakiś przykład ?
siatkaz Posted June 1, 2017 Posted June 1, 2017 (edited) Najlepiej zadzwoń do żeglugi śródlądowej to Ci wyjaśnią. Ja go rozumiem tak:W miejscu obowiązywania tego znaku może przepływać tylko jedna jednostka nie ważne w którą stronę. To coś jak na drogach przy zwężeniach. Czekam jak przepłynie jedna jednostka, dopiero wpływam na odcinek objęty zakazem. Edited June 1, 2017 by siatkaz
Janusszr Posted June 1, 2017 Author Posted June 1, 2017 Ja go rozumiem tak:W miejscu obowiązywania tego znaku może przepływać tylko jedna jednostka nie ważne w którą stronę. To coś jak na drogach przy zwężeniach. Czekam jak przepłynie jedna jednostka, dopiero wpływam na odcinek objęty zakazem.A jak zza winkla pojawi się inny statek?Przed nami coś płynie. Mamy prawo płynąc za nim, tylko nie wyprzedzać. Czyli na bank może być tych jednostek zatrzęsienie. Jedna za drugą, gęsiego. I raptem pojawia się ktoś z naprzeciwka.........I co wtedy? A jak z drugiej strony stoi taki sam znak?Qrka wodna. Że nigdzie w necie nie można znaleźć komentarza do znaków żeglugowych. Na kursie sternika również znaki były olane. No bo jak poruszyć wszystkie zagadnienia w trzy godziny? Kupiłem vademecum sternika motorowodnego. I to samo co w necie, czyli nic
newrom Posted June 1, 2017 Posted June 1, 2017 A gdzie widziałeś ten znak że jest winkiel zza którego nadpływają jednostki, nawet niekoniecznie gęsiego.Bo z reguły stawia je się np przy wejściu do śluzy czy portu, ale stoisz / cumujesz w miejscu wyznaczonym poniżej/przed. Przynajmniej ja podobnego nie widziałem w innym miejscu.Uprzedzając, jak dopływacie do znaku z dwóch stron to zasady ogólne pierwszeństwa na wodzie. I zdrowy rozsądek. Na szczęście policja wodna nie musi się jeszcze wykazać wykonaniem planów mandatowych, więc nie będzie się na Ciebie czaić w szuwarach ;-)Swoją drogą to co to za kurs że 3h trwał ?? U mnie to było kilkadziesiąt godzin na sternika i dodatkowe na starszego, znaki omawiali, na starszego było sporo nawigacji (w tym ćwiczeń). 1
Janusszr Posted June 1, 2017 Author Posted June 1, 2017 A gdzie widziałeś ten znak że jest winkiel zza którego nadpływają jednostki, nawet niekoniecznie gęsiego.W swojej wyobraźni Wzięło się to stąd, że płynąłem kanałem pomiędzy Białym, a Neckiem (Augustów). Nie było tego znaku, ale właśnie był zakręt. I aż się prosi, aby taki właśnie znak postawić.Z tymi trzema godzinami wykładu przesadziłem. Było tego więcej. Może 3,5 do 4.
siatkaz Posted June 2, 2017 Posted June 2, 2017 Nie zmienia to faktu że stoi i obowiązuje Ja nie widziałem. Można wiedzieć gdzie tak stoi?
sucks_one Posted June 2, 2017 Posted June 2, 2017 Tomek, przecież sam napisałeś że jeśli będzie winkiel to znak jest źle postawiony więc napisałem, że skoro jest postawiony to jest i obowiązuje Nie odnosiłem tego do znaku który widziałem a do Twojej wypowiedzi
Janusszr Posted June 2, 2017 Author Posted June 2, 2017 Może w końcu doczekamy się jakiegoś wydawnictwa z komentarzem do znaków żeglugowych.
siatkaz Posted June 2, 2017 Posted June 2, 2017 Tomek, przecież sam napisałeś że jeśli będzie winkiel to znak jest źle postawiony więc napisałem, że skoro jest postawiony to jest i obowiązuje Nie odnosiłem tego do znaku który widziałem a do Twojej wypowiedzi Ja rozumiem tylko zaczynamy wchodzić w dyskusje akademickie, co by było gdyby - niepotrzebnie. Nie widziałem znaku źle postawionego i jeśli jakieś znaki są źle postawione to trzeba interweniować u zarządcy obiektu. 1
Recommended Posts