Jump to content

Recommended Posts

Posted

Koledzy mam problem z tatulką,po czyszczeniu i smarowaniu teraz tak hałasuje.
Może ktoś będzie mógł mnie naprowadzić czemu?

Posted

jakas masakra,napewno zle zlozona,jak jeszcze troche tak pokrecisz to zjedziesz przekladnie

schemat i do roboty

Posted

nie,chodzi o ten plastikowy polksiezyc na ktorym opiera sie pinion,ktory wchodzi w te dwa bolce ze sprezynkami

Posted (edited)

ok ,a nie poodwracales tych plastikowych kol zebatych?

tego wiekszego

Edited by didi
Posted

no wiec sproboj jeszcze raz zlozyc,tylko pamietaj o kolejnosci

jak bedziesz wkladal teraz ta zebatke i potem tarcze zobacz czy dobrze weszla w naciecia na osi,potem wloz tarcze i kolo glowne napedu

Posted

z całą pewnością hałas dochodzi z piniona,bo gdy szpula jest zatrzymana chodzi ciho

Posted (edited)

jak go rozkręce i zatrzymam palcem szpule idziec sicho jak szpula się kreci hałasuje

przy skręconym hamulcu to samo

Edited by pikeft
Posted

pikeft,poluzuj jeszcze hamulec szpuli tak zeby byl luz na szpuli,poprzeczny i zobacz

Posted

próbowałem ale nic się nie zmienia hałas dochodzi z piniona kiedy kręci kołem zębatym,nie mam pojecią ocb

złożone tak jak pwinno

Posted

próbowałem ale nic się nie zmienia hałas dochodzi z piniona kiedy kręci kołem zębatym,nie mam pojecią ocb

złożone tak jak pwinno

Może się tylko tak wydaje że złożone jest poprawnie. Schemat schematowi nierówny, jest tylko wskazówką,a tak naprawdę wszystkiego nie powie bo nieraz nie uwidacznia znaczących szczegółów.

Swoja drogą,to zabawne są próby naprawy,serwisu sprzętu za pomocą internetu.

Posted

Schemat mam z pudełka i wszystko złożone jak z obrazka, szukałem filmików na necie i tak samo poskładane dlatego nie kumam czemu rzęzi.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Posted

Jeśli to hałas dokładnie z piniona,to coś tam masz źle złożone...taki hałas powstaje ze złego położenia piniona wobec głównej zębatki,która jarmoli po pinionie jak jej się podoba.

Posted
Nie rozkładałem Tatuli,ale Alphas podobnie halasuje jak pinion nie spasuje się z bieżnią łożyska...
Posted

Nie rozkładałem Tatuli,ale Alphas podobnie halasuje jak pinion nie spasuje się z bieżnią łożyska...

Czyli dzisiaj znów będę się bawil

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Posted

Witam

Dla mnie zupełnie niezrozumiałe są takie działania - tzn smarowanie nowego sprzętu.Czy nie wierzymy,że został fabrycznie poprawnie nasmarowany????

A jeśli nie został, to co myśleć o producentach tego czy owego sprzętu?????

Kolejna sprawa - to w sumie bardzo prosty sprzęt. Jedna przekładnia zębata - kilka dźwigni, kilka łożysk. Co tu można popsuć przy próbie demontażu i montażu?????

Jak to ma się do skomplikowania ot chociażby skrzyni biegów w samochodzie....Te działają niezawodnie przez tysiące godzin.Nie wspomnę,że w takiej skrzyni mamy specjalnie utwardzane powierzchniowo(cyjanowanie,azotowanie) koła zębate,podobnie wałki, czy inne elementy.

Tu - zwykły mosiądz...lub...stopy cynku czy aluminium odlewane ciśnieniowo. Plastikowa obudowa...

A tutaj - rozkręcona i złożona przekładnia szumi...Normalnie brak słów jak jesteśmy skubani przez producentów takiego badziewia....

Pozdrawiam - Romek