nie wiedzialem ze mam kierowac sie kolorem wtyczki Dzieki
Teraz pytanie HDS - 1 czy 2 generacji
chce uzywac nie tylko spod lodu, ale także w sezonie na sumy
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 październik 2016 - 11:15
Napisano 12 październik 2016 - 11:48
Tak z innej beczki , ale w temacie. Testował ktoś ekran dotykowy na mrozie? HDS2gen i wyżej to w większości Touch. Nie mam, ale ciekawi mnie sprawnosć tego rodzaju obsługi na mrozie i ewentualna podatność na uszkodzenie matrycy niską temperaturą.
Napisano 12 październik 2016 - 12:29
Ponoć dwójka jest szybsza bo ma nowszy procek. Ja latam jeszcze na Gen2 w lato.
Tak z innej beczki , ale w temacie. Testował ktoś ekran dotykowy na mrozie? HDS2gen i wyżej to w większości Touch. Nie mam, ale ciekawi mnie sprawnosć tego rodzaju obsługi na mrozie i ewentualna podatność na uszkodzenie matrycy niską temperaturą.
Myślę że zakres temperatur pracy jest ujęty w specyfikacji technicznej urządzenia i tam należało by szukać tej informacji.
Napisano 12 październik 2016 - 13:07
Kurcze nie wyobrazam sobie dotykowej obslugi czesto zmarznietymi paluchami
Ok a czy te echa HDS z rynku USA maja nasz jezyk ,i czy na pewno sa blokady GPS,pytam bo mam możliwości zakupu zza-wielkiej wody tego echa ,kumpel by mi przytargal za kilka tygodni
Użytkownik robisum1 edytował ten post 12 październik 2016 - 13:09
Napisano 12 październik 2016 - 17:12
Napisano 08 styczeń 2017 - 17:42
Witam,
Jako, że porządnie skuło lodem dwie "moje" wody, na których jest zakaz pływania to pomyślałem, że to dobra okazja połazić po lodzie z echo i zrobić sobie taką małą mapkę batymetryczną na swoje potrzeby czy jest jakiś sposób, żeby nie było potrzeby wiercić dziur co kilka metrów? Po prostu, żeby echo pokazywało głębokość w danym miejscu (więcej mi zasadniczo nie potrzeba) przez lód? Da się jakoś ustawić echo? Mam Lowrance Elite 3x.
Z góry dzięki za pomoc
Napisano 08 styczeń 2017 - 17:56
Torebka foliowa z wodą, a w niej przetwornik. Lód musi być gładki bez śniegu oraz bez bąbli powietrznych. Idziesz i co jakiś czas kładziesz torebkę z wodą i przetwornikiem na lód.
Ewentualnie polewaj wodą lód i przykładaj przetwornik, pod warunkiem że masz płaski, np. taki typowy na lód.
Napisano 08 styczeń 2017 - 19:27
W worku woda to zły pomysł (zamarznie.)
Do worka trzeba nalać borygo i wszystko śmiga .Ja tak robię od 15 lat.
Napisano 08 styczeń 2017 - 19:44
jakoś nie kumam tego patentu z torebką.
O co w nim chodzi? Sprawdzać czy jest ryba bez wiercenia?
Napisano 08 styczeń 2017 - 19:48
Piranha max ma problemy aby działać w temp poniżej zera .Trzeba sprawdzić bo mi nie chce działać .
Napisano 08 styczeń 2017 - 20:58
Napisano 08 styczeń 2017 - 21:09
ale czy pokaże zapis ryby? czy tylko głębokość?
Napisano 08 styczeń 2017 - 21:29
Jak będziesz ją ciągnął po lodzie to łuki ryb,
A jak będziesz w miejscu, to echosonda narysuje Ci linię.
Napisano 09 styczeń 2017 - 19:01
witam wszystkich,mam pytanie i obawy przed zabraniem echosondy na lód.Jak myślicie czy różnica temperatur z domu-auto-na lodzie stwarza możliwość wytrącenia się wilgoci która może zaszkodzić echosondzie? może tylko przesadzam ale ...
Napisano 10 styczeń 2017 - 01:07
Napisano 10 styczeń 2017 - 11:23
Jednym z zaleceń eksploatacji elektroniki jest wyrównanie temperatury urządzenia i otoczenia. Chodzi o zjawisko kondensacji pary wodnej.
Napisano 10 styczeń 2017 - 12:36
Napisano 10 styczeń 2017 - 13:12
Jak jest wypełnione gazem to pewnie azotem. Konstrukcyjnie nie każdy model da się uszczelnić, wystarczy że ma slot na karty SD i już po szczelności. To było widać po zdjęciu tylnej pokrywy. Wodoszczelność owszem, ponieważ jest uszczelka wokół całej obudowy i uszczelka na drzwiczkach od slotu SD.
Napisano 10 styczeń 2017 - 14:00
Jednym z zaleceń eksploatacji elektroniki jest wyrównanie temperatury urządzenia i otoczenia. Chodzi o zjawisko kondensacji pary wodnej.
Ale to w sytuacji przeniesienia z zimnego do ciepłego, a nie na odwrót. Jak przenosisz z ciepłego do zimnego to żadna wilgoć się nie wytrąca.
Napisano 18 styczeń 2017 - 17:25
Ma ktoś jakiś patent na montaż zwykłego przetwornika do wędkowania podlodowego? Nie przerabiając zbytnio standardowego uchwytu.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych