Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Echosonda (w tym flasher) i kamera podwodna na lodzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
240 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 18 styczeń 2017 - 19:19

Tak. Użyj pianki izolacyjnej do rur, zrób po prostu duży, centralnie przelotowy spławik. Żadnych klamotów, zawsze w pionie.

P.s nie używasz uchwytu, wieszasz na kablu, który zawijasz w pętelke nad przetwornikiem , by był w poziomie.

P.s powyższy sposób nie sprawdzi się w długich przetwornikach np. Lowrance.

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 18 styczeń 2017 - 19:21

• urasenty lubi to

#102 OFFLINE   urasenty

urasenty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 767 postów
  • LokalizacjaGrodzisk Mazowiecki
  • Imię:Daniel

Napisano 18 styczeń 2017 - 20:27

Tak. Użyj pianki izolacyjnej do rur, zrób po prostu duży, centralnie przelotowy spławik. Żadnych klamotów, zawsze w pionie.

P.s nie używasz uchwytu, wieszasz na kablu, który zawijasz w pętelke nad przetwornikiem , by był w poziomie.

P.s powyższy sposób nie sprawdzi się w długich przetwornikach np. Lowrance.

Dzięki wielkie. Dobry patent. Przetwornik jest mały,od Elitki 5. Myślę że Twój sposób da radę.

Pozdrawiam

#103 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 19 styczeń 2017 - 14:30

albo taki http://muskie.home.p...id=200&Itemid=2

• urasenty lubi to

#104 OFFLINE   Białek

Białek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaPłońsk
  • Imię:Darek

Napisano 21 styczeń 2017 - 22:07

Ja "wyprodukowałem" coś takiego

Załączony plik  IMG_1431.JPG   61,67 KB   11 Ilość pobrań

• bassy i urasenty lubią to

#105 OFFLINE   TomSuw

TomSuw

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 448 postów
  • LokalizacjaPomorze środkowe
  • Imię:TOM
  • Nazwisko:SUW

Napisano 23 styczeń 2017 - 21:35

Sztuka prowokacji ;) - udało się.

16265205_763711510450742_511561897407893

• Kamil Z. i malinabar lubią to

#106 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 styczeń 2017 - 18:38

Mam pytanko używa ktoś z was kamerki podwodnej podczas połowów na lodzie bo dziś byłem na ryni tak na 2 godz i widziałem typa jak z taką latał po przereblach i ryb szukał kamerka była wyposażona w mały ekranik na którym było widać to co w tej chwili widzi kamera.bo zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego

#107 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 24 styczeń 2017 - 21:43

Mam pytanko używa ktoś z was kamerki podwodnej podczas połowów na lodzie bo dziś byłem na ryni tak na 2 godz i widziałem typa jak z taką latał po przereblach i ryb szukał kamerka była wyposażona w mały ekranik na którym było widać to co w tej chwili widzi kamera.bo zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego

Jak masz wodę kryształ to może coś zobaczysz. 

Miałem Marcum,  sprzedałem, szkoda czasu i zachodu.  

Czasami ją pożyczam od kumpla, np. w sezonie mieliśmy zaczepy na 9 metrach,  GPS kilka dziur i teraz wiemy czemu,  zatopiona żaglówka. Czasami jak nie ruszysz kamera i masz czas, to da się jakieś rybki zobaczyć.

Kup flasher, będziesz bardziej zadowolony. 

#108 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 styczeń 2017 - 22:13

Ta flascher to wydatek żedu 1.5 TYS DO 2 A kamerkę z 20 m kablem kupisz za ok 600 zł i jak widziałem na rządzy dziś chociaż woda do najbardziej przejrzystych nie należy to nawet nieźle widać.
  • jkos lubi to

#109 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 24 styczeń 2017 - 22:18

Dzisiaj był na giełdzie używany za 900

#110 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 24 styczeń 2017 - 22:44

Ta flascher to wydatek żedu 1.5 TYS DO 2 A kamerkę z 20 m kablem kupisz za ok 600 zł i jak widziałem na rządzy dziś chociaż woda do najbardziej przejrzystych nie należy to nawet nieźle widać.

Korzystaj ze słowników w telefonie czy komputerze - wystarczy chcieć.

Kup kamerę i złów z jej pomocą rybę w naszych wodach. Jak to zrobisz otworzę Twój fanklub. ;)

No chyba że lubisz podglądać  :lol: "rybanie" :D , wtedy bez kamery ani rusz :)

• Rajfel i Dano. lubią to

#111 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 styczeń 2017 - 22:57

Kolego pietruk kamera lub echosonda by się przydała bo jak dobrze wiesz ryby są różnie rozłożone i nikt nie lubi łapać w studni.dam ci przykład 2 tydz chodzę po lodzie za okoniem bardzo dużo wiercę i bywa tak że dopiero od 20-30 dziury udaje mi się je znaleźć i dla tego zastanawiam się nad echo lub kamerą.

#112 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 24 styczeń 2017 - 23:00

Marcin, prosiłeś o opinię kamery, ja Ci swoją wyraziłem. Kupiłem jednocześnie flasher i kamerę. 

Flashera nie sprzedam. No chyba że na lepszy model zamienię.

Ale zawszę jak już ją będziesz miał, Chętnie się dowiem lub dowiemy, jak Ci pomaga w hobby wędkarskim.

#113 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 styczeń 2017 - 23:09

Dla tego zbieram opinnie i powoli się przymierzam do kupna.bo szkoda głupio wydać kasę na badziew który będzie miejsce zawalał.

#114 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 25 styczeń 2017 - 07:10

Dla tego zbieram opinnie i powoli się przymierzam do kupna.bo szkoda głupio wydać kasę na badziew który będzie miejsce zawalał.

Kolego, nie chodzi o to, bym wciskał ci flasha co na giełdzie mam wystawionego za pół ceny,  każdy musi wiedzieć czego potrzebuje. Jeżeli chodzi o kamerę, to ja na chwilę obecną, a używałem w czasach karpiowania, powiem tyle, że u nas nie Ameryka, ryb jest tyle ile zostało w wodzie. To nie działa tak jak na filmach YT. Możesz miejscówke tym rozpoznać, krzaczor obejrzeć. Sztuką największą jest obłowić czujnie daną metę. Jeżeli okoni nie chce współpracować ,to nawet combo flashera/camera, np. taki marcum lx9 za 6k pln  nie pomoże.

W czym elektronika może pomóc?

primo- lokalizacja ryb. Jeżeli masz pojęcie o użyciu echa, mapach batymerycznych, to nie szukasz ryb, a obławiasz miejscówki.

Flasher pomoże w dwóch sytuacjach - czy cokolwiek pływa w dziurze, oraz jak ryba reaguje na przynętę. Jeżeli widzisz wyjścia ryb, brań nie ma- to kombinujesz z przynęta i prowadzeniem. Jeżeli to nie pomaga, to po prostu zmieniasz dziurę  z przekonaniem, że zrobiłeś wszystko, co w danej chwili było możliwe. Echo to nieco przyspiesza, bez niego da się też łowić. Niekiedy ryby są tak wklejone w dno, że nawet najlepsze echo ich nie pokaże- co im zrobisz? Nic. To od nich zależy najwięcej.

Także jeżeli szukasz informacji, zbierasz opinie - to się chwali, ale sam musisz sobie odpowiedzieć, co jest potrzebne.

p.s. Pokaż, że choć trochę zależy Tobie na jakości konwersacji, postaraj się- odpowiedzi być może będą również lepszej jakości, więcej się dowiesz, mniej ludzi do siebie zrażając.

• starydrwal i buszmen lubią to

#115 OFFLINE   caen

caen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 131 postów

Napisano 25 styczeń 2017 - 15:48

O tym czy pod wywierconym przez Ciebie otworem są ryby aktywne przekonasz się po opuszczeniu przynęty. Jeżeli nie są aktywne to wiadomośc, że tam przebywają nic Ci nie da. A gdzie przyjemnośc z lokalizacji miejscówki  w tradycyjny sposób?

#116 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 25 styczeń 2017 - 16:14

O tym czy pod wywierconym przez Ciebie otworem są ryby aktywne przekonasz się po opuszczeniu przynęty. Jeżeli nie są aktywne to wiadomośc, że tam przebywają nic Ci nie da. A gdzie przyjemnośc z lokalizacji miejscówki  w tradycyjny sposób?

To wszystko zależy ile masz czasu do dyspozycji. Jeżeli robisz krótkie wjazdy, praktycznie każda chwila na łowienie jest cenna. Wtedy mało liczy cię tradycja.

• urasenty lubi to

#117 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 styczeń 2017 - 18:54

Dziś od 14 do 16:30 Zaubice dawne koryto Rządzy, piękne wygarbione 33 cm plus 10 mniejszych, rekord wkońcu pobity mimo bryndzy w braniach pozdrawiam.

Kolego Macieju wierz mi że ,samo znalezienie ławicy sprawia mi prawie taką samą frajdę jak chol ładnego garbuska.Znalezienie w zeszłym tyg 2 met w, Ryni kosztowało mnie parę dni ostrego wiercenia.

Pozdrawiam

Kolego, nie pisz kolejnych postów co 3 minuty, wyedytuj już napisany i uzupełnij.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 25 styczeń 2017 - 20:31

#118 OFFLINE   tost

tost

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów
  • LokalizacjaMińsk Mazowiecki

Napisano 25 styczeń 2017 - 19:43

"Nie ma takiego miasta Londyn"
ZAŁUBICE
pozdrawiam życząc dluuugich holi
  • jkos, urasenty i _Junak_ lubią to

#119 OFFLINE   Karas06

Karas06

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 styczeń 2017 - 20:14

Dziękuję ci tost za wskazanie literówki a, żeby było totalnie poprawnie chodziło mi oczywiście o Stare Załubice

Użytkownik Karas06 edytował ten post 25 styczeń 2017 - 20:15

#120 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 25 styczeń 2017 - 20:27

Ale zawszę jak już ją będziesz miał, Chętnie się dowiem lub dowiemy, jak Ci pomaga w hobby wędkarskim.

Ja mam i użytkuję. Pomaga niesamowicie. Jak wiadomo szczególnie w miesiącach zimowych, kiedy widoczność jest największa. Przykładów można by bez liku wymieniać. Polecam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych