No przyznam,że to co kolega napisał to wyższa szkoła jazdy.
Ja po kolorze tylko wiem,czy ryba wpływa w stożek(ciemnogranatowy) i czy zbliża się do osi stożka(pomarańczowy,czerwony)
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 marzec 2018 - 21:38
Ja po kolorze tylko wiem,czy ryba wpływa w stożek(ciemnogranatowy) i czy zbliża się do osi stożka(pomarańczowy,czerwony)
Napisano 07 marzec 2018 - 21:54
Na Flasherze jest dokładnie tak samo(znaczy w zakresie kolorów generowanych przez flasher), no i paski zwiększają szerokość wraz z wielkością ryby. Niezależnie od obrazowania, największą siłą flasha jest transmisja live i dokładność obrazowania pochodna od wąskich kątów przetwornika. Co może być jeszcze istotne - wielkość tarczy z diodami. Im większa, tym czytelniejsze te paski. Jeżeli ktoś chce się spierać, że zwykłe echo daje to samo co flasher- jego opinia. Fakty są natomiast inne. Więcej informacji od flashera może dać tylko kamera podwodna.
Skoro nawet na wschód od nas wywijają tym sprzętem, to jest coś na rzeczy.
Napisano 08 marzec 2018 - 06:07
Na wschód od nas to mają swojego Praktik Pro
Napisano 08 marzec 2018 - 06:31
Na wschód od nas to mają swojego Praktik Pro
Może i mają, ale 40 stopni wiązki przetwornika pokaże ci za dużo i zbyt niedokładnie jak na standardy podlodowe.
Napisano 09 marzec 2018 - 09:23
Pietruk - tak nieco ironicznie "pojechałeś" Damiano - napisz czy na Flasherze jesteś w stanie odróżnić wielkości/gatunki - ewentualnie ile ryb wychodzi do Twojej przynęty?
Ja łowię z "normalnym" echem i bardzo często da się rzeczywiście odróżnić z czym mamy do czynienia:) - poza leszczem który raczej nie lubi podnieść się za wysoko do przynęty.
Może masz ochotę na mała lodową konfrontację Flasher vs Lowrance 200khz:)
Napisano 09 marzec 2018 - 18:16
To poproszę po kolei screeny z echa, (mogą być focie telefonem)
1. Okoń wymiar PZW OM 15 cm.
2. Okoń byczek 40 cm.
3. Płoć dorodną czyli jakieś 30 cm.
4. Na okrasę leszcza , a niech tam 1 kg chociaż.
pokaż że się da, nikt tu nie potrafi z pod nóg czytać tak echa jak Ty.
Czekam z niecierpliwością.
"Każdy cygan swoje dzieci chwali" nie będę się wdawał w zbędną dyskusje czy lepsze to , czy tamto ponieważ widzę że i tak masz swoją rację a ja mam swoją ale w szczególności kłania się czytanie ze zrozumieniem tekstu proszę podkreśl gdzie była mowa o gatunkach i wymiarach w cm. tak więc nie popadajmy w paranoje, mi echo się sprawdza i będę się tego trzymał, nie musi pokazywać dokładnie w cm. ale na pewno można rozpoznać czy mamy do czynienia z drobnicą czy większymi sztukami nie będę wnikał czy używałeś cha na lodzie czy nie, może używałeś nie właściwie i dlatego tak cie to frustruje, nie wiem nie wnikam nie leży to w mojej naturze
Napisano 09 marzec 2018 - 18:42
Damiano, nie ma sensu porównywać flasha z echem tradycyjnym, mam jedno i drugie, oba pomagają, decyduje wygoda użycia flashera, który jest bardzo intuicyjny i ma bardziej czytelny ekran niż LCD. Jakimś kompromisem jest użwanie trybu flasher+tradycyjne 2D na wyświetlaczu, czyli ten wąski pasek dający real-time data.
Pietruk - tak nieco ironicznie "pojechałeś" Damiano - napisz czy na Flasherze jesteś w stanie odróżnić wielkości/gatunki - ewentualnie ile ryb wychodzi do Twojej przynęty?
Ja łowię z "normalnym" echem i bardzo często da się rzeczywiście odróżnić z czym mamy do czynienia:) - poza leszczem który raczej nie lubi podnieść się za wysoko do przynęty.
Próbowałem oba echa, 200khz nie urywa tyłka przy łowieniu w toni, co innego ocena twardości dna. Robiłem tesyt porównawcze flashera i Helixa5, nawet przypiąłem je na jednym holderze do echa, w każdym przypadku poza wygodą mapy w echu flasher jest lepszy:Większy ekran=czytelniejszy, większa czułość urządzenia. Zaznaczam, że nie mam typowego ducera ice, ale nawet on daje wiązkę 20/60 stopni, a to już za dużo, zwłaszcza na urozmaiconym dnie(ostre uskoki, zatopione drzewa). Widać dużo, ale nieczytelnie - dużo ryb wkleja się w dno, choć niekoniecznie są na dnie. Ot, uroki martwej strefy przetwornika.
Oczywiście nie neguję użycia LCD, i jeżeli ogonię mego flashera, to wezmę też flashera, ale LCD . Warunek jest jeden - 8/20 stopni kąta wiązki, duża dokładność, znaczy separacja celu.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 09 marzec 2018 - 18:52
Napisano 09 marzec 2018 - 19:29
Nie jestem w stanie, chyba że złowię jedną to wiem czego się spodziewać. A i często jest to inny gatunek niż ryba poprzednia.
A jak nie biorą to zachowanie płoci czy okonia jest podobne.
Dawaj na Dadaj jutro, będziemy czarować
Oczywiście nie neguję użycia LCD, i jeżeli ogonię mego flashera, to wezmę też flashera, ale LCD . Warunek jest jeden - 8/20 stopni kąta wiązki, duża dokładność, znaczy separacja celu.
Mam Vexilar Ice-Ducer Tri-Beam - na płytkiej szeroko jest OK, na głębokiej jednak wole wąski ustawić.
A co do LCD w flasherze, to chyba to trochę przerost formy nad treścią, może poza wyświetlaniem jakiś cyferek w postaci głębokości, napięcia, temperatury i większy pobór prądu.
Napisano 09 marzec 2018 - 19:32
Piotr, ja chcę iść w te lcd typu Marrcum troller, showdown. Ze względu na mobilność głównie. Te wyższe LX nie interesują mnie specjalnie. No chyba, że w combo z kamerą, ale na to mnie nie stać.
Napisano 09 marzec 2018 - 19:37
Maciej Ty burżuju
Napisano 09 marzec 2018 - 19:39
Bez przesady. Ten marcum troller to praktik na sterydach, Widziałeś ile ruski wynalazek kosztuje, a tutaj jest o dobre 200zł więcej. Niestety ma tylko 20 stopni cone angle. Showdown jest dużo droższy, ale ma lepsze flaki i ducer.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 09 marzec 2018 - 19:41
Napisano 09 marzec 2018 - 19:45
No trochę ten Praktik kosztuje mało co nie kupiłem , a przydał by się na lodzie taki maluch , muszę częściej zabierać deepera , ale mnie to rozprasza , bo patrzę na wędkę.
Napisano 09 marzec 2018 - 19:50
No trochę ten Praktik kosztuje mało co nie kupiłem , a przydał by się na lodzie taki maluch , muszę częściej zabierać deepera , ale mnie to rozprasza , bo patrzę na wędkę.
Skrobniesz coś jak się sprawdza deeper w podlodówce?
Napisano 09 marzec 2018 - 20:00
A co tu skrobać jak miałem go ze 3 razy na lodzie - głębokość pokazuje , jak ustawisz ikonki ryb to też , jak bez ikonek to ja nic nie widzę . Widać blaszkę czy mormyszkę ale żadnych ''wyjść'' ryb chociaż bierze , a już ten flasher to dla mnie magia .
Napisano 09 marzec 2018 - 20:05
A właśnie że tam magii jest zdecydowanie mniej niż w tradycyjnym lcd-ku, masz tylko paski różnej szerokości i koloru. Interpretacja wielkości jest po szerokości paska i jego kolorze ewentualnie- im ryba większa, tym kolor sygnału powrotnego czerwieńszy. Dno jest zawsze dnem, tylko umieszczone w różnych miejscach wyświetlacza- w zależności od nastaw mocy sygnału - czyli zakresów głębokości dna. No i do tego pokrętło czułości, ew. zoomu i niewiele więcej.
Napisano 09 marzec 2018 - 20:06
Nie jestem w stanie, chyba że złowię jedną to wiem czego się spodziewać. A i często jest to inny gatunek niż ryba poprzednia.
A jak nie biorą to zachowanie płoci czy okonia jest podobne.
Dawaj na Dadaj jutro, będziemy czarować
Mam Vexilar Ice-Ducer Tri-Beam - na płytkiej szeroko jest OK, na głębokiej jednak wole wąski ustawić.
A co do LCD w flasherze, to chyba to trochę przerost formy nad treścią, może poza wyświetlaniem jakiś cyferek w postaci głębokości, napięcia, temperatury i większy pobór prądu.
Dadaj to tym razem ciut za daleko:)
Liczyłem na coś pomiędzy Łomżą a Wawą
Moje echo pozwala często określić czy rybka jest okoniem, płocią czy wychodzi kilka czy jedna i takie tam...
póki będzie lodek to jeszcze można gdzieś na Mazowszu w tygodniu na parę godzin p-południowych wyskoczyć
Flashera próbowałem - dla mnie słaby .... nieczytelny..... - pewnie się nie znam:)
Napisano 09 marzec 2018 - 20:07
Trzeba by było przetestować na jakiejś rybnej wodzie - u mnie ryb nie ma to i nic nie widać
Napisano 09 marzec 2018 - 20:13
Dadaj to tym razem ciut za daleko:)
Liczyłem na coś pomiędzy Łomżą a Wawą
Moje echo pozwala często określić czy rybka jest okoniem, płocią czy wychodzi kilka czy jedna i takie tam...
póki będzie lodek to jeszcze można gdzieś na Mazowszu w tygodniu na parę godzin p-południowych wyskoczyć
Flashera próbowałem - dla mnie słaby .... nieczytelny..... - pewnie się nie znam:)
W tygodniu to orzę, aby zarobić na te zabawki.
Jak nie puści to za tydzień może, albo przyszły sezon.
Trzeba by było przetestować na jakiejś rybnej wodzie - u mnie ryb nie ma to i nic nie widać
Nie trzeba rybnej, jak dużo ryb to guzik zobaczysz.
To jak w tradycyjnym echu jak na ławicy stoisz, ciężko odseparować pojedyncze sztuki.
Napisano 10 marzec 2018 - 17:55
Dziś na lodzie parę godzin lampiłem się w deepera machając blaszką jednak pokazuje ryby , tylko dziwne kolory , krechy są od jasnej zieleni do brązu
Napisano 10 marzec 2018 - 18:23
Nie masz opcji wyboru palety kolorów?
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych