pan bubu 1 Posted July 22, 2017 Posted July 22, 2017 (edited) Niestety zaliczyłem dzisiaj dzwon z kamieniem. Prędkość zawrotna nie była - silnik podskoczył do góry i nawet się nie wyłączył . Śruba lekko na bokach przytarta ale cała nie pęknięta. Spodzina również tylko lekko zadrapana, ale niestety bieg do przodu prawie nie działa. Prawie to znaczy że po wrzuceniu biegu śruba obraca się ale nie ma mocy. Ponton ledwo płynie. Dodawanie gazu zwiększa obroty silnika ale prędkość nie rośnie. Mam się już załamać czy jeszcze trochę poczekać ? Sprzęgło, dobrze myślę ? Drogo będzie kosztować naprawa ? Silnik to czterosuwowy mercury 3.5 KM . Może można sobie z tym poradzić we własnym zakresie ? HELP ! Edited July 22, 2017 by pan bubu 1
zybi Posted July 23, 2017 Posted July 23, 2017 Zdejmij śrubę i popatrz czy klin nie jest zerwany co jest najbardziej prawdopodobne. powodzenia 2
woblerek48 Posted July 23, 2017 Posted July 23, 2017 (edited) Witam Zdejmij gumowa osłonę jest na spodzinie z dwóch stron i zobacz czy jak wrzucasz bieg czy cięgno się nie rozłączyło .Może być ścięty też klin . Edited July 23, 2017 by woblerek48 1
pan bubu 1 Posted July 23, 2017 Author Posted July 23, 2017 Wygląda na to, że strach ma wielkie oczy. Pewnie dlatego, że to mój pierwszy dzwon. Zdjąłem śrubę i faktycznie zerwany jest klin który lekko uszkodził swoje gniazdo od strony wewnętrznej. Chyba skończy się tylko na wymianie śruby bo silnik działa jak trzeba. Sprawdzę jeszcze tylko to cięgno... Wielkie dzięki ! 2
Norbert 78 Posted August 18, 2017 Posted August 18, 2017 Potrzebuję kupić lub dorobić klin do śruby w silniku Honda Bf 5. Ma ktoś może link do jakiegoś sklepu z częściami do Hondy? Dzwoniłem po serwisach i albo nie mają, albo robią mnie w balona. Zostaje jeszcze zakład ślusarski, tylko nie wiem z jakiego stopu są robione te kliny
Tomek TJ Posted August 18, 2017 Posted August 18, 2017 Hubert zapytaj w tym sklepie, mają serwis silników. jak by cos to dzwoń lub pisz. http://www.ster-sc.com.pl/start.htm
Norbert 78 Posted August 19, 2017 Posted August 19, 2017 Sklep internetowy e Honda - tam masz wszystko Prawie wszystko, akurat klina w tej chwili nie ma. Szukałem zeszłej jesieni uchwytu do ssania w ich katalogu i go nie mieli. W tej chwili mają na stanie, podobnie było z uszczelkami pod śruby zmiany oleju w spodzinie. Być może pojawią się niedługo kliny. Najlepiej będzie zadzwonić i zapytać
womaly23 Posted August 19, 2017 Posted August 19, 2017 Ja zamawiałem ostatnio uchwyt do linki, niby na stanie nie mieli ale online zamówienie puściłem - max 7 dni i był w domu
nurek28 Posted August 19, 2017 Posted August 19, 2017 Jakiej grubości jest klin?Poszukam u siebie.Ostatnio płaciłem 5 zł.
miramar69 Posted August 19, 2017 Posted August 19, 2017 (edited) Na przyszłość pamiętaj , że gdy pływasz po niezbyt przyjaznych wodach - odblokowuj silnik Edited August 19, 2017 by miramar69
Norbert 78 Posted August 19, 2017 Posted August 19, 2017 fi 4 mam w domu. Odkupilbym jeśli byłaby taka możliwość Na przyszłość pamiętaj , że gdy pływasz po niezbyt przyjaznych wodach - odblokowuj silnik Pływam po Bugu i silnik mam odblokowany, klin ścieło mi przez kopanie w dnie, mam kilka mielizn po drodze na miejscówkę
Norbert 78 Posted August 23, 2017 Posted August 23, 2017 Norbert 78 dawaj adres na priv jutro wysyłka.To się nazywa pomoc! Klin jest już u mnie. Bardzo Ci dziękuje.
skrzyp Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 Jak w temacie, mamy śrubę Michigan Wheel Vortex i zestaw mocujący XHS 114 jak na zdjęciu, ale bez klina (?) zaznaczonego na zdjęciu. Czy można gdzieś kupić w PL sam ten element czy trzeba zamówić cały nowy zestaw? Pozdrawiam,Wojtek http://i.imgur.com/1ppcvt1.jpg
skrzyp Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 Dobry tokarz dorobi.Dzięki, ale chyba warto żeby miał jeden na wzór? Jaki zasugerować materiał do tego? P.S. Ojej, zauuważyłem że jest już taki temat. Czy mogę prosić admina o przeniesienie tam wątku? Przepraszam za zamieszanie.http://jerkbait.pl/topic/95309-uderzenie-w-podwodn%C4%85-przeszkod%C4%99/ 1
psulek Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 (edited) Dobry tokarz dorobi.Jasne, wiesz wogóle o czym piszesz? Przecież to wymienny zestaw montażowy a to nie klin tylko tuleja z tworzywa, która ma się zerwać w razie W. Nikt tego nie dorobi. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edited August 29, 2017 by psulek
S.N. Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 Nikt ? A ja twierdzę, ze dorobi. Nie mam pojęcia ile kosztuje oryginał, ale to, że dorobi to jestem pewien.
skrzyp Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 Jasne, wiesz wogóle o czym piszesz? Przecież to wymienny zestaw montażowy a to nie klin tylko tuleja z tworzywa, która ma się zerwać w razie W. Nikt tego nie dorobi. Dzięki za informację, tak podejrzewaliśmy że może to być jakieś tworzywo lub guma... W takim razie zamówimy nowy zestaw.
skrzyp Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 Nikt ? A ja twierdzę, ze dorobi. Nie mam pojęcia ile kosztuje oryginał, ale to, że dorobi to jestem pewien. Może da się wydrukować w 3D
psulek Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 Cały zestaw niekoniecznie. Powinny być nowe tuleje. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
psulek Posted August 29, 2017 Posted August 29, 2017 Nikt ? A ja twierdzę, ze dorobi. Nie mam pojęcia ile kosztuje oryginał, ale to, że dorobi to jestem pewien.To jak znajdziesz albo znasz to podaj namiar. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts