Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

garmin minnkota motorguide riverfox zakłócenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
283 odpowiedzi w tym temacie

#201 OFFLINE   piter v

piter v

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 postów
  • Imię:piotr

Napisano 28 maj 2020 - 05:50

Koledzy,mam silnik Osapian 45 z maksymizerem i będę kupował echo Lowrance HOOK Reveal 7.Czy macie podobny zestaw i problemy z zakuceniami na echu?

#202 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 28 maj 2020 - 06:04

Maciek, odległość ma mało do rzeczy. Możesz sobie przełożyć przetwornik na dziób, i też może siać. Raz był przypadek, że u jednego kolegi siało w echu na dziobie, przez kable od wyciągarki. Mimo że nie działała, to przewody pełniły w tym przypadku funkcję anteny, a przewód od przetwornika leżał obok.  Problemem jest to, że większość maxi sieje po zasilaniu, przebiegi zmienne generują przesłuchy na kablach i stąd takie kwiatki. Dziobówki mają to jakoś inaczej rozwiązane, bo i często mają zabudowany przetwornik, który działa bez zakłóceń.

HB ma dodatkowo ekranowane przetworniki do dziobowców. Co do pozostałych spraw- pewnie jest tak jak piszesz co do zasady. Ja ostatnio na dziobie siedzię, przetwornik 33sd 30cm od pędnika xi- absolutny brak zakłóceń. Jak dojdzie do mnie gt30, posadzę go w tym samym miejscu i sprawdzę. 

#203 OFFLINE   Lucky_1

Lucky_1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Nowak

Napisano 28 maj 2020 - 07:00

Koledzy,mam silnik Osapian 45 z maksymizerem i będę kupował echo Lowrance HOOK Reveal 7.Czy macie podobny zestaw i problemy z zakuceniami na echu?

Mam 55 z maxi i Reveal 9. Żadnych niepokojących objawów. Odległość silnika od przetwornika 40 cm. Oczywiście odrębne zasilanie i sklarowane przewody.

#204 OFFLINE   piter v

piter v

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 postów
  • Imię:piotr

Napisano 28 maj 2020 - 07:59

Czyli będę musiał pokombinować z instalacją przetwornika na pontonie,tak żeby odsunąć na odpowiednią odległość od silnika.

#205 OFFLINE   Michał

Michał

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Sopiński

Napisano 28 maj 2020 - 08:12

Te zakłócenia.masz.na lodzi czy pontonie ?

Jeśli pytanie było do mnie (:)), to na łodzi, a w zasadzie łodziach - pływałem na kilku.

#206 OFFLINE   Michał

Michał

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 28 maj 2020 - 08:20

Czy pływał ktoś z zestawem Minnkota Traxxis 55 lb (z maximizerem) oraz HELIX 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G3N ? Zwłaszcza na większych głębokościach - powyżej 10 metrów.

Ze względu na problem z Garmin echoMap 70 DV + GT-20 poważnie rozważam zmianę echo.

#207 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 28 maj 2020 - 08:36

Pływałem na takim zestawie z tym, że Helix 10 Mega SI+GPS G3N. Ale ja nie miałem zakłóceń również na innych echosondach. Nie testowałem Garmina. Jak masz okazję to pożycz takie echo i będziesz miał pewność czy problem jest po stronie echosondy czy silnika.

• Michał lubi to

#208 OFFLINE   Michał

Michał

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 31 maj 2020 - 14:11

Napiszę jak rozwiązałem mój problem.
Najważniejsza rzecz to kabel uziemienie który wychodzi jako trzeci z echosondy. Podłączyłem go do uchwytu przetwornika. Dokupilem dwa filtry ferrytowe po 8 pln sztuka i teraz głównie dzięki uziemieniu mam obraz igła. Serio. Super obraz bez żadnych zakłóceń.

1. Wie ktoś jak uziemić Garmin echoMap (70DV)? Schemat wyjść poniżej. Czy po prostu "minus" akumulatora?

2. Jaki filtr ferrytowy dobrać?

Załączone pliki

#209 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 15 listopad 2020 - 08:36

Panowie pytanko,podłączyłem dziś drugie echo,strasznie sieję,co moze powodować zakłócenia? Przetworniki mam na tej samej sztycy,czy po prostu echa ze sobą kolidują?

Załączone pliki

#210 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 listopad 2020 - 09:14

Panowie pytanko,podłączyłem dziś drugie echo,strasznie sieję,co moze powodować zakłócenia? Przetworniki mam na tej samej sztycy,czy po prostu echa ze sobą kolidują?

Te same częstotliwości odziaływuja na siebie- to norma raczej. 

#211 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT

Napisano 15 listopad 2020 - 09:41

Wyłączyłem 2d na HDS mam tylko boczny i jest lepiej na 7",ale jeszcze ciut brakuje do ideału,sa na to jakieś filtry może? Coś przeciwzakłóceniowego?

#212 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 listopad 2020 - 10:48

Wyłączyłem 2d na HDS mam tylko boczny i jest lepiej na 7",ale jeszcze ciut brakuje do ideału,sa na to jakieś filtry może? Coś przeciwzakłóceniowego?

Sprawdź w ustawieniach wyświetlania sonaru- włącz filtr zakłóceń i sprawdź, czy coś wniesie. Innej rady za bardzo nie ma

#213 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT

Napisano 16 listopad 2020 - 13:17

Dzięki Marcin za podpowiedź,udało się wszystko tak ustawić że obraz jest naprawdę fajnie czytelny tak 8/10,przede wszystkim wyłączyłem(zatrzymalem) 2d w HDS, ustawiłem 800 na bocznym i 455 na 7" odziwo filtry przypowierzchniowe muszą być wyłączone wtedy obraz też zrobił się lepszy,ty też korzystasz z 2 sond tak? Jak u ciebie to wygląda?

Załączone pliki

#214 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 listopad 2020 - 14:06

Dzięki Marcin za podpowiedź,udało się wszystko tak ustawić że obraz jest naprawdę fajnie czytelny tak 8/10,przede wszystkim wyłączyłem(zatrzymalem) 2d w HDS, ustawiłem 800 na bocznym i 455 na 7" odziwo filtry przypowierzchniowe muszą być wyłączone wtedy obraz też zrobił się lepszy,ty też korzystasz z 2 sond tak? Jak u ciebie to wygląda?

Nie,  używam tylko boczny, czasami z dwóch ekranów oraz livescope. 

#215 OFFLINE   MWILCZ

MWILCZ

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaIława
  • Imię:Mariusz

Napisano 07 październik 2021 - 20:56

Jak podłącze silnik elektryczny ( Motorguide X3 pinpoint ) i echo Raymarine Axiom 9Rv , podczas pracy silnika echo głupieje, jak wyłącze silnik wszystko OK.

Macie jakieś pomysły jak to zlikwidować ( OPRÓCZ KUPIENIA DRUGIEGO AKU) BO TO WIEM.

#216 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 08 październik 2021 - 19:10

Jak podłącze silnik elektryczny ( Motorguide X3 pinpoint ) i echo Raymarine Axiom 9Rv , podczas pracy silnika echo głupieje, jak wyłącze silnik wszystko OK.

Macie jakieś pomysły jak to zlikwidować ( OPRÓCZ KUPIENIA DRUGIEGO AKU) BO TO WIEM.

Nie ma innego sposobu niż kupno akumulatora nr2 lub rezygnacja z dziobówki z maksymizerem, bo to on sieje po ekranie. 

#217 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 08 październik 2021 - 19:29

Nie ma znaczenia czy to dziobówka, czy pawężówka. Ja mam Traxxisa 80. Kiedyś zapomniałem akumulatora do echa  Hummingbird i też głupiało na akumulatorze od silnika jak ten pracował.

#218 OFFLINE   suhhar

suhhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów

Napisano 08 październik 2021 - 22:22

w strikerze pomaga uziemienie dać do wody, tutaj już ktoś próbował ?

#219 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 09 październik 2021 - 07:48

w strikerze pomaga uziemienie dać do wody, tutaj już ktoś próbował ?

Ty chyba próbowałaś, jeżeli tak twierdzisz.

#220 OFFLINE   bs13

bs13

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Błażej

Napisano 31 marzec 2022 - 13:24

Drodzy Koledzy i Koleżanki :)

Od pewnego czasu borykam się ze sporym problemem, którego póki co, nikt nie potrafi rozwiązać :(

Dlatego proszę Was o wsparcie.

O co chodzi?

Od ponad roku jestem posiadaczem wymarzonej łodzi wędkarskiej RiverFox 420. Zakupiłem ją wraz z następującym oprzętem:

- silnik elektryczny MotorGuide R3 55lbs HT 36" 12V DIGITAL 03MT

- echosodna Garmin Striker Plus 7sv

- ładowarka EASY CHARGE 10A 12V / 24V

- akumulator Marine 60Ah 12V
- akumulator Marine 100Ah 12V

Po jakimś czasie dokupiłem również silnik dziobowy MinnKota PowerDrive.

Od pierwszego wypłynięcia borykam się z problemem zakłóceń na linii silnik elektryczny a echosonda. Według informacji jakie posiadam aku 100Ah zasila silnik elektryczny a aku 60 Ah zasila echosondę, więc to, że działają na jednym aku odpada:( Problem rozwiązał się kiedy kupiłem silnik MotorGuide bez maksymizera, ale kiedy na łodzi pojawiła się dziobówka problem wrócił jak bumerang.

Zakłócenia wyglądają tak:

https://youtu.be/GqwSaHT3I1w 

Próbowałem chyba wszystkiego:

- regulacja czułości echosondy

- zakładanie obejm ferrytowych na kable

- dodatkowego uziemienia echosondy

- odsunięcia maksymalne silnika od przetwornika

Kombinowałem we wszystkich kierunkach i dopiero podłączenie bezpośrednio silnika do akumulatora rozwiązało problem.

Dziobówka -> 

Silnik rufowy -> https://youtu.be/DFm0ODWGpSA 

Niestety takie przełączanie kabli jest dość upierdliwe i nie wierzę, że nie ma sposobu na rozwiązanie tego problemu. Pozostawienie tego podłączenie bezpośredniego też mija się z celem bo ładowarka obsługuje oba akumulatory.

Dlatego proszę Was o jedno -> POMÓRZCIE ROZWIĄZAĆ MÓJ PROBLEM

Z góry dziękuję za konkretne porady!

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: garmin, minnkota, motorguide, riverfox, zakłócenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych