Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

garmin minnkota motorguide riverfox zakłócenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
283 odpowiedzi w tym temacie

#221 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 31 marzec 2022 - 21:42

U mnie miałem podobnie z HB Helix, po walce zrobiłem do Helixa osobny akumulator.

Jednocześnie miałem Gpsmap 1222 i tam nie było żadnego problemu. 

A zasilenie było te same.

Po zmianie Helixa na Solixa jest wszystko super na jednym zasilaniu.

Wniosek, wyższe modele mają lepsze filtrowanie zakłóceń.

Chyba.... albo tylko u mnie. :P

#222 OFFLINE   rafaldslbi

rafaldslbi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:rafał

Napisano 01 kwiecień 2022 - 08:40

Ważnym aspektem w elektryce jest ułożenie kabli.

A więc nie robimy pętelek tworzących cewki i etc. Kable powinny być układane w tory energetyczne i informatyczne. 

Przykład.   

Wysoko energetyczne nie są wszystkie razem bo się nawzajem będą zakłócać i nagrzewać. Nie odpowiednie ułożenie kabli jest przyczyną częstych pożarów. Jest na to tabelka i wzory. 

Kable nie powinny się z sobą przeplatać .

W łódce wysoko energetyczne do silnika osobnym kanałem a teleinformatyka i zasilanie tych urządzeń o małym poborze prądu osobnym kanałem. Są normy co do odległości dla każdego rodzaju i przekroju kabla w sposobie ich  montażu. Każdy kabel wytwarza pole elektromagnetyczne mniejsze lub większe. Dla tego na etapie projektowania sieci elektrycznej projektant nakazuje używać kabli ekranowanych i wiele poziomów torowisk. 

A więc nie pchamy wszystkich kabli w jedną rurę aby tylko pomieścić bo wychodzą kwiatki niespodzianki. Niektóre odbiorniki elektryczne nie mają wielkich wymagań a niektóre są bardzo czułe. Producenci urządzeń certyfikują swoje produkty w warunkach laboratoryjnych pozostawiając użytkownikowi zapewnienie zasilania wg, norm instalacji ..................

Tak na przykład ciekawostka. Kiedyś mój szef w sądzie udowodnił iż ówczesny miernik prędkości (suszarka) nie był zasilany zgodnie z instrukcją "homologowana instalacja zasilająca ."  Tak więc sposób zasilania ma istotny wpływ na urządzenia elektryczne.

Zrób instalacje trzymając się norm a nie kieszeni i będzie wszystko jak powinno. Elektryk sobie liczy , ale on zna te normy i wie jak to powinno być zrobione. Niby sześć kabli a problemów na dwa tygodnie i dodatkowych kosztów.

Załączone pliki

#223 OFFLINE   bs13

bs13

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Błażej

Napisano 01 kwiecień 2022 - 09:16

Wydaje mi się, że w Fox-Boats wiedzą jak układać kable. Chyba nie robili tego pierwszy raz :) 

#224 OFFLINE   bs13

bs13

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 02 maj 2022 - 10:54

Wczoraj na wodzi zrobiłem kolejny i chyba ostatni test. Kupiłem nowy kabel zasilający do echosondy i nowy mniejszy akumulator 7Ah. Podłączyłem echo do tego zewnętrznego akumulatora i zakłócenia w dalszym ciągu występują :(

Czy to nie wskazuje, że przetwornik może być wadliwy/uszkodzony? Niestety nie mam skąd pożyczyć samego przetwornik aby to potwierdzić. Pozostaje jedynie droga reklamacji a sezon właśnie się rozpoczął :(

Może macie jeszcze jakieś pomysły? Mi się już one skończyły :(

Dzięki z góry za pomoc.

Użytkownik bs13 edytował ten post 02 maj 2022 - 10:55

#225 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 02 maj 2022 - 16:17

Akumulator, kable instalacja która jest wpięta w aku od silnika elektrycznego muszą być odsunięte od tych do echa. Inaczej będą przesłuchy. To jest ciężki temat. Koledze siały kable od wyciągarki, bo były na tym samym aku co silnik. Problem w tym, że w takim przwodzie nie musi płynąć prąd, żeby działał jako antena nadawcza. Wystarczy, że jest połączony ze źródłem zakłóceń.

#226 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 02 maj 2022 - 16:20

Też walczyłem i walczyłem i w sumie przegrałem, bo Garmina nie udało mi sie sparować z żadnym silnikiem. Pomogła zmiana na Lowrance, z której to jestem bardzo zadowolony, a wszelkie problemy jak ręką odjął.

#227 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 maj 2022 - 16:56

Pływam z wszystkim co jest na rynku z głównych brandów- najbardziej sieje po Garminach- mówię tu o 12V silnikach elektrycznych z maksymizerami.Lowrance daje najlepszy obraz w podobnych okolicznościach. 

#228 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 02 maj 2022 - 22:42

24v też sieje.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

#229 OFFLINE   bs13

bs13

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 04 maj 2022 - 11:54

Czyli jestem w czarnej dupie :( Kable są puszczone oryginalnie w kadłubie. Cały zestaw (łódź, silnik, echo, aku) brałem od Fox-Boats a oni od 1,5 roku nie umieją rozwiązać mojego problemu. Garmin pewnie nie uzna reklamacji bo echo jest sprawne a Fox-Boats nie wyślą mi za free nowej innej echosondy. 

Tak czy siak bardzo dziękuję Wam za pomoc! Na Was zawsze można liczyć :)

#230 OFFLINE   bs13

bs13

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 04 maj 2022 - 12:16

Też walczyłem i walczyłem i w sumie przegrałem, bo Garmina nie udało mi sie sparować z żadnym silnikiem. Pomogła zmiana na Lowrance, z której to jestem bardzo zadowolony, a wszelkie problemy jak ręką odjął.

Seki jaki model tego Lowrance jeśli można spytać? 

#231 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 04 maj 2022 - 12:18

Wzialem Ti2 jak byla na promo. Bardzo zadowolony jestem.
  • Sonary i mapy i bs13 lubią to

#232 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 04 maj 2022 - 18:41

Tez mam Lowrance i zadnych zaklocen

#233 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 04 maj 2022 - 20:39

Wczoraj na wodzi zrobiłem kolejny i chyba ostatni test. Kupiłem nowy kabel zasilający do echosondy i nowy mniejszy akumulator 7Ah. Podłączyłem echo do tego zewnętrznego akumulatora i zakłócenia w dalszym ciągu występują :(
Czy to nie wskazuje, że przetwornik może być wadliwy/uszkodzony? Niestety nie mam skąd pożyczyć samego przetwornik aby to potwierdzić. Pozostaje jedynie droga reklamacji a sezon właśnie się rozpoczął :(
Może macie jeszcze jakieś pomysły? Mi się już one skończyły :(
Dzięki z góry za pomoc.

Czy juz uziemiales akumulator?

Kiedyś mialem garmin echomap podlaczonego do tego samego aku co elektryk (mg xi3). Gdy mg działał, na echu widac było tylko dno i zakłócenia. Rozwiazanie: uziemilem '-' akumulatora (czyli od minusa aku do ktorego była podloczona dziobowka i echo, doprowadzilem kabel do konstrukcji lodzi ktora jest aluminiowa więc jest polaczenie z woda). Problem momentalnie zniknal

Później przesiadlem się na hb solix. W nim takiego problemu już nie było :)

W 2022 przesiadlem się ponownie na garmina, tym razem gpsmap. Przy pierwszym plywaniu sytuacja identyczna jak sprzed paru lat z echomap. Akurat przez lenistwo nie usunalem w międzyczasie starego kabla do uziemienia. Podpialem go więc do '-' aku i zakłócenia zniknęły ponownie momentalnie
  • siarq i Dano. lubią to

#234 OFFLINE   bs13

bs13

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 05 maj 2022 - 14:05

Czy juz uziemiales akumulator?

Kiedyś mialem garmin echomap podlaczonego do tego samego aku co elektryk (mg xi3). Gdy mg działał, na echu widac było tylko dno i zakłócenia. Rozwiazanie: uziemilem '-' akumulatora (czyli od minusa aku do ktorego była podloczona dziobowka i echo, doprowadzilem kabel do konstrukcji lodzi ktora jest aluminiowa więc jest polaczenie z woda). Problem momentalnie zniknal

Później przesiadlem się na hb solix. W nim takiego problemu już nie było :)

W 2022 przesiadlem się ponownie na garmina, tym razem gpsmap. Przy pierwszym plywaniu sytuacja identyczna jak sprzed paru lat z echomap. Akurat przez lenistwo nie usunalem w międzyczasie starego kabla do uziemienia. Podpialem go więc do '-' aku i zakłócenia zniknęły ponownie momentalnie

Uziemiłem tylko ekran Garmina do "-" akumulatora z którym jest podłączona echosonda. Ale samego "-" akumulatora nie uziemiłem bo akurat nie mam łodzi aluminiowej :( Ale rozumiem, że mogę podłączyć kabel do "-" aku a drugą jego końcówkę włożyć do wody? 

#235 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 05 maj 2022 - 14:23

Uziemiłem tylko ekran Garmina do "-" akumulatora z którym jest podłączona echosonda. Ale samego "-" akumulatora nie uziemiłem bo akurat nie mam łodzi aluminiowej :( Ale rozumiem, że mogę podłączyć kabel do "-" aku a drugą jego końcówkę włożyć do wody? 

"Ale rozumiem, że mogę podłączyć kabel do "-" aku a drugą jego końcówkę włożyć do wody? "
- tak, dokładnie o to chodzi

"Uziemiłem tylko ekran Garmina do "-" akumulatora z którym jest podłączona echosonda."
Tego ja nie robiłem, więc na wszelki wypadek może nie rób dwóch rzeczy jednocześnie

#236 OFFLINE   bs13

bs13

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 06 czerwiec 2022 - 10:29

No to problem rozwiązany :)

Faktycznie podłączenie bezpośrednie "-" akumulatora zasilającego silnik z maksymizerem i włożenie drugiej końcówki do wody dało rezultat! W moim przypadku były to zwykłe kable rozruchowe i kawałek blachy aluminiowej formatu A5, która wylądowała w wodzie.

Teraz mam problem jak takie połączenie zrobić na stałe :( Bo pływanie z bakistą dziobową otwartą i wystający z niej kabel skierowany do wody wygląda trochę "niefajnie" (i estetycznie i kłusowniczo) ;)

Może ktoś wie jak w kadłubie RiverFox`a puścić kabel aby z bakisty dziobowej dostać się na rufę?

Jak zwykle dziękuję za Waszą pomoc -> dzięki Wam jeden problem rozwiązany ale pojawił się kolejny ;)

Połamania!!! 

• SzymusS i thug lubią to

#237 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 06 czerwiec 2022 - 17:27

przymocuj do kabla przetwornika "goly" przewod trytkami badz czyms innym i juz

#238 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 06 czerwiec 2022 - 17:40

Pierwszy raz użytkowałem Garmin 91 SV z przetwornikiem GT 40-TM  na ekranie na poziomie  wody miałem ten sam kolor co dno .

Co to może być ? 

Próbowałem z czułością nic to nie dało . Czy to mogą być zakłócenia z Protuara z maximizerem .

#239 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 06 czerwiec 2022 - 17:54

Na poziomie wody masz zakłocenia z powierzchni. Można to wyłączyć w ustawieniach.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

#240 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 06 czerwiec 2022 - 18:42

No dobrze ale od czego te zakłócenia ? 

.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: garmin, minnkota, motorguide, riverfox, zakłócenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych