Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

garmin minnkota motorguide riverfox zakłócenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
283 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Domator

Domator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary

Napisano 11 maj 2020 - 18:47

Ten licznik energii dc/ watomierz, z linku jak wytrzyma 150A przy 12v to się zapisuję na balet :)

Chcę jeszcze sprawdzić taki na 200A https://pl.aliexpres...3c0054GQMl&mp=1

pod kątem czy w połączeniu z maksymizerem , nie daje zakłóceń echosondy. Spróbować zawsze warto.

Użytkownik Domator edytował ten post 11 maj 2020 - 18:49

#142 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 11 maj 2020 - 19:06

zliczac bedzie , to nie podlega zbytniej dyskusji. nie mniej jednak te opisy 150/200A..:) wtyk rema anderson na 175A jes prawie pół  dloni wielkosci , te psuedo remy sa max z 60A

• Dsf lubi to

#143 OFFLINE   Domator

Domator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • LokalizacjaSosnowiec

Napisano 12 maj 2020 - 08:59

Panowie jak jest teraz z tymi zakłóceniami coś się poprawiło? Chce kupić jakiś silnik (doraźnie) do 1500zl.. kiedyś kiedyś miałem osapiana 55 max i faktycznie siał na echo ale tylko pod wspólnym ako,na osobnym dla echo było cacy,czy to po prostu na zasadzie loterii?

Kup silnik ze zwykłem przełącznikiem i spraw sobie zewnętrzny maksymizer. To powinno rozwiązać problem. !

#144 OFFLINE   Domator

Domator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • LokalizacjaSosnowiec

Napisano 12 maj 2020 - 09:07

Cześć. Mam problem z bocznym widzeniem na Echosondzie Raymarine Element 9. Po włączeniu silnika elektrycznego Haibo M150 obraz przy użyciu technologii 1.2khz zostaje straszenie pocięty w paski.
Dodam że echosonda ma oddzielne zasilanie i kable się nigdzie nie dotykają.
Sprawdziłem również na drugim takim samym silniku i jest ten sam problem. Haibo to silnik bezszczotkowy a echosonda ma częstotliwość 1.2khz. Oddalenie czy obniżenie przetwornika nic nie daje.
Panowie z Raymarine w Polsce niewiedzą co z tym zrobić i na chwilę obecną nie mogą pomóc. Czy można założyć jakiś filtr który by pomógł?

Można na stałe ustawić na silniku najwyższe obroty. W wielu modelach prąd płynie wtedy bezpośrednio do silnika z pominięciem maksymizera. Aby mieć możliwość sterowania obrotami zamontuj zewnętrzny maksymizer daleko od echa. Jeśli natomiast silnik na maksymalnych obrotach także korzysta z maksymizera to można  wtedy zmostkować maksymizer w silniku i używać zewnętrznego. Powinno pomóc.

#145 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 22 maj 2020 - 17:37

Poleci mi ktoś może silnik elektryczny z maksymizerem, w okolicach 55lbs ktory na pewno nie zakłóca echosondy? Mam Osapiana i taka tragedia, że normalnie szok. Cokolwiek bym nie robil, jak dziala maksymizer, nie dziala echo. Jedyne opcje to silnik na maks albo wyłączony całkowicie. Jednak trochę trolluje i przydałby się bardzo maksymizer. Echo to Striker 9sv.

#146 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 22 maj 2020 - 18:04

Kup na przelacznikach podobne poboru i 0 zakłóceń

#147 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 22 maj 2020 - 18:13

....albo echo zmień. Na hb Helix 1gen nie miałem jakiś większych problemów, owszem przy zwiększaniu obrotów cień mgły padał na sonar boczny, w sprzęcie simrad -praktycznie nie widać na ekranie problemów. Pływam również z Osapianem z tym "maxymizerem" wklejonym.

#148 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 22 maj 2020 - 18:17

Kup na przelacznikach podobne poboru i 0 zakłóceń

No jakbym pływał na maksa to faktycznie podobne pobory... jednak nie pływam. A silnik zmienić chuba mi taniej wyjdzie niz echo :) tylko jaki?

#149 OFFLINE   dkowal

dkowal

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 86 postów

Napisano 22 maj 2020 - 18:29

W moim przypadku, w zestawie haibo m150 + Garmin Striker również delikatnie siało zakłócenia. Obecnie z Lowrance nie ma żadnych problemów. Koledzy dobrze radzą, jeżeli nie trollujesz zmień na silnik bez maxi. W innym przypadku zmiana echo.

#150 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 22 maj 2020 - 18:54

W sumie to mógłbym tego Strikera 9sv zamienić na Hook reveal 9 tripleshot... podejrzewam, ze i na plus by mi obraz dna poszedl, jednak czy na pewno nie pogryzie sie z maksi?

#151 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 22 maj 2020 - 19:03

W sumie to mógłbym tego Strikera 9sv zamienić na Hook reveal 9 tripleshot... podejrzewam, ze i na plus by mi obraz dna poszedl, jednak czy na pewno nie pogryzie sie z maksi?

Nikt nie da głowy a nawet palca. Maxymizery do osapianów to produkcja własna - dystrybutora, może coś jest nie tak z nim i kicha, będzie siał. Nie możesz odwiedzić kolegi, który ma echo z silnikiem swym albo na odwrót- załoganta z własnym echem zaprosić do siebie?

#152 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 22 maj 2020 - 19:09

Niestety nie mam nikogo z lepszym echo albo lepszym silnikiem. Bieda Panie jest bieda... dlatego dopytuje się o jakieś sprawdzone typy.

#153 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 22 maj 2020 - 19:11

Po tajności silnik na.przelacznikach albo firmowe Ale.drogie

#154 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 22 maj 2020 - 19:12

Niestety nie mam nikogo z lepszym echo albo lepszym silnikiem. Bieda Panie jest bieda... dlatego dopytuje się o jakieś sprawdzone typy.

Najbezpieczniejszy wariant to w takim razie silnik na przełącznikach, jak Adam pisał+ dodatkowy aku i popłyniesz dalej i taniej niż maxi. 

#155 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 22 maj 2020 - 19:29

Trolluje na przelotach, więc dla mnie przelaczniki odpadają. Ktos wspomnial o markowych maxi, czy na przyklad taki MK traxxis powinien być OK?

#156 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 22 maj 2020 - 19:56

Trolluje na przelotach, więc dla mnie przelaczniki odpadają. Ktos wspomnial o markowych maxi, czy na przyklad taki MK traxxis powinien być OK?

Tak, ale kupisz za niego przełącznikowaca + 2 aku....

#157 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 22 maj 2020 - 20:15

Jak dorzuca kogos do noszenia to wezmę i 3 aku, na razie komfort 》cena.

#158 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 22 maj 2020 - 20:23

Przekalkuluj czy to się opłaci- z każdej perspektywy. Jeżeli okaże się, że i na MK sieje- to wtedy zostaje zmiana echo, czyli to tak, jakbyś kupił aku lifepo4....

#159 OFFLINE   Seki

Seki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 22 maj 2020 - 20:24

Wlasnie zmiane echo na początek rozważam... bo tu zobaczę najpewniej roznice. Silnik jak silnik,ten i ten plynie :)

A ze mi sie i tak nie oplaci, to juz wiem :) takie zycie...

Użytkownik Seki edytował ten post 22 maj 2020 - 20:25

#160 OFFLINE   Domator

Domator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • LokalizacjaSosnowiec

Napisano 22 maj 2020 - 22:07

Poleci mi ktoś może silnik elektryczny z maksymizerem, w okolicach 55lbs ktory na pewno nie zakłóca echosondy? Mam Osapiana i taka tragedia, że normalnie szok. Cokolwiek bym nie robil, jak dziala maksymizer, nie dziala echo. Jedyne opcje to silnik na maks albo wyłączony całkowicie. Jednak trochę trolluje i przydałby się bardzo maksymizer. Echo to Striker 9sv.

post wyżej napisałem by zrobić sobie maksymizer zewnętrzny.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: garmin, minnkota, motorguide, riverfox, zakłócenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych