Maka551 Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Będę miał martwego ptaka, w całości. Jakie pióra zabezpieczyć (wyskubać)?
ObraFM Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 (edited) Żadnehttps://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunkowa_ochrona_zwierz%C4%85t zakaz ......posiadania zwierząt martwych lub ich części, ...... Edited August 7, 2017 by ObraFM
Night_Walker Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Tia. Już ja widzę jak rasowy muszkarz otrzymując dostęp do truchła jakiegoś rzadkiego gatunku myśli 'Ojejku jej! Ależ przenigdy nie wyskubałbym sobie piórek z tego martwego ptaka, co to za jego piórka płacę paredziesiąt dolarów! Lepiej niech ten hodowca/ogród zoologiczny/czort wie co innego utylizuje pierzastego przy użyciu kontenera na odpadki i worka foliowego!" 3
theslut Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Tia, i właśnie, że ten rasowy muszkarz ma problemy z takim myśleniem, to potem ten rzadki gatunek np. lądując nadziewa się na widły i tak 7 razy aby zamienić się w truchło.
Night_Walker Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 (edited) Też prawda. Generalnie uważam, że za takie zbieractwo ludzi należy publicznie piętnować coby Twój scenariusz był możliwie rzadko spotykany. Niemniej jest to z mojej strony sterylnie, klinicznie czysta hipokryzja W UK linie wysokiego napięcia nie są przyjaciółmi dla ptaków wszelkiej maści. Kończy się to otwartymi złamaniami najczęściej. Ja zwierzaczki lubię. A zwłaszcza fioła mam na punkcie drapieżników, toteż bywało że ryzykowałem nienaruszalność palców, i takiego delikwenta zabierałem do weterynarza. Niestety bywało i tak, że nie było sensu zwierzaka zabierać, bo zdechłemu to weterynarz, nawet najlepszy nie pomoże za wiele. No i cóż tu zrobić? Edited August 7, 2017 by Night_Walker
Marcin Rafalski Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 Zabawię się w advocatus diaboli: czapla siwa w przeciwieństwie do innych jest gatunkiem najmniejszej troski https://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunek_najmniejszej_troski objęta jest częściową ochroną https://pl.wikipedia.org/wiki/Ochrona_cz%C4%99%C5%9Bciowa, a więc.... ? P.S.: a tak w ogóle to chyba wszystkie ptaszki mozna by objąc ochroną, no może z paroma wyjątkami: kormorana bo wredny, bażant bo smaczny 2
Marcin Rafalski Posted August 7, 2017 Posted August 7, 2017 ... i gołębia bo obsrywa O, to, to i roznosi rzęsistka pochwowego...tfu chciałem napisać obrzeżka gołębiego, 2
Kokosz Posted August 8, 2017 Posted August 8, 2017 Będę miał martwego ptaka, w całości. Jakie pióra zabezpieczyć (wyskubać)? Lotki ze skrzydeł, no i te "postrzępione" długie z piersi.
venom_666 Posted August 8, 2017 Posted August 8, 2017 Generalnie z czapli wszystkie pióra da się wykorzystać.Nie tylko lotki i szyjne "speyowe"Jeśli masz trochę wprawy albo zdolności manualnych, to po prostu zdejmij skórę i wysusz rozciągniętą na desce
Recommended Posts