Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tia. Już ja widzę jak rasowy muszkarz otrzymując dostęp do truchła jakiegoś rzadkiego gatunku myśli 'Ojejku jej! Ależ przenigdy nie wyskubałbym sobie piórek z tego martwego ptaka, co to za jego piórka płacę paredziesiąt dolarów! Lepiej niech ten hodowca/ogród zoologiczny/czort wie co innego utylizuje pierzastego przy użyciu kontenera na odpadki i worka foliowego!" ;)

• Like 3
Posted
Tia, i właśnie, że ten rasowy muszkarz ma problemy z takim myśleniem, to potem ten rzadki gatunek np. lądując nadziewa się na widły i tak 7 razy aby zamienić się w truchło.
Posted (edited)

Też prawda. Generalnie uważam, że za takie zbieractwo ludzi należy publicznie piętnować coby Twój scenariusz był możliwie rzadko spotykany. Niemniej jest to z mojej strony sterylnie, klinicznie czysta hipokryzja :) W UK linie wysokiego napięcia nie są przyjaciółmi dla ptaków wszelkiej maści. Kończy się to otwartymi złamaniami najczęściej. Ja zwierzaczki lubię. A zwłaszcza fioła mam na punkcie drapieżników, toteż bywało że ryzykowałem nienaruszalność palców, i takiego delikwenta zabierałem do weterynarza. Niestety bywało i tak, że nie było sensu zwierzaka zabierać, bo zdechłemu to weterynarz, nawet najlepszy nie pomoże za wiele. 

No i cóż tu zrobić? :)

Edited by Night_Walker
Posted

Zabawię się w advocatus diaboli: czapla siwa w przeciwieństwie do innych  jest gatunkiem najmniejszej troski https://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunek_najmniejszej_troski objęta jest  częściową ochroną https://pl.wikipedia.org/wiki/Ochrona_cz%C4%99%C5%9Bciowa,   a więc.... ?

P.S.: a tak w  ogóle to chyba wszystkie ptaszki mozna by objąc ochroną, no może z paroma wyjątkami: kormorana bo wredny, bażant bo smaczny  ;)

• Like 2
Posted

Będę miał martwego ptaka, w całości. Jakie pióra zabezpieczyć (wyskubać)?

Lotki ze skrzydeł, no i te "postrzępione" długie z piersi.

Posted

Generalnie z czapli wszystkie pióra da się wykorzystać.

Nie tylko lotki i szyjne "speyowe"

Jeśli masz trochę wprawy albo zdolności manualnych, to po prostu zdejmij skórę i wysusz rozciągniętą na desce ;)