Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam na myśli ok. 3 calowe gumy okoniowe. Jak wiadomo okoń najczęściej atakuje ofiarę od strony głowy. Czy nie bardziej skuteczne byłoby zbrojenie przynęty z hakiem odwróconym w stronę ogona. Czyli odwrotnie niż robi się to standardowo ? Pomijając póki co kwestię techniczne takiego zbrojenia.

Posted

Mam na myśli ok. 3 calowe gumy okoniowe. Jak wiadomo okoń najczęściej atakuje ofiarę od strony głowy. Czy nie bardziej skuteczne byłoby zbrojenie przynęty z hakiem odwróconym w stronę ogona. Czyli odwrotnie niż robi się to standardowo ? Pomijając póki co kwestię techniczne takiego zbrojenia.

Ale żeś teraz wymyślił:D jaki ty masz problem z zacieciem okonia??? Ja osobiscie stosuje krótkie haki nawet do 3calowych gum. Nigdy nie miałem problemu z zacieciem okonia nawet jak zasysal od ogona to poczekałem z przycieciem.

• Like 1
Posted

Okoń atakuje od strony głowy?To ciekawe,zawsze myślałem ze okoń głównie atakuje uciekająca ofiarę-czyli od ogona.Zresztą można sobie popatrzeć w przezroczystej wodzie -prawie zawsze podskubuja od tyłu.

Szczupak i owszem .

Posted

A ja zanim nie pojechałem do UK to nie wiedziałem jak okoń atakuje, bo żadnego nie złowiłem...

Ah szczęśliwi ludzie, mający w swoich wodach okonie a nie okonki ;)

Natomiast nie wiem jak Wam, ale mnie okonki czasem obrywały ogonki w twisterach. A oberwanie ogonka atakując od głowy wymaga zapewne jakiejś wyjątkowo zaawansowanej techniki. ;)

• Like 2
Posted
Kilkanaście lat temu sporo wedkowalem na Bugu granicznym i normą było dozbrajanie około 10 cm gum małą kotwiczką zaraz za główką. Oprócz okoni (ryby 30paro centymetrowe) byly też sandacze zachaczone właśnie za kotwiczkę a nie za hak. Nie widziałem jak atakowaly przynętę ale skoro zachaczone były za kotwiczkę zakładam, że przynęta byla właśnie atakowana od strony głowy.
  • Like 1
Posted

Witam Panowie

Ja uważam, że wszystko zależy od...miękkości gumy. 

nie tylko sandacze zwijaja gumy w literę U. Okonie robią to równie genialnie. One nie tylko ładują ofiarę od tyłu itd.. Sam po wielokroć miałem sytuacje, w ktorych, duża guma była w pysku niewielkiego okonia zwinięta w U.

Polując celowanie na okonia, nie trzeba dobrojek, łuk kolanka wystaje z grzbietu gumy w 1/3 lub nawet w 1/4 jej długości, licząc od strony głowy.

Wystarczy. Działa.. 

Posted

ale tu raczej odwrócony kot, tfu tzn ryba ogonem a haczyk jak miał grot w stronę zwijania, tak ma ;)  :P  :D

Posted

ale tu raczej odwrócony kot, tfu tzn ryba ogonem a haczyk jak miał grot w stronę zwijania, tak ma ;)  :P  :D

Hak miał być w stronę ogona przynęty i tak jest w powyżej wskazanych :) Nikt nie pisał, że grot ma być w odwrotnym kierunku do zwijania :P

Posted

"nasze" ryby nie takie głupie żeby atakować psycholi pływających do tyłu  :D  chyba że humanitarnie ;)  :D  :D  :D

• 4 weeks later...
Posted

Kto podpowie, jak toto zbroić? :ph34r:

Zbroję Jerky na dwa sposoby :

1. Hak offsetowy z czeburaszką lub nawet bez.

2. Hak V-Point 10/0 z główką 5g, max. 7,5g.

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Posted (edited)

W zaleznosci do wody, podobne gumy savage gear jerk minnow 19cm zbroje:

A) duzy hak ofsetowy savage gear + reszte do carolina rig lub jesli sa to plytkie zarosniete polacie to sam hak

B)duzy hak ofsetowy z dociazeniem na luku kolankowym - cos w stylu mustada polecanego przez bob

C)mozna zbroic w zwykla glowke jigowa z hakiem ale nie jestem pewien rozmiaru. Wazne zeby byla to leka glowka tak do pewnie 5gr max.

Guma tak uzbrojona czasami pozwoli otworzyc wode, a na wielkich plyciznach byla odkryciem zeszlej jesieni.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edited by mathew.stepnicki
  • Like 1
Posted

Na razie, testowo, wyszło tak. Czy hak nie za mały się wydaje? Niestety, na większe haki muszę poczekać.

post-45714-0-44378100-1504456175_thumb.jpg

• 2 years later...