KrzyObr Posted September 5, 2017 Posted September 5, 2017 Witam. Ostatnio wyposażyłem się w nowy akumulator do łódki. Pływam teraz po Mazurach i lądowałem akumulator raz i było Ok. A teraz ładowarka wariuje tak jak na filmie https://youtu.be/P2x6wlrBMzw Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem bo nie wiem co jest nie tak. Cały czas w kółko tak jakby się resetowała, albo niepotrzebnie panikuje bo może tak ma być. Dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
GregorS Posted September 5, 2017 Posted September 5, 2017 Ultipower to ładowarka impulsowa, być może po osiągnięciu pełnego naładowania przechodzi w tryb podtrzymania. Zadzwoń do serwisu i zapytaj, dla pewności.Miałem tą ładowarkę ale mi przestała się wyłączać po osiągnięciu pełnego naładowania i wymienili mi bezpłatnie na Schumachera SCI10a.
KrzyObr Posted September 5, 2017 Author Posted September 5, 2017 No właśnie mi ona zaczyna tak wariować od samego początku po podłączeniu aku po spłynięciu z wody. Tak jakby się resetowała, przy starym aku agm działała dobrze i nie było problemu. Za pierwszym razem przy tym nowym aku kwasiaku głębokiego rozładowania szło Ok a teraz takie cyrki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
SzymonK Posted September 6, 2017 Posted September 6, 2017 (edited) To wygląda na problem z ładowarką a nie z akumulatorem. Być może jakiś zimny lut, pęknięcie ścieżki, przerwany/nadłamany kabel np. przy krokodylku, itp. Ona pewnie uznaje, że akumulator jest naładowany po osiągnięciu napięcia 14,4-14,5V jeśli pobór prądu jest niski. Jeśli prąd płynie bardzo mały to podnosi momentalnie napięcie do tych maksymalnych 14,5V i uznaje, że akumulator jest naładowany bo nadal bierze zbyt mało prądu. I to może być proste uszkodzenie wymagające dosłownie dotknięcia lutownicą w odpowiednie miejsce lub skrócenia kabla o uszkodzony odcinek.To oczywiście hipoteza, ale na 99% obstawiam ładowarkę. Edited September 6, 2017 by SzymonK
KrzyObr Posted September 6, 2017 Author Posted September 6, 2017 Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję że jest tak jak mówisz. Dziękuję jeszcze raz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
thug Posted June 3, 2018 Posted June 3, 2018 Podepnę się pod istniejący temat. Pojawił się u mnie taki oto problem.Ładowarka Yato 8303 15A, podpinam aku sznajder/zap marine. Ustawiam parametry, prąd ładowania i rozpoczyna się ładowanie. Ale nie kończy, po 16h ładowarka ustawiona na 6A ładuje stopniowo obniżając natężenie do okolic 1A i tak utrzymuje przez kilka godzin. Nie następuje odłączenie i nie zaświeca się kontrolka FULL, jak to miało miejsce do tej pory. Po kilkunastu godzinach gdzie już na pewno akumulator byłby naładowany (tym bardziej że podpiąłem go po 3 tygodniach od ostatniego ładowania, a nie był używany). Kontrolka FULL zapala się dopiero gdy podczas ładowania wcisnę Baterry Voltage. Momentalnie przerywa ładowanie, pokazuje napięcie lekko powyżej 14v i zaświeca się kontrolka FULL. Gdybym tego nie zrobił to cholera wie ile jeszcze by ładował. Pomyślałem w pierwszej kolejności że zap to zap, pewnie zdechł. Ale mam awaryjny akumulator wyjęty z volvo xc90 (wciąż sprawny) i podczas ładowania jest dokładnie to samo. Dawniej rozładowany akumulator po pływaniu był nabity w 6h, dziś około 16h i ciągle trwa ładowanie.Czyżby Yato kaput? Szkoda by było bo nowy prostownik zamierzałem kupić dopiero przy przejściu na Li-po
Recommended Posts