Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć koledzy

Pstragi na moich lowiskach bardzo ładnie biorą na keitechy 2 cale ale mocny nurt sciaga gumy z glowek przez to nacięcie na hak offsetowy. Czy znacie analogiczne do kajtkow gumy z pełnym miesistym korpusem bez wyciecia?

Posted (edited)

Bartku, kleisz klejem takim jak kropelka? Przy główce i na kolanku haka? 

Edited by gringo
Posted

1. SUPER GLU - przy główce i na kolanku tez - Najlepiej aby guma była oczywiście sucha czyli przygotować to sobie przed łowieniem
2. NA haku zrobić gwint z pletki 0.15-0.30mm tzn. na trzonek zawinąć pletkę aby powstał gwint, wystarczy kilka obrotów i to zalać klejem, poczekać aż wyschnie, poobcinać niepotrzebne końce i na to założyć kajtka. Często ten sposób daje rade ;)

• Like 2
Posted

Bartku, kleisz klejem takim jak kropelka? Przy główce i na kolanku haka? 

Od jakiegoś czasu używam Super Glue żel ( gel - nie jestem pewien , co jest napisane na opakowaniu ) . Trafiłem kilka razy na ten klej w kiosku z gazetami , pakowany po dwie tubki , kolor niebieski/granatowy  :) . Znacznie poręczniejszy w nakładaniu od płynnego supergluta  ;) . Kiedy tylko mogę , ze względu na rozmiar przynęty i gramaturę obciążenia , stosuję główki bez kołnierza ( najchętniej made by @robertd i matzuo ) . Nakładam odrobinę kleju na czoło gumy i hak przy główce , po czym dociskam . I tyle . Staram się mieć wystarczający zapas pozbrojonych rozmiarów i gramatur , choć prace w terenie często są nieuniknione  :D . W osobną przegródkę odkładam gumy naruszone , ściągnięte i inne do poprawki - to również jest nieuniknione .

Posted

2. NA haku zrobić gwint z pletki 0.15-0.30mm tzn. na trzonek zawinąć pletkę aby powstał gwint, wystarczy kilka obrotów i to zalać klejem, poczekać aż wyschnie, poobcinać niepotrzebne końce i na to założyć kajtka. Często ten sposób daje rade ;)

Kolega ostatnio mi wspominał o tym patencie, będę musiał wypróbować.

Posted

Polecam klej typu kropelka w buteleczce z pędzelkiem, tak jak kobiece lakiery do paznokci. Szybkie poręczne nakładanie, nie brudzi, nie wylewa, nakrętka nie skleja się.

Kupowałem w Castoramie ale pewnie dostępność w innych sklepach z tego typu rzeczami jest bezproblemowa.

• Like 3
  • 1 month later...
Posted

Po rozmowach z ludźmi nad wodą widzę, że dużo ludzi bawi się klejami i innymi wynalazkami.

Mój patencik miał być prosty, szybki do wykonania nawet nad wodą, i tani. Do wykonania jednej główki pod kajtki potrzeba mniej niż minutę. Przyda się też:

rurka termokurczliwa 1mm

nożyczki/obcinarka

zapalniczka

Po kolei:

1. Tniemy rurkę na 7-8mm kawałki.

post-59897-0-30913600-1475735422_thumb.jpg

2. Nakładamy aż do krawędzi główki pierwszą rurkę, zagrzewamy, dajemy 5s na wystygnięcie. Na ~2mm pierwszej rurki, nakładamy drugą, i powtarzamy proces grzania.

post-59897-0-60189600-1475735424_thumb.jpg

3. Kolejna rurka, która pomoże całość ustabilizować i utrzymać w miejscu.

post-59897-0-91968900-1475735427_thumb.jpg

4. Et, voila! Mamy główkę która oprze się destrukcyjnym zapędom okoni wobec biednych i niewinnych kajtków ;)

post-59897-0-35555300-1475735430_thumb.jpg

Rurka termo nie wchodzi w reakcję z gumą. Patent pending ;) Śmiało, korzystajcie  :good:

post-59897-0-42800400-1475734487_thumb.jpg

• Like 35
Posted

Pomysł fajny.

Będzie działać zwłaszcza przy gumach już zmęczonych życiem.

Nowa guma się jeszcze jako tako trzyma. 

Warto mieć kilka główek już gotowych z koszulkami.

Posted

sprawdzałeś ten klej? pachnie jak Kropelka :)

Ja sprawdzałem, po zaschnięciu ma zupełnie inną strukturę niż 'kropelka' (świetny do klejenia i wypełniania ubytków w dużych gumach - nie usztywnia ich w miejscu klejenia/ wypełnienia).

Do kol. powyżej - cena jest za 12g, a nie za 2g (jak 'kropelki' czy innego kleju szybkoschnącego).

• Like 2
Posted

Dzięki za info - miałem okazje jedynie "wąchnąć" :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Posted

sprawdzałeś ten klej? pachnie jak Kropelka :)

nie on jest jak żel.Parę minut można łowić .Używam 3 lata jest ok a guma nie jest sztywna tylko zachowuje swoją naturalności.Bardzo dobrze wypełnia ubytki .

Posted

Główki Daiwy, mają dwie rzeczy:

1. Boską cenę

2. Fajny drucik, który sprawia, ze Keitech żyje dłużej [emoji51]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk