Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Troć - jaki blank?

blank troć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
183 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 04 sierpień 2023 - 22:09

Może kiedyś. Teraz są lekkie😁

#162 OFFLINE   Woblery TG

Woblery TG

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaPomorze
  • Imię:Tomasz

Napisano 04 sierpień 2023 - 22:55

Ale w sumie dziwne jest to, że nie podają masy blanków oficjalnie, tylko trzeba stosować zapytanie do producenta.

#163 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 06 sierpień 2023 - 09:36

Może kiedyś. Teraz są lekkie😁

Każdy ma inne odczucia. Ale mam wrażenie, że mylisz z innym blankiem, a SLSa w ręku nie miałeś.

#164 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 12:00

Miałem cztery, z tego jeden stary, dwa nowsze i jeden z obecnej produkcji. Mam teraz ten SLS9020-2, też z obecnej produkcji. Wiem, co mam. Artech, zastanów się. Ja bym nie wiedział, na czym mam kij???

#165 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 12:05

http://jerkbait.pl/t...gowa/?p=2891470

#166 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 07 sierpień 2023 - 14:57

A blank pod trochę powinien być „lekki”? I jaka jest definicja „lekkości” blanku? Kto wyznacza standard długość vs waga i mówi, ze do X gr to lekki, a powyżej to już ciężki? :-) Wg mnie przy długich blankach duzo ważniejszy jest balans, niż 20gr w tą, czy w tamtą. Wędkarze nie maja problemów, aby do pudełka napchać przynęt, aż się wysypuje, ale potem są elaboraty, czy od 20gr cięższego blanku/kołowrotka ręka nie odpadnie 😀

#167 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 07 sierpień 2023 - 15:07

A blank pod trochę powinien być „lekki”? I jaka jest definicja „lekkości” blanku? Kto wyznacza standard długość vs waga i mówi, ze do X gr to lekki, a powyżej to już ciężki? :-) Wg mnie przy długich blankach duzo ważniejszy jest balans, niż 20gr w tą, czy w tamtą. Wędkarze nie maja problemów, aby do pudełka napchać przynęt, aż się wysypuje, ale potem są elaboraty, czy od 20gr cięższego blanku/kołowrotka ręka nie odpadnie 😀

Dokładnie,krótko i na temat

Użytkownik Sławek77 edytował ten post 07 sierpień 2023 - 15:08

#168 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 07 sierpień 2023 - 16:29

Cześć, szukam blanku pod troć na lekko z małej rzeki, Łeby.
Parametry, jakie ma spełniać to:
- długość 2,9 m,
- moc 10-20 lb,
- c.w. w granicach 7-30 g, pod woblery maks 7 cm, obrotówki maks 3, wahadła 6 cm, 12 g.

Szukam blanku lekkiego i zwinnego, by nie męczył nadgarstka przy rzutach jedną ręką spod siebie. Jak najcieńszy, czuły szczyt, z mocą i większością masy w dolniku. Czyli nielecący na tzw. pysk.

Takie było pytanie.
Ktoś polecił SLSa, który nijak ma się do wymagań pytającego, ponieważ to nie są lekkie blanki w porównaniu do tradycyjnych steelheadów o zbliżonych parametrach.

#169 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 07 sierpień 2023 - 18:25

Takie było pytanie.
Ktoś polecił SLSa, który nijak ma się do wymagań pytającego, ponieważ to nie są lekkie blanki w porównaniu do tradycyjnych steelheadów o zbliżonych parametrach.

Ja się zgadzam, ze SLS to nie jest najlżejszy blank. Chodzi mi o to, ze z definicji kij 20lb w długości 2,90 nie będzie lekki, bo to nie „krótka sandaczowka na łódkę”. Dlatego tak ważny jest dobry balans. Oczywiście można go np uzbroić na delfinie, ale nadal to kawał wędki, a (wg mojej subiektywnej opinii) zbrojenie trociowki w delfina sensu nie ma. Ciekaw jestem natomiast, jak wyglada porównanie np Blue Rapida i SLSa, jeśli chodzi o wagę :-)

Użytkownik psd27 edytował ten post 07 sierpień 2023 - 18:26

#170 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 07 sierpień 2023 - 18:46

Takie było pytanie.

Artur  :) Pawel :)

Wydaje mi sie, ze nie zrozumiales sensu tego co napisal @Woblery TG,- dlatego, ze sformulowanie "troc na lekko z malej rzeki" chyba bardziej odnosi sie do ciezaru stosowanych tam przynet, ktore w mniejszej, niz popularne duze rzeki trociowe Lebie, nie wymagaja mocarnego kija typu 25-30lb.

Kazdy kto lowil w Lebie wie, ze oprocz troci zagladaja tam morskie teczaki, ktore potrafia niezle nawywijac i trzeba je miec czym spacyfikowac. Osobiscie nie schodzilbym tam ponizej 20lb.

Poniewarz lowilem w Lebie 20 lb szklakiem 2,6m i lowilo mi sie wspaniale nawet malymi przynetami a ryby, wlasnie teczaki pacyfikowalem na kilku metrach kwadratowych, osmiele sie zaryzykowac poglad, ze wedka do tych warunkow musi byc w pelnie reaktywna, tzn nie moze posiadac zadnego sztywnego segmentu (dolnika rowniez).

W tym sensie Blas Slim SLS bedzie bardzo odpowiednim blankiem to tch warunkow. Blank ten leciutki jak piorko nie jest, jak w kazdym slimie, ale cos za cos ;) Dobre wywazenie tych blankow nie wymaga wsadzenia im w d...pe, olowiu i jestem przekonany ze odda ono wiecej uslug niz 10 czy 20 g lzejsza wedka.

Mam nadzieje, ze nie urazilem Cie/Was swoim wpisem, bo nie mialem takiego zamiaru :)  

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 07 sierpień 2023 - 18:47

• Artech lubi to

#171 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 07 sierpień 2023 - 21:40

Arku, ja do podobnych zastosowań mam SLSa 9015. Tyle że u mnie nie ma morskich tęczakow, a tylko możliwość złowienia sporego potoka i przyłowu troci.

Mam go za krótko żeby napisać coś więcej niż to, że łowi mi się nim bardzo przyjemnie. Małe przynęty rzuca świetnie, a i z większymi w nurcie problemów nie ma. 

Ale jak ktoś pisze:  "Szukam blanku lekkiego i zwinnego, by nie męczył nadgarstka przy rzutach jedną ręką spod siebie."  i to w długości 2,9 m, to SLS nie będzie chyba dla niego.

Użytkownik Artech edytował ten post 07 sierpień 2023 - 21:46

• Rheinangler lubi to

#172 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 08 sierpień 2023 - 06:17

Ale jak ktoś pisze:  "Szukam blanku lekkiego i zwinnego, by nie męczył nadgarstka przy rzutach jedną ręką spod siebie."  i to w długości 2,9 m, to SLS nie będzie chyba dla niego.

Lekkiego i zwinnego blanku 2,9m... to dosc karkolomna koncepcja myslowa, tylko w wyjatkowych sytuacjach osiagana przez najlepsze blanki 10lb. potem wraz ze wzrostem mocy w naturalny sposob przybywa grafitu, szczegolnie w szczytowej czesci blanku by mozliwe bylo wygeneorawanie mocy do zaciecia itd. Przyrost mocy w szczytowej czesci blanku implikuje automatycznie jego wage co ograniczy mocno malo wymierna ceche nazwana przez pytajacego zwinnoscia. Moze wlasnie tu jest pies pogrzebany, bo owa "zwinnosc" bedzie dla kazdego co innego znaczyla.

Wszyscy bardzo sie roznimy w swoich odczuciach a kiedy radzimy kolegom, szczegolnie takim, ktorych znamy tylko z netu, stajemy mimo swoich najszczerszych zamiarow do konfrontacji subiektywnych oczuc z subiektywnym i niemierzalnym nazewnictwem. Zeby nie byc goloslownym:

- jakis czas temu zamowilem SLS 9015, 9020 i 9625. Pierwszy z nich okazal sie dla mnie i w warunkach w ktorych lowie,- bardzo fajnym kijem do brzan, kleni, boleni, ktory mial wyrazne problemy z zacieciem wymiarowego sandacza woblerem 8cm uzbrojonym w sensowne do tego kotwice. W uzytkowaniu przypominal mi on bardziej 10lb blank jak to co niosl jego tabelkowy opis. Ty lowisz nim pstragi, co moge sobie latwo wyobrazic, ale nawet sredniej troci na nim (szczegonie srebrnej) nie potrafie sobie wyobrazic. Tu chodzi mi o zaciecie, bo hol na pewno nie bedzie skomplikowany. Moje odczucie jednak nie powoduje, ze Ci nie wierze, po prostu nie starcza mi wlasnej wyobrazni do tego, poza sytuacja gdy troc dostanie w jezyk.

SLS-em 9020 lowilem czesto na starych opaskach, gdzie w dobrych miejscach jest ciasno, rosna habazie i male drzewka za ktorymi trzeba sie schowac. Tam musialem operowac jedna reka i stoswac rzuty nadgarstkowe. Bylo to dla mnie bardzo wygodne i lekkie, nie sprawialo mi ani problemu (bo blank ladowal sie bajecznie i wypluwal przynete jak z katapulty) ani nie powodowalo zmeczenia po dlugim lowieniu. To zapewne bedzie skolei Tobie trudno sobie wyobrazic.

SLS 9625 najdluzszy i najciezszy z tych ktore mialem, jest najlepsza trociowka (w sensie swojej wszechstronnosci, ciezaru, operatywnosci) jaka do tej pory mialem. Komfortowo lowilem nim takze sandacze duzymi lekkimi gumami i woblerami. Operowanie nim jednoracz rozni sie dla mnie bardzo mocno od operowania jednoracz modelem 9020 i diameralnie od 9015 ale wciaz jest mozliwe. W warunkach trociowej rzeki nie przspaza mi takze jakiegokolwiek dyskomfortu,- moze dlatego, ze jej uzytkowanie odnosze do innych trociowek ktore znam, a moze dlatego, ze jestem malo subtelny, albo jak to @patu kiedys napisal, ze z prawie 50m bickiem to nie ma co dyskutowac o subtelniosciach zestawu  :lol:

Nic nie chce tym tekstem udowadniac poza tym, ze kolega zadajacy pytanie troche za duzo rzyczeniowego myslenia w nim przemycil ;) Nie ma w tym oczywiscie nic zlego ale trudno je urzeczywistnic...

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 08 sierpień 2023 - 06:24

• Artech lubi to

#173 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 08 sierpień 2023 - 06:19

A miałeś SLS9620-2, z nowej produkcji, w łapie? Ja miałem.

#174 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 08 sierpień 2023 - 06:32

Pewnie o to pytasz Artura nie mnie. Ale wetne sie troche i zapytam co oznacza "z nowej produkcji" ?

Moje blnaki byly z 2022 roku i ciekawi mnie czy po tym czasie Krzysiek jeszcze cos zmienial?

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 08 sierpień 2023 - 06:33

#175 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 08 sierpień 2023 - 07:37

Od zeszłego roku pewnie nie, ale ja miałem od bodajże pierwszej serii. Tamte były inne, między innymi cięższe. Blank 9’ do 20 lbs, ważący ok. 70g, ma być niezbyt lekki???? Przecież blanki o takich parametrach zwykle ważą 80g+. Jest trochę o wadze zbliżonej, ale SLSy ciężkie???
  • Rheinangler lubi to

#176 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 08 sierpień 2023 - 07:41

Poza tym SLS9620-2 jest nawet ciutkę bardziej finezyjny od SLS9020-2, a uzbrojony w Torzite'y i z sensowną, oczywiście pełną, korkową rękojeścią, doskonale leży w łapie, na pysk nie leci i można nim jedną ręką rzucać, choć dłuższy kij jest raczej dwuręczny.

• Rheinangler lubi to

#177 OFFLINE   Woblery TG

Woblery TG

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaPomorze

Napisano 09 sierpień 2023 - 07:49

Ciekawa dyskusja. Najczęściej łowię na seryjne st croixy. O ile Legend Elite można w moim mniemaniu nazwać kijem "zwinnym",to już Avidy są ociężałe i lecą na pysk. Czyli blank, jak już wcześniej pisałem, musiałby być o porównywalnych parametrach do elity, ale nie taki kołkowaty. No i definitywnie sprawę załatwi, jak koledzy piszą, wyważenie kija, bo to seryjne w st croix pozostawia wiele do życzenia.

#178 OFFLINE   Woblery TG

Woblery TG

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaPomorze

Napisano 09 sierpień 2023 - 08:07

Czy blankowi sls 9620 bliżej do avidów czy elit?

#179 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów

Napisano 09 sierpień 2023 - 08:23

Elitki nie miałem, miałem Avidy 2,75 M i MH. Avidy są kołkowate, SLS absolutnie nie.

#180 OFFLINE   Woblery TG

Woblery TG

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaPomorze

Napisano 09 sierpień 2023 - 08:39

Muszę jeszcze wyjaśnić, co rozumiem przez "kołkowaty". Chodzi mi o sztywność i szybkość wędki. I takie są elity, lekkie ale sztywne i przez to sprawiają wrażenie kołków. Natomiast Avidy wg mnie, zdecydowanie wolniejsze od elit ale i cięższe, są też "cieplejsze" i dzięki temu nie sprawiają wrażenia kołków. Czyli reasumując, jeśli sls ma pracę zbliżoną do avidów, ale lekkość elit to chyba to byłoby to czego szukam.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, troć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych