Kamil_D Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 Witam. Mogli by koledzy zabrac glos i polecic dobre i sprawdzone opony zimowe do passata b5fl w rozmiarze 15 cali? Aby dobrze trzymaly sie na śniegu i blocie posniegowym. Slyszalem cos o oponach Apollo Alnac Winter ale czy to to warte jest cos? Szukam czegos sprawdzonego a nie wyczytanego w Internecie ze niby dobre a tak naprawde to szajs. Dziękuję z gory za porady.
Artech Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 Yokohama W drive najlepsze zimówki jakie miałem do tej pory. Ostatnie auto kupiłem na Michelin alpin A3 i po 3 sezonach złego słowa nie powiem.
Piotrek Milupa Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 Temat już istniejehttp://jerkbait.pl/topic/52611-opony-samochodowe-prośba-o-pomoc-w-wyborze/?hl="opony"
snup Posted October 1, 2017 Posted October 1, 2017 Z własnego doświadczenia proponuje poczytać o Vredestein Snowtrac. U mnie od 7-8 lat Snowtrac 3 co prawda nie w pasacie. W śniegu i błocie pośniegowym czuję się na nich pewnie.
Ryboman Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 Polecam firmę Nokian. Nigdy mnie nie zawiodły i bardzo ciche jak na zimowe. 5
Bułka Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 Sava. Z początku byłem sceptycznie nastawiony ale po 2 sezonach mogę powiedzieć, że to rewelacyjne zimówki.
M a r a s Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 Nokian -ów nie polecam totalna porażka . Po jednym sezonie tz. jesień-zima gumy nie nadawały się do jazdy nawet po suchym asfalcie.A po czasie wyszło coś takiego : http://moto.pl/MotoPL/1,88389,19695445,nokian-przylapany-na-oszustwie.html https://www.o2.pl/artykul/kolejna-firma-przylapana-na-oszustwie-tym-razem-chodzi-o-opony-5966158165652609a 1
Janusz Wałaszewski Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 Zależy gdzie będziesz jeździł, jeśli będzie to mokry śnieg i błoto pośniegowe to gislaved euro frost https://www.oponeo.pl/model-opony/gislaved-euro-frost-5 jeśli śnieg zmrożony i dużo go (tak do pół metra) to gislaved nord frost https://www.oponeo.pl/model-opony/gislaved-nord-frost-5 sprawdzone i testowane od 20 lat
MIGOTKA Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 (edited) Zimówki jak najbardziej tak. Tylko niewielu chce wiedzieć że opona zimowa powinna być wymieniana co 2 sezony. Bo potem traci swoje właściwości .Od wielu lat co roku mam zimę. Zwykle z dużą ilością białego. I wiem że jedynie dobre opony zapewniają bezpieczeństwo.raz zdażyło sie że wymieniłem opony dopiero po 3 sezonach. Trzeci sezon był cieżko. Źle się jeździło i było cały czas na krawędzi . Nigdy więcej. jeździłem na kilku markach, ale najlepsze według mnie to nokian hakkapeliitta.Oczywiście trzeba się liczyć ze zwiekszonym hałasem w aucie. No i z używać głowy. I jeszcze jedna mała uwaga do posiadaczy różnych 4x4. Wielu myśli że jak już mają takie to są bezpieczni zimą.Auto o takim napędzie rzeczywiście troche lepiej rusza w śniegu czy śliskim ale identycznie jak przednio czy tylnio napedowiec leci w poślizgu.Były robione statstyki w skandynawii i został obalony mit jakoby 4x4 było bezpieczniejsze do jazdy zimą. Wręcz przeciwnie. Możliwe że jest to właśnie efekt mitu o wyższości 4x4 nad innymi do jazdy zimą. Edited October 2, 2017 by MIGOTKA 1
Damian83 Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 Polecam firmę Nokian. Nigdy mnie nie zawiodły i bardzo ciche jak na zimowe.Nokian to dobra budrzetowa opona jak I na lato tak I na zime
Tomek88 Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 Poruszyłeś wiele zmiennych i oględnie mówiąc temat chyba nie jest na wędkarskie forum nawet na dział cafe.
tom3 Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 Od kilku sezonów jeżdżę na oponach Kleber krisalp 2,tylny napęd.W śniegu i błocie dają radę, gruby konkretny protektor.Na drugim aucie tylnonapędowym mam Nokiany wr d3.Ogólnie opony bardzo dobre,chociaż przy starcie na śniegu nieco gorzej od Kleberów. 1
OloPe Posted October 2, 2017 Posted October 2, 2017 Kldber Krisalp świetna niedroga opona. Miałem i lepsza niz Nokian, które mam obecnie. Lepsza na śniegu, błocie i deszczu. 1
Janusz Wałaszewski Posted October 4, 2017 Posted October 4, 2017 I jeszcze jedna mała uwaga do posiadaczy różnych 4x4. Wielu myśli że jak już mają takie to są bezpieczni zimą.Auto o takim napędzie rzeczywiście troche lepiej rusza w śniegu czy śliskim ale identycznie jak przednio czy tylnio napedowiec leci w poślizgu.Były robione statstyki w skandynawii i został obalony mit jakoby 4x4 było bezpieczniejsze do jazdy zimą. Wręcz przeciwnie. Możliwe że jest to właśnie efekt mitu o wyższości 4x4 nad innymi do jazdy zimą.Trochę duże uproszczenie w tym stwierdzeniu, ba warto się zastanowić co mamy na myśli pisząc o 4x4. Jeśli ostatnio produkowane suv'y z napędem niby 4x4, to mogę się zgodzić. Jednak auta takie jak VW czy Audi z Torsenem, czy Subaru ze stałym napędem 4x4 biją na głowę wszystkie Haldexy czy inne elektroniczne protezy. A jak już chcecie mieć auto o super dzielności w zimie za niewielkie pieniądze, szukajcie Jeep'a XJ reduktorem, który pozwala na tzw. full time 2
intoxication Posted October 6, 2017 Posted October 6, 2017 Dunlop winter sport 4d. Dodatkowo mega ciche !
Robas Posted October 7, 2017 Posted October 7, 2017 a co sądzicie o całorocznej michelin crossclimate plus ? ponoć zrobiona z dwóch rodzai gumy i spisuję się rewelacyjnie zarówno latem jak i zimą ,przynajmniej takie znalazłem opisy
wojtyna51 Posted October 7, 2017 Posted October 7, 2017 Miałem kiedyś całoroczne goodyear i nie polecam zimą spisywały się całkiem nieźle natomiast strasznie głośne w lato.Drugi problem to szybsze zużycie opon.
Recommended Posts