piterekgti Posted October 4, 2017 Posted October 4, 2017 (edited) Witam.Jestem mało doświadczonym użytkownikiem echosondy lowrance hook 4x(na zdjeciu elite ale to ta sama echosonda).Czy wogóle jest możliwe aby echo pokazało łuki ryb na wodzie do 2m głębokości? pokazuje na dnie różne ryby ale przedstawia je w formie pionowych lini/kresek a czasami plamek z wyraznym kolorem w srodku , ale jeszcze nie widziałem łuku, obraz mniej więcej jak na załączonym foto. Edited October 4, 2017 by piterekgti
tomasxt Posted October 4, 2017 Posted October 4, 2017 A może te pionowe kreski to nie ryby tylko roślinność podwodna... Pobaw się ustawieniami czułości, to podstawa w użytkowaniu każdej echosondy.
godski Posted October 4, 2017 Posted October 4, 2017 Witam.Jestem mało doświadczonym użytkownikiem echosondy lowrance hook 4x(na zdjeciu elite ale to ta sama echosonda).Czy wogóle jest możliwe aby echo pokazało łuki ryb na wodzie do 2m głębokości? pokazuje na dnie różne ryby ale przedstawia je w formie pionowych lini/kresek a czasami plamek z wyraznym kolorem w srodku , ale jeszcze nie widziałem łuku, obraz mniej więcej jak na załączonym foto.Na wodzie dwumetrowej nie zobaczysz pięknych łuków na żadnym echu. 1
piterekgti Posted October 4, 2017 Author Posted October 4, 2017 A może te pionowe kreski to nie ryby tylko roślinność podwodna... Pobaw się ustawieniami czułości, to podstawa w użytkowaniu każdej echosondy.Roślinność rozpoznaje po downscanie, także nie ma problemu.
piterekgti Posted October 4, 2017 Author Posted October 4, 2017 Na wodzie dwumetrowej nie zobaczysz pięknych łuków na żadnym echu.Od jakiej głębokości echo odczytuje akceptujące obrazy? Tj. Łuki.A może ma ktoś takie echo i podpowie na jakich ust. ma w miare "czyste" obrazy, zaoszczędziłoby mi to mnóstwo czasu
rower26 Posted October 4, 2017 Posted October 4, 2017 (edited) Popływaj po wodzie 20 metrowej i jak będą ryby o jest szansa że zobaczysz łuki. Kolejny warunek, płyń wolno, do 5km/h Edited October 4, 2017 by rower26
godski Posted October 4, 2017 Posted October 4, 2017 Popływaj po wodzie 20 metrowej i jak będą ryby o jest szansa że zobaczysz łuki. Kolejny warunek, płyń wolno, do 5km/h Generalnie im szybciej tym łuk mniejszy. Ryba jest krócej w wiązce z porzetwornika. Poczytaj teorię.
rower26 Posted October 4, 2017 Posted October 4, 2017 Jak znasz angielski to polecam: https://doctorsonar.com/blogs/educational-articles
Czi Posted October 4, 2017 Posted October 4, 2017 Czułość ustaw na początek na automatyczną. W razie mocnego szumu zrób korekte trybu auto zmniejszajac czulosc o kilka jednostek. Poplywaj i pokaz co ci tam rysuje echo
bywalec84 Posted October 5, 2017 Posted October 5, 2017 Witam, mam podobny problem ale posiadam humminbird 5Dxi, kombinuje z ustawieniami i nic. Pływam na wodzie 4-13m ale na zdjęciach kolegów nawet na wodzie 5m widać łuki hmmmmmmmmmm
piterekgti Posted October 5, 2017 Author Posted October 5, 2017 W niedzielę będę testował wasze porady.A i jeszcze jedno pytanie, na jakiej częstotliwości lepiej pływać na wodzie z dużą ilością zanieczyszczeń do 2m, 83,200, a może średni lub wysoki chirp.
Łowca.b Posted October 5, 2017 Posted October 5, 2017 Przerabiałem Twoje problemy 3 lata temu, z resztą chyba jak każdy kto na ryby zabiera tzw. kolorowy telewizorek i szuka kanału z ładnymi rybami ale do brzegu jak to mówią marynarze:chcesz łuki na płytkiej, wodzie ustawienie 83 to samo dotyczy jeżeli chcesz łowić vertykalnie dobrze widzi przynętę. Tylko musisz się spodziewać że ten obraz wcale nie będzie jakiś mega cudowny jakościowo. Mi osobiście zawsze dobrze się sprawdza podzielenie ekranu, góra wysoki chirp, a dolny 455. Tylko przy takim ustawieniu nie ma żadnych łuków na płytkiej wodzie ale kreski i owale ewentualnie chmura jeżeli napływamy na ławicę. Ale taki obraz nie przekłamuje i zbiera tylko wyrażne sygnały (echa). Oczywiście ustawienie odświeżania na najszybsze, redukcja zakłuceń - najwyższa. Przejrzystość powierzchniowa również skoro masz brudną wodę. Czułość auto i jak kolega wyżej napisał koregujesz sobie ręcznie tyle ile Ci potrzeba.Dobry jest widok obrazu biały ze śledzeniem dna- mi się sprawdza. Szczególnie na płytkich wodach.Reszte już pewnie znasz ale lepiej się skupić na szukaniu rowów, górek i twardych raf na łowiskach płytkich niż uganiać się za łukami. Lepsze efekty się osiąga połamania i mam nadzieję że trochę pomogłem.
piterekgti Posted October 5, 2017 Author Posted October 5, 2017 No jasne że pomogłeś, o takie konkrety mi chodziło, wielkie dzięki!
Paprykarz Posted October 6, 2017 Posted October 6, 2017 Witam, mam podobny problem ale posiadam humminbird 5Dxi, kombinuje z ustawieniami i nic. Pływam na wodzie 4-13m ale na zdjęciach kolegów nawet na wodzie 5m widać łuki hmmmmmmmmmmA co to za model 5Dxi ??? Jak pomóc, jak czegoś takiego nie ma (chyba, bo jeszcze nie spotkałem takiego Humminbirda)
Łowca.b Posted October 6, 2017 Posted October 6, 2017 No jasne że pomogłeś, o takie konkrety mi chodziło, wielkie dzięki!Nie ma za co dziękować. Kiedyś mój dobry kolega powiedział fajny tekst który brzmiał tak 'wiedza nieprzekazana jest bezużyteczna'Pozdrawiam i dużych ech życzę
Paprykarz Posted October 9, 2017 Posted October 9, 2017 W którym trybie pracy łuki nie są widoczne ? DI czy standard ?
bywalec84 Posted October 10, 2017 Posted October 10, 2017 W jednym i drugim. W ogóle od roku pływam i łuku nie widziałem. Jest albo linia prosta jak od linijki rysowana albo taka grubsza podłużna chmura jakby. czasem mam też tak dziwnie, że na standard widzę linie a na DI nie widać nic.... to trochę dziwne. Czułość mam prawie na maxa, łowię na czystych wodach więc prawie do zera zredukowałem zakłócenia.
bywalec84 Posted October 10, 2017 Posted October 10, 2017 Kombinowałem z ustawieniami, teraz chociaż kotwicę widzę dobrze jak ja wyciągam. Kule drobnicy widać dobrze i się potwierdza bo nawet kilka na spinmada złapałem małych płoteczek ale coś większego to albo linia jest albo taka podłużna cienka jakby chmurka. Okoni mam wrażenie w ogólę nie mogę namierzyć a przecież też powinno je być widać w postaci myślę większych kropek lub malutkie łuki.
Recommended Posts