Co tu tak pusto? Nikt jaśków nie łowi?
W zeszłym tygodniu przyjechała do mnie Wielka Niewiadoma.
UFM Stinger Laxa Boron 96 H Ti. W Japonii od kilkunastu lat ideał wędki łososiowej- a w Polsce?
A w Polsce podobno służyła do łowienia bolków...
Niby wszystko się zgadza, bo w końcu bolek, to łosoś dla ubogich
No więc wybrałem się natychmiast przetestować to cudo.
Ceratka HC 3012H, pletka 1.2, przypon 0,26 FC i thrill na końcu.
Wolne popołudnie i myk- na mój odcinek bolkowy.
Odwiedzam go w zasadzie tylko w przypływie czarnej rozpaczy, gdy w lato nie da się połowić kropek.
Jestem sam, tak jak lubię.
Bolki się na mnie widocznie obraziły za takie traktowanie i przez godzinę- 0.
Nie widać żadnej ich aktywności a pogoda jak... w kwietniu- raz ulewa, raz wietrzysko a za chwilę słońce.
Za to kijek spisuje się bosko- precyzyjne krótkie i średnie rzuty czy wystrzały po 60 m- wszystko gładko i lekko.
To żadna sztywna łososiówka, ale zdecydowanie kij o charakterze kleniowo-jaziowym z c.w. ... z zupełnie z innej bajki.
Jak oni tam łowią te łososie...?
W pewnej chwili cisza, słońce i na powierzchni rzeki zaczęły siadać jakieś jętkopodobne a w promieniu 30 m ode mnie zaczął się spektakl spławiania kilku niemałych ryb.
Już wiem, że to jazie na kolacji.
Na agrafkę srebrna aglia 2 i pytanie, czy wędką 7-30g, da się tym rzucać?
Da się.
Mimo grubej pletki, mimo lekkiej blaszki, kij komfortowo pozwala posłać przynętę tam gdzie trzeba.
Do pełni szczęścia chciałbym jeszcze coś złowić- czy skuszą się na blaszkę zamiast muchy?
Wreszcie jest odpowiedź- pięknie wygięty kij pulsuje pod ciężarem i zrywami jaśka.
Trochę narozrabiał, nachlapał a koledzy chyba przerwali ucztę.
Wędka pięknie pozwoliła go opanować i nie dała szansy spaść. Minuta i w podbieraku. 40.
20181003_161336.jpg 105,2 KB
25 Ilość pobrań
Przeniosłem się trochę dalej, obserwując czy skończyły na dobre, czy tylko na chwilę.
Wreszcie pierwszy spław upewnił mnie, że nie przepuszczą takiej wyżerki.
Z nowej miejscówki, blaszka lądowała tak samo dokładnie i po chwili mam drugie branie-
w obu przypadkach zatrzymanie nie uderzenie. Tym razem 42.
20181003_170142.jpg 83,43 KB
23 Ilość pobrań
Oba wróciły oczywiście tam, skąd zabrałem je na spacer.
Wielka Niewiadoma, jest już Dobrą Znajomą, która zostaje u mnie na stałe.
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 12 październik 2018 - 09:27