Niestety kondycyjnie rybki to nie mają zbyt wiele do powiedzenia. Późne tarło i zimna woda (topi się śnieg) = straszne słabizny.
Tak to zimą bywa.
Szanowny Panie Mateuszu,
Proszę wybaczyć i nie traktować tego personalnie, ale może warto, jak to wędkarze dawniej w Polsce robili, a w nawet bliskich krajach nadal robią, dać tym potarłowym rybom więcej spokoju?
Zdecydowałem się napisać o tym właśnie do Pana, bo liczę na to, że Pan zrozumie iż zajmowanie się biologią populacyjną, opchroną ryb i zrónoważonym zagospodarowaniem łowisk wymaga uwzględniania wielu czynników. Najgorszym byłoby, gdyby cenny wkład wędkarzy i naukowców, jakim jest np. wprowadzanie C&R był tylko :listkiem figowym i rodzajem usprawiedliwienia dla zachłanności w nieograniczonym eksploatowaniu zasobów.
Dzięki uprzejmości bibliofila - Jana Marka Koachańskiego, oraz po przeszukaniu archiwów prawnych zebrałem w prostą tabelkę daty okresów ochronnych dla pstrągów potokowych począwszy od 1932r. po współczesne regulacje, oraz regulacje wędkarskie w tym samym okresie. Niestety, nie wszystkie dane są kompletne, więc jeśli ktoś dysponuje takimi, będę wdzięczny za uzupełnienie. Odnośnie danych przedwojennych, uważny czytelnik pięknej książeczki Fikoty i lorbasy z ukochanej rzeki prof. Kazimierza Wejcherta doczyta się, że sezon połowów pstrągów zaczynał się wówczas nawet 1 maja. Ale wówczas wędkarze rzeczywiście dbali o swoje zasoby. Kolorem zielonym zaznaczyłem te daty, w których wędkarskie regulacje są bardziej ochronne niż ustawowe zawarte w rozporządzeniach.
W dzisiejszych czasach najcenniejsze zasoby są poddawane najbardziej nieograniczonej eksploatacji. Tymczasem w tradycji wędkarstwa pstrągowego złowienie ryby potarłowej, o słabej kondycji, jest powodem do poczucia zakłopotania, a nie do dumy.
W załączonej tabelce widać, że w bezpośrednio powojennym okresie, w ludowym poczuciu zawłaszczenia, zredukowano okres ochrony pstrągów ... bardzo szybko wrócono jednak do ochrony wypraktykowanej przez lata ... To zostało uszanowane przez prawie 30 lat, aż do początków stanu wojennego ... teraz eksploatujemy najcenniejsze zasobu podobnie jak w drapieżnym przełomie lat 40-tych i 50-tych.
RAcjonalne okresy ochronne są wprowadzane na wodach granicznych, kiedy dobrze gospodartujący wędkarze czescy czy słowaccy przycisną zajmujących się głownie eksploatowaniem, wędkarzy polskich ...
Uważam, że warto wrócić do rozpoczynania sezonu połowu pstrągów z początkiem kwietnia. Mam nadzieję, że środowisko świadomych wędkarzy j.pl weźmie udział w dążeniu do takiego uregulowania.
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski