TomekSudety, on 14 Feb 2019 - 19:49, said:
Tak Kamilu.
Miałem natomiast na myśli objętość jedwabiu, która jest zdecydowanie mniejsza niż nylony ( jedwab jest cienki ) i przyjmuje mniej lakieru. Jest natomiast trudny w nawijaniu i nie ,, wchodzi,, na przelotki o grubej stopce .
'Przez Ciebie' postanowiłem wypróbować jedwabne nici. Kupiłem rozmiar AAA marki Hitena. Spodziewałem się większych problemów przy nawijaniu, ale nie było źle. Ale nie o tym...
Kupiłem niedawno Jaxona Grey Stream 2,1 m do 7 g, bo tak strasznie chwalone, a cena, jak prosto z aliexpres
Od razu po wyjęciu z pokrowca wiedziałem, że go muszę przerobić. Pomijam uchwyt, kopię SKSS, który jest jakoś strasznie ciężko osadzony, w dodatku zakończony za dużymi metalowymi pierścionkami, które rażą w palce. Ale sam spacing koniecznie chciałem zmienić. Po pierwsze przelotkę szczytową normalne FST, a nie takie skośne coś. No i jedną przelotkę musiałem dodać. Pozostałe przelotki takie, jak były w oryginale. Oczywiście cały blank do uchwytu przeszlifowałem. Różnica w masie: wyjściowe 90,2 g, a po przezbrojeniu 87,5 g, więc różnica niewielka, ale wielka w akcji, kijek zdecydowanie zyskał na szybkości takiej elektryczności 
I teraz mogę powiedzieć - bardzo fajny blank
Aż zamówiłem jeszcze tego 2,28 m, żeby zobaczyć, co on sobą reprezentuje.