Witam wszystkich,
Jako że przeszukałem sporą część forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, postanowiłem stworzyć nowy wątek.
A mianowicie o złamaniu szczytówki we wklejance.
Zdarzyło się to podczas łowów przez mojego brata. Niestety, pękł ostatni segment wklejki.
I tu pytanie- co teraz? Ze zwykłego złamanego spiningu wiadomo- da się zrobić wklejkę. Ale co, gdy złamała się szczytówka wklejki?
Niestety jest ona wklejona w blank i chyba w tym jest cały problem. Da radę jakoś ją wyciągnąć? Bo chyba jeśli to już się stanie to problem z głowy.
Jeśli nie to mam niemały problem, bo seria ta już wyszła i raczej ciężko będzie dokupić nowy element. Mowa o wędce Team dragon 240cm 7-28g.
Pozdrawiam
Wklejka - jak zrobić lub wymienić?
#1 OFFLINE
Napisano 03 luty 2012 - 16:30
#2 OFFLINE
Napisano 03 luty 2012 - 18:03
Dobierze wklejkę bez problemu i kij będzie jak nowy .
#3 OFFLINE
Napisano 03 luty 2012 - 18:46
#4 OFFLINE
Napisano 03 luty 2012 - 18:51
Napewno można, oni pewnikiem mają na to swoje sposoby .
#5 OFFLINE
Napisano 03 luty 2012 - 19:16
- Tomasz eS lubi to
#6 OFFLINE
Napisano 03 luty 2012 - 19:18
#7 OFFLINE
Napisano 03 luty 2012 - 22:54
Co do Pawła84 to na pewno się poradzę, dzięki za radę
#8 OFFLINE
Napisano 04 luty 2012 - 12:12
Radzę mocno ciągnąć jak najbardziej liniowo przy podgrzewaniu a wszystko powinno się udać. Do podgrzewania najlepiej użyć opalarki z regulacją temp. ale i zapelniczka da się to zrobić (to jednak niesie ze sobą większe ryzyko przepalenia blanku)
#9 ONLINE
Napisano 01 kwiecień 2012 - 10:49
w ubiegłym roku odkopałem w piwnicy stara okoniówke (Inti blue wind 1-5g, ale dla blanku te 5g jest mocno niedoszacowane, bo i 15g śmiga się bez jakiejkolwiek obawy). Wziąłem ją kilka razy na łódkę i wyszło na to, że blank ma spory zapas mocy. Jako przyłów dostałem szczupaczka ponad 90cm i kłopotu nie było. Problemem jest wklejka, która jak dla mnie jest sporo za miękka i przy tych 5g już nie widać za wiele na niej. Udało mi się ją wyciągnąć i teraz pojawia się kłopot z dobraniem nowej. Nie chciałbym mieć znów tutaj wysztywnienia, a tylko mieć możliwość obserwowania brań przy troszkę większych główkach. Jak się za to zabrać? szukać szklaka, czy może cienkiego węgla?
#10 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2012 - 22:25
#11 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2012 - 20:36
Skracając szczytówkę uzyskasz odpowiednie ugięcie, o ile jej nie uszkodziłeś przy wyjmowaniu.
#12 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2013 - 14:24
witam kilka dni temu po wiosennych porzadkach odkurzylem malo uzywane wedzisko dragon thytan feeling z nieszczesnymi wymiennymi szczytowkami "szklanymi" a ze do sezonu sandaczowego jeszcze troche wody w odrze uplynie) wpadlem na szatanski pomysl , a mianowicie ze dorobie szczytowke pelna weglowa i tu prosze forumowiczow o pomoc w wykonani tego elementu. Jak dobrac szczytowke zeby wspolpracowala z przynetami o gramaturze 10-30 gram jaka dlugosc ma miec dorobiony element , a moze dokupic szczytowke od pickera i spasowac wedziskiem?
#13 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2013 - 16:21
A nie lepiej dokupić szczytówki.
Jak dołożysz długa końcówkę to zrobi ci się bat do pasania owiec
Można dostać od Mikado sa dużo tańsze od Dragona .
#14 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2013 - 16:48
a mogłbyś kolego dokladnie podac jakie te mikado? te od dragona to pomyłka
#15 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2013 - 21:44
Te od mikado nie są wcale trwalsze, tylko mi wychodziły taniej .
Kij się nazywa mikado competition zander spin.
- Apsik lubi to
#16 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2013 - 13:33
Witam. Postanowilem po przeczytaniu tutaj wielu cennych info na temat wlasnorecznego kręcenia kijków zrobic cos samemu. Nim jednak zaczne cos próbowac skladac,wymyslilem sobie na poczatek wymiane omotek w swoim starym Team Dragonie (wklejka j/w) . Wszystko posuwalo sie w dobrym kierunku,stare omotki,przelotki zdjęte.Nawiniete nowe,pozostalo tylko polakierowac.I stalo sie...Przez nieuwage złamałem szczytówke jakies 8cm. od góry. Próbowalem podgrzewac delikatnie miejsce łaczenia blanku z wklejką i na siłe wyciągnąc jak pisał kolega wyżej,ale ani drgnie. Jest jakis inny sposób? Myslalem juz zeby sciąć ją przed łączeniem i wwiercic sie do srodka coraz to wiekszym wiertłem az do scianek blanku.Boje sie jednak ze powstaną jakies pekniecia,rysy,a wtedy juz po zabawie.Co myslicie?
#17 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2013 - 17:45
Trzeba podgrzać na trochę dłuższym odcinku i mieć to wyczucie żeby nie przegrzać blanku ,dużo takich spiningów naprawiam posiadam bardzo dużo wklejek gołych i uzbrojonych.
Użytkownik ledar edytował ten post 17 grudzień 2013 - 17:49
#18 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2014 - 07:44
A co zrobić jak jest złamana w miejscu wklejenia i nie ma za co pociągnąć?
Nie wystaje nawet 1mm.
Czy trzeba zdjąć omotkę?
Może tylko rozwiercić i wkleić ?
Czy lekko oszlifować miejsce wklejania?
Szczytówka w miejscu pęknięcia ma 1,9mm.
Jakiego kleju użyć?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Użytkownik zybi edytował ten post 06 styczeń 2014 - 07:52
#19 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2014 - 08:38
Omotkę trzeba zdiąc odciąć delikatnie mikro brzeszczotem 5 mm. blanku,żeby został kawałek wklejanki odpowiednio podgrzać i wyjąć pozostały kawałek
wklejki i wstawić nową szczytówkę, ja u siebie w serwisie węd.używam klejów Amerykańskich ale możesz użyć kleju poxipolu dwuskładnikowego bezbarwnego
jest dosyć tani .
- BartasL2 lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2015 - 12:21
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędka, naprawa, wklejka
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Wędka pod Okonia z zapasem mocyNapisany przez KipsoN , 25 wrz 2023 wędka |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
Różności wędkarskie →
Cafe jerkbait.pl →
Złamana szczytówka w spinningu.Napisany przez Pstrągal , 11 gru 2020 szczytówka, wędka, złamana wędka i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Wędka do dużych gum i jerkówNapisany przez Pitpno , 02 cze 2020 spinning, gumy, jerk, wędka |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Sandaczowa wklejka - jak zbudować?Napisany przez zandermafija*SpinnigistaWT , 11 lut 2020 sandacz, wklejka, tech-rb |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych