Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Tak było... może dlatego tak jest?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10206 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 10 listopad 2018 - 17:53

Wczoraj byłem na otwarciu gigantycznej wystawy na Zamku Królewskim w Warszawie poświęconej Odzyskaniu Niepodległości (było na wysokim poziomie B) ).

Załączony plik  IMG_20181109_172924a.jpg   114,47 KB   27 Ilość pobrań

Wśród ogromnej ilości wybitnych dzieł sztuki, dokumentów i fotografii opisujących ten temat, wypatrzyłem taką oto z targowiska w Halach Mirowskich w Warszawie z 1927 roku:

Załączony plik  IMG_20181109_185410a.jpg   69,49 KB   27 Ilość pobrań

w tle, niepozornie wiszą wiślane łososie.

Niepodległość odzyskaliśmy, ale z takimi rybami to raczej nie ma szans :(  ;)

#2 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10206 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 listopad 2018 - 18:48

Muszę jeszcze coś dodać do relacji z tej imprezy.

Niby to takie nie wędkarskie, ale w sumie nasze hobby to często doznania emocjonalne i estetyczne, wykraczające daleko ponad proste określenie "sport wędkarski".

Rangę otwarcia tej wystawy podniósł krótki koncert muzyki polskiej na skrzypce i fortepian ... ale nie byle jakie skrzypce, tylko całkowicie oryginalne, pierwsze w powojennej Polsce skrzypce Stradivariusa!

Po raz pierwszy w życiu usłyszałem taki instrument na żywo.

I muszę Wam powiedzieć, że brzmienie tego instrumentu w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego to doznania trudne do opisania.

Ktoś się uśmiechnie na górnolotne słowa, ale ja naprawdę te emocje porównuję z "koncertem wschodzącego słońca nad taflą parującej wody" 

To trzeba usłyszeć i zobaczyć...nie jestem w stanie opisać. 

Miałem przyjemność porozmawiać dłuższą chwilę z maestro. Kiedy zapytałem go o jego emocje podczas grania na takim instrumencie w jego opisie, ale i w zachowaniu, geście i mimice wyczuwało się emocje bliskie ekscytacji ... no wiecie? jak na rybach! :)

Tutaj, przykładowy link o tych skrzypcach i filmiki z innych koncertów (to tak w komputerze 30% brzmienia) ... na otwarciu był również "tajemniczy" biznesmen, który zakupił ten instrument.

http://wyborcza.pl/7...e-milionow.html

• Marcin Rafalski, Pisarz.......ewski Piotr, Koincydencja i 3 innych osób lubią to

#3 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4698 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 10 listopad 2018 - 19:26

Wydarzenie jakby nie patrzeć wzniosłe, a jeśli chodzi o foto z 1927 roku to jestem przekonany, ba wręcz jestem pewien, że tak ryby wyglądały w każdym kraju w tamtym czasie na każdym targu gdzie woda była niedaleko.

#4 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 759 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 11 listopad 2018 - 06:16

Łososie łososiami i ale ten jesiotr...

Użytkownik DanekM edytował ten post 11 listopad 2018 - 06:18

• Krzysztof S. lubi to

#5 OFFLINE   Mdah

Mdah

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Piotrek

Napisano 11 listopad 2018 - 08:48

@BOB1 dziękuję Ci za relację. Niedawno po 40-tce zbadałem jak ważne są emocje w życiu 🙂
  • BOB lubi to

#6 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10206 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 listopad 2018 - 11:52

Jeśli o emocjach to zacytuję jeszcze siebie z innego wątku ;)

"Pozostając w temacie pieśni patriotycznej, zaprezentuję Wam wydawnictwo muzyczne, które otrzymali wszyscy goście otwarcia wystawy, o której pisałem w wątku

http://jerkbait.pl/t...atego-tak-jest/

post-52107-0-78949800-1541931950_thumb.j

post-52107-0-73741300-1541931962_thumb.j

Pięć płyt CD z kilkudziesięcioma utworami pieśni patriotycznych (mam nadzieję, że jakość fotki pozwoli odczytać tytuły).

Szczególna płytą jest piąta, na której jest 33, historycznych, oryginalnych, opracowanych cyfrowo wykonań Mazurka Dąbrowskiego (jest tam najstarsze zachowane w archiwach wykonanie na wałku Edisona z 1901r)

Wszystkim nam, najlepsze życzenia w dniu 11-go listopada"

• Marcin Rafalski, Pisarz.......ewski Piotr, woblery z Bielska i 1 inna osoba lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych