spirytus, rozróżnienie.
#21 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 17:59
- platynowłosy lubi to
#22 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 18:38
Alku, robisz na pigwie czy na pigwowcu?
Słuchaj, przepis najprostszy z możliwych.
Pigwowiec. Na taką robotę zużywam rocznie ok 10-15 kg owcu...
Na każdy1 kg pociętego owocu idzie 1 l spirytusu. Do słoja, Na 3-4 tyg. Aż złapie lekko brązowawy kolor.
Odcedzam nalew do gąsiora. Następnie dzielę go... Załóżmy, że mam go ok 6 l. 4 l idą do jednego gąsiorka, a 2 l do drugiego. I czekają na to co teraz nastąpi...
Pozostałe po nalewie owoce, zalewam albo płynnym miodem, lipowym albo zasypuję cukrem. Stoi to w cieple...dosyć długo...Aż się rozpuści.
Zlany syrop dzielę na 2 porcje. 1 porcja to ok 1/3 ogółu, a 2 porcja to pozostałe,2/3.
Do gąsiorka z 4 l dodaję owe 1/3 syropu. Do gąsiorka z 2 l dolewam pozostałe 2/3.
A pozostałe po syropie owoce zalewam najczęściej czystą wódką....na jakieś 2-3 tyg...
No a reszta, to już tylko koneserka.... Próbowanie, ocenianie...Tu dolejesz, tam odlejesz...
I masz 3 przezacne napiwki.
Świetną mocną wódeczkę pigwową...
Świetną naleweczkę pigwową...nie za gęstą, nie za rzadką..Nie za słodką, nie za kwaśno gorzką...Leciuteńka przetrąconą miodzikiem...
Świetą lekką ( czyli nieco mniej niż 40%) wódeczkę pigwową...to ta wódeczka zlana z już całkowicie przetworzonych owoców...
No i tyle...
Pozdrawiam
Alek
- BOB, Byniek, Krzysiek P i 1 inna osoba lubią to
#23 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 19:01
Alek, słusznie prawisz. Też robię nalewki od ..iluś lat. Zielony orzech, pigwa (właściwie pigwowiec) , czeremcha, tarnina, dereń, aronia...
Sposoó” podobny. Ważne żeby "najsamwpierw" zalać alko a potem miodem lub/i cukrem.. Pięknie "wyciungnie" resztki płynu z % z owoców. Czasem aż za suche na ciacho czy do wyciskarki. Przy odwrotnym procesie piekielnie ciężko odciągnąć ten najważniejszy składnik z owoców. Można zjeść w sumie ale np deren z pestką czy orzechy zielone średnio smaczne.. Tak, że njpierw alko potem cukier. Zostają suchuteńkie troty.. Ale zawsze można postawić jeszcze na tym zacier... perpetum mobile
Użytkownik Krzysiek P edytował ten post 15 październik 2019 - 19:03
- platynowłosy, Byniek, cyprys19 i 1 inna osoba lubią to
#24 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 19:31
Smaka śta mi narobili że oh, sory że się powtórzę .Wino węgierskie: śliwkie węgierke krojem na pół, drylujem i wrzucamy do butelki o pojemności1l.
Zalewamy jednem litrem śpirytu na 3 tygodnie co jakiś czas mienszając. Po upływie 3 tyg. wino nadaje się do spożycia.
UWAGA:Wino najlepiej smakuje w towarzystwie oczywiście niepijącym.
pozdrawiam byniek
- platynowłosy i Krzysiek P lubią to
#25 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 19:33
Tylko, że zeszłorocznej już właściwie nie ma a tegoroczna dopiero będzie się robiła...u mnie w domu wszystko konsumowane jest na bieżąco. Wszystko
… muszę wreszcie Twojej popróbować... u mnie słoik na pigwowcu dojrzewa, a co do miodu gryczanego to jakiś destylat za jakiś czas powstanie z odwirowanych resztek po gryczanym...
- platynowłosy i BOB lubią to
#26 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 19:47
...może coś wykombinuję na sobotę z żelaznych zapasów
- platynowłosy i Byniek lubią to
#27 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 19:53
Panowie, już mamy wątek o wódeczce, można założyć o nalewkach
- platynowłosy i BOB lubią to
#28 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 20:01
Bartuś, wpadaj w sobotę nad Czerniakowskie ... tam będzie prawdziwy wątek!!!
- Byniek lubi to
#29 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 20:05
Przykro mi, inne plany
- BOB lubi to
#30 OFFLINE
Napisano 15 październik 2019 - 20:13
I mi jest przykro bo od ostatniego weekendu przestałem cokolwiek planować
Kto jest za nowym wątkiem?!
#31 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 08:37
- Byniek lubi to
#32 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 10:09
- Byniek lubi to
#33 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 12:57
Z pigwy będę robił pierwszy raz, zobaczymy co z tego wyjdzie.
- Byniek lubi to
#34 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 13:32
Pigwa mniej aromatyczna. Jakie mleko dałeś Artur?
Użytkownik Krzysiek P edytował ten post 16 październik 2019 - 13:32
#35 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 13:34
Fajnie brzmi, litrowa piersiuweczka
Matko Boska ( piersióweczka ) miało być.
#36 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 17:09
W jednym słoju mam pasteryzowane a w drugim niepsteryzowane. Chcę zobaczyć jaka będzie różnica.Pigwa mniej aromatyczna. Jakie mleko dałeś Artur?
Pierwszą robiłem na pasteryzowanym i była świetna
- Byniek i Krzysiek P lubią to
#37 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 21:56
Jeden słój jest z mlekiem pasteryzowanym a drugi z uht
#38 OFFLINE
Napisano 16 październik 2019 - 22:11
UHT to tylko woda i farbka (biała), można się zatruć
#39 OFFLINE
Napisano 17 październik 2019 - 19:18
Co innego myślę a co innego piszę...
Jeden słój jest z mlekiem pasteryzowanym a drugi z uht
A już myślałem, że masz własną krowę
- Artech lubi to
#40 OFFLINE
Napisano 18 październik 2019 - 13:47
Panowie,
A jakiś przepisik wypróbowany na gruszkówkę, mógłby ktoś zapodać?
Takiej nalewki jeszcze nie robiłem a po spróbowaniu chodzi za mną.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych