Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

spirytus, rozróżnienie.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   korol

korol

    Zaawansowany

  • TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 15 październik 2019 - 17:59

Też bym wylał i tyle. Ryzykować dla paru złotych? Nie ma co...
  • platynowłosy lubi to

#22 OFFLINE   platynowłosy

platynowłosy

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1274 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 październik 2019 - 18:38

Alku, robisz na pigwie czy na pigwowcu?

Słuchaj, przepis najprostszy z możliwych.

Pigwowiec. Na taką robotę zużywam rocznie ok 10-15 kg owcu...

Na każdy1 kg pociętego owocu idzie 1 l spirytusu. Do słoja, Na 3-4 tyg. Aż złapie lekko brązowawy kolor.

Odcedzam nalew do gąsiora. Następnie dzielę go... Załóżmy, że mam go ok 6 l.  4 l idą do jednego gąsiorka, a 2 l do drugiego. I czekają na to co teraz nastąpi...

Pozostałe po nalewie owoce, zalewam albo płynnym miodem, lipowym albo zasypuję cukrem. Stoi to w cieple...dosyć długo...Aż się rozpuści.

Zlany syrop dzielę na 2 porcje. 1 porcja to ok  1/3 ogółu, a 2 porcja to pozostałe,2/3.  

Do gąsiorka z 4 l dodaję owe 1/3 syropu. Do gąsiorka z 2 l dolewam pozostałe 2/3.

A pozostałe po syropie owoce zalewam najczęściej czystą wódką....na jakieś 2-3 tyg...

 

No a reszta, to już tylko koneserka.... Próbowanie, ocenianie...Tu dolejesz, tam odlejesz...

I masz 3 przezacne napiwki. 

Świetną mocną wódeczkę pigwową... 

Świetną naleweczkę pigwową...nie za gęstą, nie za rzadką..Nie za słodką, nie za kwaśno gorzką...Leciuteńka przetrąconą miodzikiem...

Świetą lekką ( czyli nieco mniej niż 40%) wódeczkę pigwową...to ta wódeczka zlana z już całkowicie przetworzonych owoców...

 

No i tyle...

 

Pozdrawiam

Alek



#23 OFFLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 459 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 15 październik 2019 - 19:01

Alek, słusznie prawisz. Też robię nalewki od ..iluś lat. Zielony orzech, pigwa (właściwie pigwowiec) , czeremcha, tarnina, dereń, aronia...
Sposoó” podobny. Ważne żeby "najsamwpierw" zalać alko a potem miodem lub/i cukrem.. Pięknie "wyciungnie" resztki płynu z % z owoców. Czasem aż za suche na ciacho czy do wyciskarki. Przy odwrotnym procesie piekielnie ciężko odciągnąć ten najważniejszy składnik z owoców. Można zjeść w sumie ale np deren z pestką czy orzechy zielone średnio smaczne.. Tak, że njpierw alko potem cukier. Zostają suchuteńkie troty..  Ale zawsze można postawić jeszcze na tym zacier... ;)  perpetum mobile  :D  :D  :D


Użytkownik Krzysiek P edytował ten post 15 październik 2019 - 19:03


#24 OFFLINE   Byniek

Byniek

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaWyszków
  • Imię:Zbigniew
  • Nazwisko:Kołczyk

Napisano 15 październik 2019 - 19:31

Smaka śta mi narobili że oh, sory że się powtórzę .Wino węgierskie: śliwkie węgierke krojem na pół, drylujem i wrzucamy do butelki o pojemności1l.

Zalewamy jednem litrem śpirytu na 3 tygodnie co jakiś czas mienszając. Po upływie 3 tyg. wino nadaje się do spożycia.

 UWAGA:Wino najlepiej smakuje w towarzystwie oczywiście niepijącym.

pozdrawiam byniek


  • platynowłosy i Krzysiek P lubią to

#25 OFFLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 917 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 15 październik 2019 - 19:33

Tylko, że zeszłorocznej już właściwie nie ma a tegoroczna dopiero będzie się robiła...u mnie w domu wszystko konsumowane jest na bieżąco. Wszystko ;)  :P

 

… muszę wreszcie Twojej popróbować... u mnie słoik na pigwowcu dojrzewa, a co do miodu gryczanego to jakiś destylat za jakiś czas powstanie z odwirowanych resztek po gryczanym... ;)


  • platynowłosy i BOB lubią to

#26 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 15 październik 2019 - 19:47

...może coś wykombinuję  na sobotę z żelaznych zapasów ;)  :P


  • platynowłosy i Byniek lubią to

#27 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6253 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 15 październik 2019 - 19:53

Panowie, już mamy wątek o wódeczce, można założyć o nalewkach


  • platynowłosy i BOB lubią to

#28 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 15 październik 2019 - 20:01

Bartuś, wpadaj w sobotę nad Czerniakowskie ... tam będzie prawdziwy wątek!!!


  • Byniek lubi to

#29 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6253 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 15 październik 2019 - 20:05

Przykro mi, inne plany  :(


  • BOB lubi to

#30 OFFLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 15 październik 2019 - 20:13

I mi jest przykro :( bo od ostatniego weekendu przestałem cokolwiek planować :P  :D

Kto jest za nowym wątkiem?! :D  :D  :D



#31 OFFLINE   l.berlinski

l.berlinski

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 16 październik 2019 - 08:37

Ja swój na węgierkach postawiłem to mało z beczki nie wylazło...😀 to mówicie że miodu do pigwówki trzdba dać ?😊
  • Byniek lubi to

#32 OFFLINE   Tiur

Tiur

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaŻywiec
  • Imię:Kamil

Napisano 16 październik 2019 - 10:09

Z miodem nigdy nie próbowałem. Bo to towar deficytowy prawie jak spirytus. Dostać dobry miód nie oszukany jest ciężko. Ale w tym roku spróbuję. Ogólnie stosuje podobna zasadę co do produkcji nalewek. Ale bez przepisów. Cukru sypie w zależności czy chcę bardziej wytrawną czy słodką nalewkę
  • Byniek lubi to

#33 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2649 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 16 październik 2019 - 12:57

Nalewka dobra rzecz 😋 Teraz maceruje sie nalewka farmaceutów +/- 4 literki, a zaraz nastawiam z pigwy, nie pigwowca.
Z pigwy będę robił pierwszy raz, zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • Byniek lubi to

#34 OFFLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 459 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 16 październik 2019 - 13:32

Pigwa mniej aromatyczna. Jakie mleko dałeś Artur?


Użytkownik Krzysiek P edytował ten post 16 październik 2019 - 13:32


#35 OFFLINE   SIRIUS

SIRIUS

    Forumowicz

  • Twórcy
  • PipPip
  • 223 postów
  • Lokalizacjawielkopolska

Napisano 16 październik 2019 - 13:34

Fajnie brzmi,  litrowa piersiuweczka :lol:

Matko Boska ( piersióweczka ) miało być.



#36 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2649 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 16 październik 2019 - 17:09

Pigwa mniej aromatyczna. Jakie mleko dałeś Artur?

W jednym słoju mam pasteryzowane a w drugim niepsteryzowane. Chcę zobaczyć jaka będzie różnica.
Pierwszą robiłem na pasteryzowanym i była świetna
  • Byniek i Krzysiek P lubią to

#37 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 2649 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 16 październik 2019 - 21:56

Co innego myślę a co innego piszę...
Jeden słój jest z mlekiem pasteryzowanym a drugi z uht

#38 OFFLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 459 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 16 październik 2019 - 22:11

UHT to tylko woda i farbka (biała), można się zatruć  :D



#39 OFFLINE   adamos

adamos

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 346 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 17 październik 2019 - 19:18

Co innego myślę a co innego piszę...
Jeden słój jest z mlekiem pasteryzowanym a drugi z uht

A już myślałem, że masz własną krowę :)


  • Artech lubi to

#40 OFFLINE   ŁYSY0312

ŁYSY0312

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 236 postów
  • LokalizacjaReguły
  • Imię:Kuba

Napisano 18 październik 2019 - 13:47

Panowie,

A jakiś przepisik wypróbowany na gruszkówkę, mógłby ktoś zapodać?

Takiej nalewki jeszcze nie robiłem a po spróbowaniu :D chodzi za mną.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych