Widawa w okolicach Wrocławia
#21 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2009 - 08:42
#22 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2009 - 23:28
Nie wiem czy uwierzycie, ale na woblerka złapałem ..... ŚWINKĘ
Miała równiutkie 36cm.
Fotki udało się zrobić i rybkę uwolnić w dobrej kondycji.
Poza świnką mały zębaty i okonek. Wieczorem ok. 19 komary dostały szału i trzeba było się ewakuować, nie miałem żadnego smarowidła albo spraya. Nad wodą była niesamowita ilość owadów, coś jakby jętki (nie znam się na tym, ale tak podobnie wyglądało ) Niestety nie widziałem żadnego wyjścia klenia czy jazia do tych owadów co spływały wodą.
Miał ktoś z Was kontakt ze świnkami na Widawie?
PRZEPRASZAM ZA WPROWADZENIE W BŁĄD
Ryba, którą złowiłem to jednak nie była świnka, ale CERTA.
Jest to mój pierwszy bliski kontakt z tymi rybami i zmyliła mnie ta kulka na nosie i pyszczek skierowany w dół.
Dzięki Baloo za inspirację, obejrzałem dokładnie fotkę Twojej świnki i jakoś tak mi nie pasowały te czerwone płetwy u Twojej rybki. Szybka analiza fotek w wyszukiwarce i wszystko jasne.
Moja ryba to certa.
Tu krótki opis znaleziony w sieci:
Wyglądem przypomina świnkę, która jednak dolne płetwy ma czerwone, ogonową czerwonawą, brzuch zaś w przekroju zaokrąglony, bez kila. Najwyraźniej różnią się pyszczkiem: wargi świnki są chrząstkowate, widziane od dołu mają zarys prostokątny; certy- zaokrąglone, raczej ryjkowate (jak leszczowe).
Cieszy mnie niezmiernie, że w tak małej rzeczce żyje tyle gatunków ryb.
Nie wiem tylko czy mogę wrzucać fotki certy, która jest aktualnie w okresie ochronnym? Co na to regulamin?
Slavobeer
#23 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2009 - 14:08
#24 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2009 - 21:54
dojrzałem Twoją świnkę trochę później jak napisałem
Dołączam się do gratulacji.
Slavobeer
#25 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2013 - 13:05
łapie ktos teraz na widawie jakies efekty ?
#26 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2013 - 14:00
Ale temat odkopałeś . Myślałem, że został dawno temu "wcielony" do "wód w okolicach Wrocławia"
#27 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2013 - 14:14
ojj tam nie wiedzialem ;p chyba prawidlowo napisalem ;p ?
#28 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2013 - 19:49
Skoro odkopałeś temat to napisze, że dziś około 5 godzin prób z kolegą nad Widawą (raczej bliżej ujścia niż dalej:)) i zero kontaktu z rybą. Spotkaliśmy jednego takiego co też zero. Woda podniesiona sporo ale nie za brudna. Trzeba chyba jeszcze kilka dni poczekać, pozdro
#29 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2017 - 09:51
Cześć
Tak mi się wydaje, że od czasu uruchomienia AOW oraz budowy mostów i nowej autostrady na Poznań – Widawa jest bez ryb…
Może się boją robót i hałasów?
Ktoś, coś próbował???
#30 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2017 - 14:19
Dziś przelazłem wodą od Psar tak do połowy drogi do Szymanowa, okoni i szczupaków nie stwierdzono
- oland lubi to
#31 OFFLINE
Napisano 22 październik 2017 - 11:16
Jak tam teraz na Widawie? Warto się wybrać w okolice Szymanowa lub ujścia?
#32 OFFLINE
Napisano 22 październik 2017 - 19:20
Kiedy planujesz?
#33 OFFLINE
Napisano 23 październik 2017 - 12:22
Może środa lub piątek rano
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych