Boleniowe
#1 OFFLINE
Napisano 27 luty 2007 - 17:27
Mam małe pytania dotyczące usytuowania ołowiu w woblerach boleniowych maj tuż tuż a ja ciągle myśle ,że moje killery chodzą jakoś dziwnie
pozdrawiam @ warciak
- daromaju lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 27 luty 2007 - 17:45
Pozdrawiam
Remek
#3 OFFLINE
Napisano 27 luty 2007 - 19:05
pozdrawiam Wujek
#4 OFFLINE
Napisano 27 luty 2007 - 19:37
Z woblerami boleniowymi(i pewnie nie tylko) jest tak że na pracę wpływa sposób rozmieszczenia obciążenia, jego ilość, oraz właściwości hydrodynamiczne(a co też się mogę powymądrzać )samego woblera czyli kształt. To jak wobler będzie pracował jest konsekwencją zachowania właściwych proporcji. Dlatego trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie bo po prostu nie wiem jak Twoje woblery wyglądają. Jeśli miałbym pisać o jakiś ogólnikach to mogę doradzić żebyś umieszczał ołów w centralnej części woblera, najlepiej jak najwięcej lub z lekkim przesunięciem w tył, wobler będzie wtedy ładnie leciał. Woblery boleniowe mają to do siebie że niestety nie wszystkie wychodzą super, ale jest to konsekwencją powyższych czynników. Doświadczenie ma tu decydujace znaczenie. Najlepiej zrób kilka takich samych woblerów i pokombinuj z rozmieszczeniem obciązenia, trochę to żmudne, ale w przyszłości zaprocentuje.
pozdrawiam Wujek
Zgadzam się w stu procentach z wujkiem trudno podać receptę,oj bardzo.Ja rozkladam obciążenie po calej dlugości i staram się troszkę rozciągnąć w stronę ogona bo tyl woblera zwiększa troszkę ciężar a tym samym ten ciężar gasi nieco akcję,no i lepiej leci.A w boleniówkach to wlaśnie taka delikatna akcja jest lepsza.Woblerów bezsterowych nie dzialalem a te z sterami to już na testach plywania staram się troszke dograć poprzez zamocowanie wiekszego steru a póżniej jego zmniejszanie.
- adamek lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 10:29
zgadzam sie z moimi przedmowcami zarowno wujek jak i trout maja racje obciazenie przy budowie woblerow boleniowych ma ogromne znaczenie dobry wobler boleniowy nie ma co ukrywac musi daleko latac wiec nie ma co sie oszukiwac musi tonac i tyle a czy wazy 6 czy 16 gram to zalerzy juz od jego tworcy osobiscie daje olow na srodku woblera przez jak najwieksza dlugosc wazne jest aby olow wystawal ponad os symetrii woblera latwiej wtedy o wlasciwa prace czyli drobna i migotliwa jezeli przedobrzysz z wysokoscia olowiumusisz wkladac dlugi i dosc waski ster ktory dziala jak przeciwaga jezeli wobek jest anemiczny robie odwrotnie krotki i szeroki na jednym i drugim da sie ustawic akcje
Załączone pliki
- Samsi lubi to
#6 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 14:52
Załączone pliki
#7 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 15:04
twoj sposob sie sprawdza przy bezsterach gorzej w innych konstrukcjach no i wiadomo odpowiedzni material na woblery, ja robie z balsy wiec potraktowanie jej wiertlem nie wchodzi w gre
#8 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 15:13
Przy bezsterach się sprawdza najlepiej ale napewno w woblerach ze sterem też można go wykorzystać tylko trzeba to robic bardzo umiejętnie no i warunkiem są oczka wkręcane w korpus z tawrdego drewna.
P.S. Co do balsy to faktycznie potraktowanie wiertłem może się tragicznie skończyć
#9 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 15:38
#10 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 16:45
pozdrówka
Załączone pliki
#11 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 16:59
#12 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 17:05
No wlaśnie jeszcze nie wiem,to dopiero studium uklei.
Wobek jest cienki.Boje się ,że pletwa ogonowa może przeszkadzać.
Niestety cos mogę powiedzieć więcej gdy zrobię do niego formę i pierwsze wobki pomaluję i przetestuję.
zastanawiam się czy nie przesunąć tylnego zaczepu niżej.
Pozdrawiam,January
#13 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 17:28
a mi sie wymyslilo wlasnie cos takiego
Załączone pliki
#14 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 18:39
#15 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 19:00
wklejasz stelaż czy wkręcaz bo teżdziubie z balsy i boję sie wkręcać???
pozdro
#16 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 19:12
robie wkrety a nastepnie wkrecam wczesniej smarujac super glue
@january
rysujac to prawie sobie jezyk odgryzelm a co dopiero jak mialbym to strugac
#17 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 20:40
pozdrawiam Wujek
#18 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 20:51
pozdrawiam Wujek
#19 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 21:34
ten projekt to bylo praktycznie przerysowanie rybki z fotki ;] wiadomo ze podobne hehe ........ masz racje na 50 40 wobkow lowi a reszta to konkretne kosy do ktorych wychodza wszystkie bolenie ktore sa w poblizu ,niby akcja taka sama prawie identyczna ale .... heh i to jest wlasnie to ,powtorzyc ją w kolejnych woblerach jest praktycznie nie osiagalne
- Paweł R. lubi to
#20 OFFLINE
Napisano 28 luty 2007 - 21:52
@wujek
ten projekt to bylo praktycznie przerysowanie rybki z fotki ;] wiadomo ze podobne hehe ........ masz racje na 50 40 wobkow lowi a reszta to konkretne kosy do ktorych wychodza wszystkie bolenie ktore sa w poblizu ,niby akcja taka sama prawie identyczna ale .... heh i to jest wlasnie to ,powtorzyc ją w kolejnych woblerach jest praktycznie nie osiagalne
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych